Ses dalgalarının çarptığı yüzey tarafından tutulmasıdır. Sert ve düzgün yüzeyli katı cisimler sesi yansıtır; yumuşak ve pürüzlü yüzeyler sesi daha fazla soğurabilir.
Sesin karşılaştığı engel tarafından tamamen yutulmasına sesi soğurulması denir. Yalıtımda ise olay oldukça farklıdır. Tanecikleri yapıların titreşmesi ile oluşan sesin yayılması da bu titreşimlerin tanecikler arasında yayılmasıyla gerçekleşir.
Sesin madde tarafından yutulmasına sesin soğurulması denir. Pürüzlü ve gözenekli yüzeyler sesi daha çok soğurur. Kar yağdığı zaman etrafın sesiz olması, eşya bulunan oda da yankının almaması, araçların egzozları, silahların susturucuları sesin soğurulmasını sağlar.
Bir ses kaynağından çıkan sesin yansımasının önlenmesine sesin soğurulması denir. Sesin yansımasının istendiği gibi sorulmasının istendiği durumlar da vardır. Soğurulan ses dalgaları enerjisini kaybeder ve şiddeti azalır.
Sesin soğurulması, sesin maddeler tarafından emilerek şiddetinin azaltılması anlamına gelir. Sesin soğurulması için yumuşak ve gözenekli maddeler kullanılır. Bu maddeler sesi daha çok soğurur.
İlgili 31 soru bulundu
Yumuşak maddeler, sert maddelere göre sesi daha iyi soğurur.
Ses Geçirmeyen Maddeler Nelerdir? Ses geçirmeyen maddeler; strafor, yün, halı, çift cam, gözenekli tuğla ve süngerdir. Kullanım alanı oldukça geniş olan ve sesin daha az iletilmesini sağlayan bu maddeler kaliteli seçildiğinde yüksek verimlilik sağlamaktadır.
- Beyaz cisimler ışığın tamamını yansıtır. - Siyah cisimler ise ışığı soğurur. - Saydam cisimlere ışığın büyük birçoğunu ilettiği için soğurulma az yaşanır. - Mat ve koyu cisimler ışığı daha fazla soğurma yeteneğine sahiptir.
*Ses en hızlı katılarda en yavaş ise gazlarda yayılır. Ses bir enerji türüdür ve dalgalar halinde yayılır. Ses dalgalarının yayılabilmesi için ses dalgalarının kaynağından çıktığı ortamda taneciklerin olması gerekir. Bu nedenle ses dalgaları katı, sıvı ve gaz gibi maddelerde yani maddesel ortamlarda yayılabilir.
Lastik, pamuk, yün, keçe ve halı gibi maddeler sesi az iletirler, yansıtmaz, söndürür. Tahta, demir, bakır, taş, beton, alüminyum gibi maddeler ise sesi iyi iletir.
Ses şiddeti, sesin genliği ile ilişkilidir. Ses genliği artarsa ses şiddeti de artar, azalırsa ses şiddeti de azalır. Ses düzeyi, ses şiddetinin bir ölçüsüdür.
Ses bir enerji türüdür. Ses titreşimle oluşur, titreşimi enerjiye dönüştürür. Sesin kuvvetine gürlük denir ve "Desibel (dB)" ile ölçülür.
Bu bilgi köpük malzemelerin ideal ses yalıtımı malzemesi olarak kullanılabileceği yanılgısıdır. Oysaki ısı yalıtımında kullanılan petrol kaynaklı köpük gibi malzemeler sadece ısı yalıtımına katkı sağlarlar ve ses yalıtımı için etkili bir sonuç ortaya koyamamaktadır.
Ses Yansıması
Örneğin; yarasalar çıkarttıkları seslerin cisimler üzerinde yansımasından faydalanarak hareket yönlerini belirlerler. Sesin yansıma özelliğinden yararlanılarak uzaklıklar ölçülebilir.
Sesin yayılmasının önlenmesine ses yalıtımı denir. Ses yalıtımı için sesi soğuran malzemeler kullanılır. Bunlar ses dalgalarını soğurarak sesin iletimini engeller. Soğurulan ses ısı enerjisine dönüşerek yok olur.
Ortamın katılığı arttıkça, ses dalgalarının hızı da artar. Bunun sebebi, katı maddelerde, moleküllerin etraflarındaki moleküllerle arasındaki bağların daha güçlü olmasıdır. Bu bağlar yüzünden, herhangi bir düzensizlik, çok daha hızlı iletilir.
Ses hızı frekansa bağlı olarak değişmez, her frekansta ses aynı hızda gider. Havanın sıcaklık, yoğunluk durumuna göre sesin yayılma hızı değişir. Soğuk havada ses hızı azalır. Ses sıcak havadan soğuk havaya geçerken yayılma doğrultusunu değiştirir.
Nemsiz ve 20 derecelik bir ortamda, sesin hızı saniyede 343 metre, ya da saatte 767 mildir.
Soğurma, ışığın bir cisim tarafından emilmesidir. Her cisim, yalnızca kendi rengindeki ve kendi rengini oluşturan renklerdeki ışıkları yansıtabilir. Her cisim soğuramadığı renkte görünür. Siyah renkli cisimler, bütün renkleri soğurur.
Yaşadığımız ortamlarda gürültüyü önlemek amacıyla ses soğurucu maddeler kullanılarak ses yalıtımı yapılır. Plastik köpük, cam yünü, yün ve kadife kumaş, sünger, çift katlı cam gibi maddeler ses soğurucu maddelerdir.
Dalga boyu yüksek olan ışık, daha çok ısıl enerji taşır. her renk, kendi renği ve yakınındaki renkleri yansıtıp diğerlerini soğurur. Siyah ve beyaz cisimlerde ise siyah tümünü soğururken, beyaz tümünü yansıtır. Bu yüzden siyah daha hızlı sıcaklık artışı yaşar.
Ses yalıtımı konusunda en başarılı sonuçlar elde edebileceğiniz İzocam Taşyünü, İzocam manto Taşyünü, nfaf ses yalıtım süngeri, nfaf Yapışkanlı ses yalıtım süngeri, genel Taşyünü ve cam yünü ürünler ses yalıtımı konusunda bilindik en başarılı ve en iyi malzemelerdir.
Strafor, ham petrolün yağ kısmından elde edilen ve plastikler sınıfında bulunan, sıcak, soğuk ve ses yalıtımı için kullanılan mavi, yeşil ve beyaz renklerinde (kaliteye göre) tanecikli yapıda bir yalıtım ürünüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri