Kaymakamlık Sınavına; Üniversitelerin, Siyasal Bilgiler, Hukuk, İktisat, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri ile bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurt dışındaki en az dört yıl süreli fakültelerden mezun olan adaylar girebilmektedir.
Kaymakamlık 657 sayılı devlet memuru kanunu kapsamında ele alınan kriterler doğrultusunda gerçekleştirilir. Bu doğrultuda 4 yıllık lisans mezunu olarak işletme, iktisat, idare ve İktisadi ve İdari Bilimler, Hukuk Fakültesi gibi bölümlerini başarıyla bitirmek gerekir.
Kurumlar arası sınavsız naklen atama yapılmamakta olup, halen kamu görevinde bulunanların da Bakanlıkça yapılan Kaymakam Adaylığı yazılı sınav ve mülakatını kazanmaları gerekmektedir.
Son olarak, üniversitelerin Mühendislik, Sosyal Bilimler ve Tarih fakülte ve bölümlerinden (en az 4 yıllık) mezun olan ve aynı zamanda Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi, Kamu Yönetimi, Hukuk ve İktisat alanlarında lisansüstü eğitim yapmış olanlar da Kaymakamlık sınavının başvuru şartlarını karşılamış olurlar.
Sınavda yaş şartı var mı? Sınava girebilmek için sınavın yapıldığı yılın 1 Ocak tarihi itibariyle 35 yaşını doldurmamış olma şartı vardır. 2022 yılında yapılması planlanan sınava 01.01.1987 ve daha sonraki tarihlerde doğanlar başvurabilecektir.
İlgili 27 soru bulundu
Sınava, sınavın yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibariyle otuz beş (35) yaşını doldurmamış olanlar başvurabilmektedir.
Kaymakam Muhammet GÜZEL 1993 yılında Konya'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini aynı şehirde tamamladı. 2016 yılında Hacettepe Üniversitesi İİBF Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldu. Aynı yıl girdiği Kaymakam Adaylığı sınavını kazanarak Mülki İdare Amirliği mesleğine katıldı.
Kaymakam olmak isteyenlerin öncelikle gerekli eğitimi tamamlamış olmaları ve sonra da Kaymakamlık sınavına girmeleri gerekir. Üniversitelerin İşletme, Siyasal Bilgiler, Hukuk, İktisat ya da İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinden mezun olan öğrenciler Kaymakamlık sınavına girebilir.
9 Kasım 2019 Kaymakamlık Sınavı taban puanı 76,25. 1 Eylül 2018 Kaymakamlık Sınavı Taban puanı 70 ( Sınav Birincisi Tavan Neti.: 87.5, Sınavı Soru Sayısı: 100,)
Kaymakam Maaşı yapılan yeni güncellemelerle değişiklik gösteren maaşlar arasında yer almaktadır. Yapılan güncellemeler ışığında bir kaymakam aylık olarak ortalama 95.000 TL aldığı görülmektedir. Kaymakam maaşının en alt rakamı 74.944 TL'dir.
Öncelikle kaymakam olabilmek için almanız gereken 4 yıllık lisans programlarından bahsedelim. Bunun için 4 yıllık lisans programları olan; Siyasal bilgiler, Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler ve İşletme bölümünden mezun olunmalıdır. Belirttiğimiz bu bölümlerden mezun olanlar kaymakam olabilme hakkına sahiptir.
MADDE 7 – (1) Adaylar, yıllık izin hakları saklı kalmak üzere aşağıdaki sıralama ve sürelere uygun olarak, yurtdışı stajı asgari 12 ay olmak üzere kaymakam adaylığı stajlarına tabi tutulurlar.
Evet. Açıköğretim Fakültesi mezunlarının sınava girmesinde bir engel yoktur.
Mülakat sınavlarına girmenin ve kaymakam olmak için başvuru yapmak isteyen kişilerin belli bir yaş sınırının altında olması da bir başka gerekli koşuldur. 35 yaş kaymakam olmak için belirlenen üst yaş sınırıdır. Diğer şartları yerine getiren ve 35 yaşını geçmemiş olan kişiler kaymakam olabilir.
2020 yılı Kaymakamlık Sınavı ilanında 100 kişinin alınacağı belirtilmiştir. 2021 yılı Kaymakamlık Sınavı ilanında 110 kişinin alınacağı belirtilmiştir. 2022 yılında 200 kişinin alınacağı belirtilmiştir. 2023 yılı Kaymakamlık sınavında 77 kişilik kadro açılmıştır.
Ve bunlara denkliği YÖK tarafından kabul edilen en az dört yıl süreli fakültelerden mezun olanlar. Pek tabi ki kaymakam olmanın yaş şartı mevcut, (Hoş bu saydığımız şartlar yukarıdaki kanun maddelerinde yazmaktadır.) Sınavın açıldığı yılın başı itibariyle 35 yaşını doldurmamış olmak gerekmektedir.
Kaymakam adayları (stajyer) genel olarak göreve yeni başlayanların yarısı kadar maaş almaktadır. Bu da yaklaşık olarak 45.000 TL civarındadır. Göreve yeni başlayan kaymakamların maaşı belirlenirken görev yapılan yer, derece – kademe, medeni hal gibi faktörler dikkate alınmaktadır.
Aynı zamanda üniversitelerin sosyal bilimler, mühendislik fakülteleri ve tarih bölümlerinde en az 4 yıllık lisans eğitimlerini yapmış ve uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, kamu yönetimi, hukuk ve iktisat alanlarında lisansüstü eğitim yapmış olmaları gerekmektedir.
5 inci sınıf ilçe hizmetini tamamlayan kaymakamlar kıdem tablosundaki sıraya göre 6 ncı sınıf ilçelere atanırlar. Kaymakamların 6 ncı sınıf ilçe hizmeti 2 yıldır.
İl Merkez Stajı 2 ay Kaymakam Refikliği Stajı 3 ay Mülkiye Müfettişi Refakatinde Staj 2 ay Page 2 Bakanlık Merkez Stajı (Dil Kursu) 4 ay Yurtdışı Stajı 12 ay Kaymakam Vekilliği Stajı 9 ay Kaymakamlık Kursu 4 ay (2) Bakanlık, hizmet gereklerini göz önünde bulundurarak, mevcut adayların ve kaymakamsız ilçelerin sayısı, ...
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü mezunları, KPSS puanı olmaksızın Kaymakamlık sınavını kazandıkları takdirde Kaymakam mesleğini de icra edebilmektedir.
Son haftada yurtdışı stajınız ile ilgili olarak bir uyum programı düzenlenir. Bu noktada herhangi bir rapor ya da sınav durumu yönetmelikte yer almamaktadır. Yüksek lisans veya bilginizi arttırmak amacıyla 12 ay süreyle yurtdışında bulunursunuz. Bu süre zarfında, dil eğitiminizi tamamlarsınız.
Üniversitelerin İşletme, Siyasal Bilgiler, Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler gibi fakültelerden mezun olan kişiler, Kaymakamlık Sınavı'nda başarılı olup mülakatları geçtikten sonra 3 yıllık staj dönemini başarıyla tamamlayarak kaymakam olarak çalışabilir.
Kaymakamlar, İçişleri Bakanlığı Müdürler Encümeninin intihabı ve Bakanın tasvibi üzerine müşterek karar ve Cumhurbaşkanının tasdikiyle tayin olunur.
Kaymakam, ilçede devlet dairelerini, müesseseleri, özel işletmeleri, belediye ve köy idarelerini ve bunlara bağlı müesseseleri denetlemek ve teftiş etmek ödevine sahiptirler. Kaymakam, ilçede görevli memurlardan ve ilçe idari teşkilatından sorumludurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri