YDS, "Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı"nın kısaltmasıdır ve Türkiye'de özellikle lisansüstü programlara başvuruda veya yurtdışı dil eğitimi programlarına katılımda istenir. YDT ise, "Yabancı Dil Testi"nin kısaltmasıdır ve özellikle kamu kurumları için yapılan bir İngilizce yeterlilik sınavıdır.
YÖKDİL ve YDS'den elde edilen puan lisansüstü eğitim, başvurularında, doçentlik sınavlarında, KPSS A grubu öğretmenlik sınavında dil puanı olarak kullanılabilmektedir. Tıp ve Diş Hekimliği uzmanlık sınavı ve çeşitli ülkelerde denklik sınavları kapsamında da kullanılabilmektedir.
YDT aynı zamanda YKS-3 olarak da geçmektedir. YDT sınavına girmek isteyen öğrencilerin sınavı başarıyla tamamlamaları için ortalama B1 Pre-Intermediate seviyesinde olmaları gerekmektedir.
YDT, üniversitelerin yabancı dil bölümlerine yerleşmek için girilmesi zorunlu olan bir sınavdır. Yerleştirme esnasında hesaplanan puan üzerinde yüzde 60 ağırlığa sahip olan YDT puanı ne kadar yüksek olursa istenen bölüme yerleşmek de o kadar olası olur.
Soru tipleri arasındaki iki fark bulunmaktadır; YDS'de diyalog tamamlama ve anlamca en yakın cümleyi bulma bölümleri varken, YÖKDİL'de ise bu bölümler bulunmamaktadır. 80 sorudan oluşan YDS ve YÖKDİL zorluk derecesi anlamında farklılık göstermektedir. YDS soruları YÖKDİL ile mukayese edildiğinde daha zordur.
İlgili 37 soru bulundu
Sınav skorumuzu sadece Türkiye içinde kullanacaksak YDS' ye girmek yeterli olacaktır. YDS Türkiye sınırları içinde geçerli bir sınav olup yurtdışı eğitim ya da kariyer düşünen adaylar için uygun değildir.
YDS Zor mu? YDS sınavı, yeterli İngilizce bilgiye sahipsen hiç zor değil. YDS, en basit tanımıyla İngilizce anlama becerini ölçen bir sınav. Güncel sınav programına göre sana 80 soru soruluyor ve bu soruları 180 dakika çözebilmen bekleniyor.
YDS ve YDT arasındaki en önemli fark, amacıdır. YDS, özellikle üniversitelerde lisansüstü programlara kabul edilmek için gereken İngilizce dil yeterliliğini ölçerken, YDT, kamuda çalışmak isteyenlerin İngilizce dil yeterliliğini ölçmek için yapılan bir sınavdır.
Ayrıca Temel Yeterlilik Testi'nde de Türkçe veya Matematikten en az 0,5 net yapmaları gerekmektedir. Yabancı Dil Testi puanının hesaplanmasını isteyen adayların, yine Yabancı Dil Testi'ndeki 80 sorudan da 0,5 net yapmış olmaları gerekir.
Yabancı dil bölümü mezunları; farklı iş alanlarında yabancı dil ile eğitim veren, iletişim sağlayan ve iş yapan her kurumda çalışabilir. Başta öğretmenlik olmak üzere, akademisyenlik, editörlük, çevirmenlik, call center elemanı, turist rehberi, tercümanlık, online ders eğitmenliği vardır.
Yabancı Dil Testi puanının hesaplanabilmesi için, adayların Temel Yeterlilik Testi sınavından 150 ve üzeri puan almaları gerekmektedir. Ayrıca Temel Yeterlilik Testi'nde de Türkçe veya Matematikten en az 0,5 net yapmaları gerekmektedir.
Dil yeterliliğinin uluslararası ölçeği şu seviyeleri içinde barındırır (düşükten yükseğe): beginner (başlangıç), elementary (temel), pre-intermediate (ortanın altı), intermediate (orta), upper-intermediate (ortanın üstü), advanced (ileri), proficiency (uzmanlık).
Dilciler bu sınava hiç girmeyebilir. Ama ekstradan Sayısal, Sözel veya Eşit Ağırlık puanı da olsun isterse, o zaman bu sınava da girmesi gerekecek.
56 doğru 70 puan getirir. 60 doğru 75 puan getirir. 64 doğru 80 puan getirir. 68 doğru 85 puan getirir.
Yani, YÖKDİL sınavı, yalnızca yüksek lisans ve doktora programlarına giriş için gereklidir. Ayrıca, YDS'den farklı olarak, YÖKDİL sınavında konuların lisans seviyesinde daha derinlemesine incelendiği ve soruların daha zor olduğu bilinmektedir.
YDS puanı yüksek lisans, lisans, doçentlik sınavlarında başta olmak üzere; KPSS A grubu öğretmenlik sınavında dil puanı hesaplanırken, yurt dışı üniversitelerde okuyup Türkiye'de denklik alınırken; memuriyette dil tazminatı alınırken YDS / e-YDS sonuçları kullanılmaktadır.
YDT sınavından en az 0,5 netiniz olmalı.
AYT'ye başvuran 2 milyon 573 bin 169 adaydan 1 milyon 980 bin 534'i sınava katıldı, 592 bin 635 aday sınava girmedi. Yabancı Dil Testi'ne (YDT) başvuran 338 bin 9 adaydan da 173 bin 3 aday sınava katıldı, 165 bin 6 aday sınava girmedi.
YKS BARAJ PUANI KALKTI MI? SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türlerinde sınav puanı hesaplanması için uygulanmakta olan TYT puan türünde 150 puan almış olma şartı ile yerleştirme puanlarının hesaplanmasında; TYT puan türü için 150, SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri için 180 olan sınav puanı barajı uygulaması kaldırıldı.
E-YDS, YDS'den daha mı zor? kolaylık-zorluk açısından YDS ile eşdeğerdedir, yani YDS'den daha zor değil ancak soruları bilgisayardan okumak ve yanıtlamak özellikle bilgisayarı bu amaçlar için çok sık kullanmayan adaylar için zorlayıcı olabilmektedir.
Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı Geçerlilik Süresi Nedir? YDS sınav sonuçları, ÖSYM tarafından 5 yıl boyunca geçerlidir. Bu süre içinde, sınav sonucuyla başvurulan herhangi bir alanda (üniversite, yüksek lisans programı, iş başvurusu vb.) İngilizce dil yeterliliğini kanıtlamak için kullanılabilir.
İngilizce öğrenilmesi en kolay dil olduğundan Yds sınavında da en kolay dil olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle de bu dil üzerinden Yds sınavına giren kişi sayısı oldukça fazladır. Yds sınavında en kolay olan dil İngilizcedir ama bunun dışında bir çok dil seçeneği de bulunmaktadır.
YDS'ye girebilmek için eğitim şartı aranmamaktadır. Ancak lise mezunu olmayan adaylar, YDS puanlarını kullanamamaktadır. Yabancı uyruklu adaylardan, Türkiye'de lise son sınıfta veya dengi okullarda okuyor olmaları şartı aranmaktadır.
YDS 1, 2, 3 NEDİR? YDS sınavı senede 3 kez yapılmaktadır. İlk sınav “İlkbahar YDS Sınavı” (YDS 1), ikinci sınav ise “Sonbahar YDS Sınavı” (YDS 2), üçüncü sınav “Kış YDS Sınavı” (YDS 3) olarak geçmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri