Söz konusu 5 inci maddesi 1 inci fıkrası hükmünde şef olarak atanabilmek için 2 yıllık yüksek okul mezunu olmak şartı aranmaktadır.
-Müdür/Şube Müdürü kadrolarına atanacakların en az 4 yıl süreli yükseköğrenim mezunu olması gerekiyor. -Kurumların özel yönetmeliklerinde düzenlenmiş olması şartıyla, hizmet alanına ilişkin 2 yıllık yükseköğrenim görenler de Müdür/Şube Müdürü kadrolarına atanabiliyor.
2 yıllık bölüm mezunları hemşirelik, bilgisayar teknikerliği, büro yöneticisi, tıbbi sekreterlik, grafik tasarımcı, aşçılık ve bankacılık mesleklerini yapabilirler. 2 yıllık bölüm mezunlarının ortalama maaş aralığı 3000 TL ile 4500 TL arasındadır.
Görevde Yükselme suretiyle atanacaklarda genel şartlar başlıklı 7/e bendinde ŞEF kadrosuna atanabilmek için en az 2 yıllık Yüksekokul Mezunu olma şartı aranmıştır.
Geçici 1 inci maddesinde, "(1) 18/4/1999 tarihinde görevde bulunan ve aynı tarih itibarıyla iki veya üç yıllık yükseköğrenim mezunu olanlar, diğer koşullara sahip oldukları takdirde 7 nci maddenin uygulanması bakımından dört yıllık yükseköğrenim mezunu kabul edilirler.
İlgili 25 soru bulundu
Aynı anda iki örgün lisans ya da iki örgün önlisans bölümünde okunamaz. Fakat biri lisans, biri önlisans iki bölüm okunabilir. Biri uzaktan ya da açık, biri örgün olursa da olur. Yani sonuç olarak aynı anda örgün iki lisans ya da aynı anda örgün iki önlisans okunamaz.
Ön lisans mezunu, üniversitelerin 2 yıllık meslek yüksekokullarından ya da yüksekokullarından mezun olan kişilere verilen unvandır. Liseden mezun olan kişiler, üniversitelerin 2 yıllık bölümlerini okuduktan sonra ön lisans mezunu unvanını alırlar.
2) Şef, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni, Daktilograf, Memur, Satınalma Memuru, Anbar Memuru, Santral Memuru, Sekreter, Bilgisayar İşletmeni ve Tahsildar unvanlarında en az üç yıl çalışmış olmak kaydıyla en az sekiz yıl hizmeti bulunmak.
Bu itibarla, ilgilinin daha önce görev yaptığı şef kadrosunun genel idare hizmetleri sınıfında yer alması nedeniyle, 657 sayılı Kanunun 69 uncu maddesinden yararlanmasının mümkün olmadığı değerlendirilmektedir.
Teknik Hizmetleri Sınıfında "Tekniker" unvanında iken Genel İdare Hizmetler Sınıfında "Şef" unvanına geçtiğinizden dolayı eğitim durumunuza göre "Yükseköğretim görenler" bölümünden, 3 ve 4 üncü derecelerde ek göstergeler ile yan ödeme puanınız ve özel hizmet tazminat oranınız düşecektir.
Bu kurumların yanı sıra Bakanlıklar, DSİ, TCDD, Danıştay, Yargıtay, Cumhurbaşkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, polisevleri, öğretmenevleri, Emniyet Genel Müdürlüğü gibi kamu kurumlarının memur alımlarına adaylar başvuru yapabilecekler.
Genel olarak, lise mezunları 13 üncü derecenin 3 üncü kademesinde, ön lisans mezunları 10 uncu derecenin 2 nci kademesinde, lisans mezunları ise 9 uncu derecenin 1 inci kademesinde memuriyet görevine başlar.
Ön lisans programları 2 senelik pratik eğitim ağırlıklı meslek okullarıdır. Lisans programlarında eğitim minimum 4 sene olup bu süreç zarfında öğrenciler seçtikleri bölümlerin niteliği gereği yabancı dil hazırlık sınıfı okumak zorunda kalabilirler.
Fakat 2 yıllık (ön lisans) ya da 4 yıllık (lisans) bölüm okuyan üniversite mezunları da memurluk yapabilir. Ayrıca memur olmak için KPSS'ye (Kamu Personeli Seçme Sınavı) girilir. KPSS'de yeterli puanı almak için ise sınava hazırlanmak gerekir. Sınavda geçerli puanı aldıktan sonra atanma süreci de ek süre ister.
Bu kurumun görevde yükselme ilanında, bir şube müdürlüğü için 4 yıllık yükseköğrenim mezunu olma şartı var ise, 18/4/1999 tarihinde memur olan ve aynı tarih itibarıyla iki yıllık yükseköğrenim mezunu olanlar da bu unvan için yapılacak görevde yükselme sınavına başvurabilecektir.
Memur alımları için belirlenen herhangi bir alt veya üst yaş sınırı var ise buna uymak gerekir. En az lise, önlisans ya da lisans mezuniyeti gereklidir. Yüksekokul ve lisans bölümlerinden mezun olmanız önemlidir. En az lise, ön lisans ve lisans mezuniyeti ile memur olunabilmektedir.
Şef olabilmek için 2-4 yıl şartı
Buna göre, bu kapsamda atanacak olanların tamamında, Devlet Memurları Yasası'nın 68. maddesinde belirtilen süreler kadar hizmeti bulunması şartı aranacak.
"Şef" kelimesi, mutfak şefi olan (Fransızca telaffuz: [ʃɛf.də.kɥi.zin]) teriminden, bir mutfağın yöneticisinden türetilmiştir ve kısaltılmıştır. İngilizcede, aşçılık mesleğindeki "şef" unvanı, 19. yüzyılın haute mutfağından gelmektedir.
Söz konusu 5 inci maddesi 1 inci fıkrası hükmünde şef olarak atanabilmek için 2 yıllık yüksek okul mezunu olmak şartı aranmaktadır.
Şef olmak için üniversitelerin Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Gıda Mühendisliği ve Beslenme ve Diyetetik bölümlerini okuyabilirsiniz. Bu bölümler genel olarak yemek pişirme ve sunum teknikleri hakkında size temel eğitim verecektir.
Mesleki Eğitim: Şef olmak isteyenler genellikle profesyonel bir mutfakta eğitim almış olmalıdır. Birçok şef, yemek pişirme teknikleri, mutfak hijyeni, menü planlaması ve yiyecek sunumu gibi konuları kapsayan bir mutfak okulu veya enstitüsüne devam etmiştir.
Ön Lisans veya Lisans Derecesi: Yüksek lisans programlarına başvurabilmek için genellikle ilgili bir ön lisans veya lisans derecesine sahip olmanız gereklidir. Bazı programlar, önceki eğitim alanınıza veya ilgi alanınıza uygun bir lisans derecesi gerektirebilir.
Yükseköğretim, yüksekokullar ve üniversitelerde yapılan öğretim. İlköğretim ve ortaöğretim'den sonra gelir. Yükseköğretim, önlisans, lisans ve lisansüstü eğitim'i kapsayacak şekilde ele alınır.
Mesaj Sayısında Ender Kişilerdensiniz!
Aynı anda iki örgün bölüm okuyamazsınız. Biri örgün, diğeri de açık öğretim fakültesinden olmak zorunda.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri