Kelile ve Dimne'nin 1310'lara tarihlenen Arapça manüskriptlerinden birindeki minyatür. Bavyera Devlet Kütüphanesi (Münih). Kelile ve Dimne, İslam dünyasında asırlar boyunca etkili olmuş edebi eserlerden biridir. Bu eser Kelile ve Dimne adlı iki çakalın başlarından geçenlerin anlatıldığı bir masal kitabıdır.
Fabl türünün en önemli eserlerinden biri olan Kelile ve Dimne, Hindistan'da sözlü kültür ürünü olan masallardan oluşan Pançatantra isimli eserin geliştirilmiş şeklidir. İlk metni Sanskritçedir.
İran asıllı olan İbn Mukaffâ (ö. 142/759), Bürzûye tarafından ya- pılan Farsça çeviriden hareketle Kelile ve Dimne'yi Arapça'ya çevir- miştir. İbn Mukaffâ, tercüme sırasında esere kendisi de birtakım ila- velerde bulunmuştur.
Kelile ve Dimne, Sanskritçe orijinal adı Pança-Tantra (Beş İlke) olan, fabl tarzında hikâyeler barındıran kitabın Abdullah İbn Al Mukaffa tarafından çevrilmiş Arapça'daki adıdır. Orijinal metin 3. yüzyılda yaşadığı düşünülen Brahman rahibi Beydeba tarafından yazıya geçirilmiştir.
Kâşifî (ö.1505)'nin Farsça Envâr-ı Süheylî adlı Kelile ve Dimne tercümesi ise Ali bin Sâlih -kaynaklarda adı Ali Çelebi olarak da geçer (ö.1543)- tarafından üzerinde 20 yıl çalışılarak Hümâyûn-nâme adı ile Osmanlı Türkçesine çevrilmiş ve Kanûnî Sultan Süleymân'ın baş veziri Lütfî Paşa vasıtasıyla padişaha sunulmuştur.
İlgili 15 soru bulundu
İslam resim sanatında en çok resimlenen konulardan biri hikâyelerdir. Bu hikâyeler içerisinde en çok ilgi göreni Kelile ve Dimne hikâyeleridir. Kelile ve Dinme ismi yanında, tercümeleri olan Hümâyunnâme ve Envâr-ı Süheylî ismi ile karşılaşılmaktadır.
Beydaba'nın “Kelile ve Dimne” eseri, Fazlullah B. İsa Et-Taşkendi tarafından 1300- 1315 yıllarında Çağatay Türkçesine tercüme edilmiştir. Çağatay Türkçesine yapılan Kelile ve Dimne çevirisi, Hümâyűn-nâme ve Envâr-ı Süheylî'den yararlanılarak yapılmıştır.
Kelile ve Dimne, İslam dünyasında asırlar boyunca etkili olmuş edebi eserlerden biridir. Bu eser Kelile ve Dimne adlı iki çakalın başlarından geçenlerin anlatıldığı bir masal kitabıdır. Bu Sanskritçe eserin bir Brahman tarafından 3. yüzyılda Keşmir'de yazılmış olduğu sanılıyor.
İstanbul Topkapı Sarayı Müze Kütüphanesi'nde muhafaza edilen R.1022, H.362, R.1023'tür, İstanbul Süleymaniye Kütüphanesinde Fatih 3682 kayıtlı Antoloji ve son olarak Bursa İnebey Kütüphanesinde bulunan Nr. Hüseyin Ç.763 envanter numaralı Kelile ve Dimne eserleridir.
9-14 yaş grubu için özel olarak hazırlanan ve özenli baskıları ile benzerlerinden farklı olan bu klasikler hem okuma alışkanlığının yerleşmesi, hem de hayal dünyasının gelişmesi için çok önemli...
Kelile ve Dimne ya da Sanskritçe adı ile Karataka Damanaka, Brahman rahibi Beydeba tarafından yazıya geçirilmiş, adını Hintli Vişnu rahibin Pançatantra (beş düşündürücü nasihat kitabı) adlı eserdeki iki çakal kardeşten aldığı düşünülen ve öğüt vermek amacı güden 14 bölümlük Hint kökenli fabldır.
"Kesinlikle Hindistan'ın en sık çevrilen edebi ürünüdür" ve bu hikâyeler dünyada en çok bilinenler arasındadır. Birçok kültürde birçok isimle geçer. Panchatantra'nın Hindistan'ın hemen hemen her büyük dilinde bir versiyonu vardır. Ayrıca metnin dünya çapında 50'den fazla dilde 200 versiyonu vardır.
Jean de La Fontaine, hem Batı hem de Doğu'da çok çeşitli kaynaklardan fabllar topladı ve bunları Fransız serbest nazımına uyarladı. Bunlar, 1668'den 1694'e kadar çeşitli ciltlerde Fabllar başlığı altında yayımlandı ve Fransız edebiyatının klasikleri hâline geldi.
Kelile ve Dimne Kitap Açıklaması
Hint hükümdarı Debşelim'in isteği üzerine Beydeba tarafından M.ö. III. Yüzyılda yazılan bu alegorik eser, yüz yıllar sonra türünün örneği olmuş ve bu tarzda birçok eser kaleme alınmıştır.
100 Temel Eser-Kelile ve Dimne Kitap Açıklaması
Otoriteler bu yapıtı değerendirirken İslam Dünyası´nın siyasi bilgelik geleneğine milat kabul ederler onu. Hind masalları, Fars hikayeleri ve Arap kıssaları, örünütülü bir şekilde içiçe geçmiştir bu eserde.
Mesnevî'ye kaynaklık eden eserlerden biri de Kelile ve Dimne'dir. Mesnevî'de Kelile ve Dimne'den doğrudan alıntı yapılmış üç hikâye vardır.
Eser, Beydaba tarafından Debşelim adlı Hint kralına Sanskritçe olarak sunulmuştur. Beydeba (MÖ. 1. yüzyıl), ismi ve kökeni hakkında Hintli veya Çinli gibi farklı görüşler bulunan fakat yaygın görüş olarak Ketku adına sahip olduğuna inanılan Hintli bilge ve fabl yazarıdır.
Jean de La Fontaine (okunuşu [Jeon dö la fonten]) (8 Temmuz 1621, Château-Thierry - 13 Nisan 1695, Paris), Fransız şair ve yazar.
Dilimizde de meşhur olmuş tâcir ve ifritler, hamal ve üç hanım, kambur, Alâeddin'in sihirli lambası, Ali Baba ile kırk harâmiler, gemici Sindbâd ve maceraları bunlardandır.
Arap masallarında Arap kültüründen ve Arap halkının yaşamından kesitler yer almaktadır. İyi, kötü, haklı haksız kavramlarının işlendiği masallar, halkın adalet istediğinin somut bir yansımasıdır. Masallar hayal ürünüdür ve olağanüstü nitelikler taşıyabilir.
Yayına hazırlayıp taktim ettiğimiz kitap, İran Masalları kategorisinde kabul edilen, yazarı/derleyeni bilinmeyen anonim bir eserdir. Kimi kaynaklarda Binbir Gece Masallarına nazire olarak çıralılmış olabileceğinden söz edilmektedir.
Hikâyelerin çekirdeğini, eski bir Fars kitabı olan Hazâr Afsâna (Bin Efsane) oluşturmuştur. 9. yüzyıl dolaylarında hikâyeleri derleyenin ve Arapçaya çevirenin masalcı Ebu Abdullah Muhammed el-Gahşigar olduğu söylenmektedir.
Grimm Masalları (Almanca: Kinder- und Hausmärchen), Grimm Kardeşler tarafından yazılan masal külliyatı. İlk baskısı 1812 yılında Almanca olarak kaleme alınmıştır. Eserde dünyaca ünlü pek çok masal yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri