Serbest muhasebeci mali müşavir olabilmek için; hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarından birinde 4 yıllık lisans eğitimini tamamlayan kişiler, 3 yıllık muhasebe stajının yanı sıra meslek sınavını da başarmış olmak zorundadır.
Muhasebe Bölümü mezunları kendine ait bir büro açmak istiyorsa öncelikle 2 yıllık bitirdiği bölümünün üzerini tamamlayarak 4 yıllık lisans mezunu olması gerekmektedir.
2 yıllık muhasebe mezunları genellikle muhasebe departmanlarında, finans firmalarında veya vergi danışmanlığı hizmeti veren şirketlerde çalışırlar. İşletmelerin finansal kayıtlarını tutmak, gelir ve giderlerini takip etmek, fatura kesmek ve banka hareketlerini kaydetmek gibi temel muhasebe işlemlerini yapabilirler.
Mali müşavir olmak için üniversitelerin hukuk, iktisat, maliye, siyasal bilimler, muhasebe, bankacılık, işletme ve kamu yönetimi gibi bölümlerinde okumak gerekir. Mesleki yeterlilik sınavından hemen sonra adayların üç sene staj eğitimi görmesi gerekir. Eğitim ve staj sürecinin ardından ise mesleğe girilebilir.
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Önlisans Programı başarı ile tamamlayan mezunlar, büyük kuruluşların muhasebe, finans ve denetim birimlerinde, mali müşavirlerin ve yeminli mali müşavirlerin bürolarında yardımcı eleman, bankalar, sigorta şirketleri ile turizm, inşaat ve endüstri işletmelerinde muhasebe elemanı olarak ...
İlgili 19 soru bulundu
İktisat, İşletme, Uluslararası Ticaret, Maliye ve Lojistik, Uluslararası Finans ve Bankacılık bölümleri geçiş yapılabilecek bölümlerdir.
MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI Programı önlisans programı 120 AKTS kredisinden oluşan 2 yıllık bir önlisans programdır.
Mali müşavir olmak için üniversitede 4 yıl eğitim alınmalıdır. Üniversiteden mezun olduktan sonra Mali Müşavir Staj Başlatma Sınavı'ndan geçerli puan alarak 3 yıl boyunca staj yapmak gerekir. Stajını başarıyla tamamlayan kişilerin ise Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Yeterlilik Sınavı'nda yeterli puan alması şarttır.
SMMM olmak için üniversitelerin İktisat Bölümü ve İşletme Bölümü gibi ilgili dört yıllık alanlarından başarı ile mezun olmak gerekmektedir.
Serbest muhasebeci mali müşavir olabilmek için; hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarından birinde 4 yıllık lisans eğitimini tamamlayan kişiler, 3 yıllık muhasebe stajının yanı sıra meslek sınavını da başarmış olmak zorundadır.
Serbest Muhasebeci maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 65 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Serbest Muhasebeci maaşları 13770 TL'dir. En düşük Serbest Muhasebeci maaşı 11400 TL iken, en yüksek Serbest Muhasebeci maaşı 27120 TL'dir.
Muhasebe ve vergi uygulamaları bölümünden mezun olanlar, Muhasebe meslek elemanı ünvanı ile Ön Lisans Diploması almaya hak kazanırlar. Öğrenciler istedikleri taktirde, sınavsız olarak Açık Öğretim Fakültesi üçüncü sınıfına geçiş yaparak lisans eğitimini tamamlama hakkına sahiptirler.
Sonuç olarak, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları ön lisans bölümünden mezun olan öğrenciler, Dikey Geçiş Sınavı'ndan (DGS) elde ettiği puan ile, özellikle İşletme, İktisat, ve Maliye gibi lisans bölümlerine başvuruda bulunarak kariyerlerine farklı bir yön verebilirler.
Cevap: Öğrencilerimiz mezun olmak için 40 iş günü staj yapmakla yükümlüdürler. Stajlar staj komisyonlarınca uygun görülen özel ve kamu sektöründeki işletmelerin muhasebe departmanlarında ve bağımsız müşavirlik firmalarında yapılabilir.
eleman.net verilerine göre, Mali Müşavir 2023 yılında ortalama 32.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Mali Müşavir , Ocak 2023 yılında ortalama 26.400 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 16.280 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Bu gereklilikleri karşılayan ve muhasebe üzerine eğitim alan kişiler, Kamu Personel Seçme Sınavı'na (KPSS) girerek geçerli bir puan almalıdır. Ancak bazı durumlarda KPSS şartı olmadan da alım yapılmaktadır.
10 yıl içinde geçim derdi ile uğraşan SMMM'ler sınav sisteminin teoriye dayanması, SMMM mesleğinin uygulamaya yönelik olması nedeni ile bu sınavı kazanmaları oldukça da zor.
Mali müşavir olmak için üniversitelerin hukuk, siyasal bilimler, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık ve kamu yönetimi gibi bölümlerinden mezun olmak gerekir. Mesleki yeterlilik sınavından hemen sonra da adayların üç sene staj eğitimi alması gerekir. Staj ve eğitim sürecinden sonra ise mesleğe girilebilir.
eleman.net verilerine göre, SMMM Stajyeri 2023 yılında ortalama 16.200 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda SMMM Stajyeri , Ocak 2023 yılında ortalama 12.760 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 8.008 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Muhasebe defteri tutmak haricinde mali müşavirlerin sahip olduğu tüm yetki ve sorumlulukları taşırlar. Mali müşavirden farklı olarak kendilerine tasdik yetkisi verilmiştir. Firmaların vergi, beyanname ve finansal kayıtlarının doğruluğunu devlet adına denetleme ve tasdik etme yetkileri bulunmaktadır.
Türkiye'de SMMM maaşlarına dair kesin bir istatistik bulunmamakla birlikte, sektördeki genel eğilimlere göre, yeni mezun bir SMMM'nin aylık ortalama maaşı ortalama 22.000 TL ile 46.000 TL arasında olabilir. Bu rakamlar, SMMM'nin tecrübe ve müşteri portföyü arttıkça artabilir.
3568 Sayılı Yasa'ya göre ticaret lisesi mezunları liseden mezun olduktan sonra belirli staj şartlarını sağlayarak serbest muhasebeci olabilirler. Mali müşavir olabil-meleri için ilgili alanlarda lisans eğitimi almış olmaları gerekmektedir.
Dünyadaki tüm endüstriler olmasa da çoğu işin içinde muhasebe sektörü vardır. Muhasebe eğitiminiz sayesinde Yeminli Mali Müşavir veya Serbest Muhasebeci olarak birçok yerde iş bulabilirsiniz. İşverenlerden bazıları bankalar, üniversiteler, kolejler, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, muhasebe firmaları olacaktır.
Muhasebe Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır? Muhasebe, üniversitelerde Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri