Et kesildiğinde miyoglobin havayla temas ederek oksidasyona uğrar ve böylece etin orijinal rengi oluşur. Kesimden sonra et uzun süre hava ile temas edince rengi koyulaşır. Bu durum, etin yüzeyindeki pigment konsantrasyonun artmasından dolayı etin koyu bir renk almasına neden olur.
- Taze et, kırmızı ve parlak bir görünüme sahiptir. Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir. Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu durumda mutlaka eti çöpe atınız.
Dana etinde renk
Bunun yanı sıra, miyoglobinin oksimiyoglobine dönüşümü esnasında depolama ışıkları ile maruz kalma, kahverengimsi kırmızı renge dönüşü sağlayan methemoglobin pigmentinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Tek başına bu renk değişimi de bozulma işareti olmamaktadır.
Boğa eti koyu kırmızı renkli, yağları beyazımsıdır. Dana eti soluk kırmızı, öküz eti ise kırmızımtırak, yağları beyaz-sarıdır.
Genelde yeşil ve yeşilimsi kahverengi olmuş kırmızı eti tüketmek güvenli değildir, fakat et yeşil değil de sadece kahverengileşmiş ise bu bir bozulma belirtisi sayılmaz. Etin yüzeyindeki parlaklık sıcağa, ışığa veya işleme tabi kaldığından kaynaklanabilir ve bozulma ya da düşük kalite belirtisi değildir.
İlgili 24 soru bulundu
Et kesildiğinde miyoglobin havayla temas ederek oksidasyona uğrar ve böylece etin orijinal rengi oluşur. Kesimden sonra et uzun süre hava ile temas edince rengi koyulaşır. Bu durum, etin yüzeyindeki pigment konsantrasyonun artmasından dolayı etin koyu bir renk almasına neden olur.
Taze etin rengi miyoglobinin oksijenle reaksiyona girdiğinde oluşan bir pigment olan oksimiyoglobin seviyeleri nedeniyle kırmızı olmalıdır, kahverengiye veya griye dönmüşse bu etin bozulduğunu gösterir.
Etin bozuk olup olmadığını anlamanın en kolay yolu rengine bakmaktır. Et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başladıysa, bu etin bayatladığı anlamına gelir. Etin üzerinde yeşil veya siyah noktalar var ise, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu şekilde olan etler kesinlikle tüketilmemelidir.
“Taze ve kaliteli bir et diri görünür, yüzeyi kurumamış olmalıdır. Buna karşılık aşırı ıslaklık ve yapışkan doku da etin sağlıksız olduğunun göstergesidir. Ayrıca, piştikten sonra, kolay çiğnenebilmesi, etin parçalara bölünme kolaylığı ve çiğneme sonrası ağızda kalan miktarı etin kalitesinin göstergesidir.”
Yüksek kaliteli ve yumuşak etler arasında bonfile, kontrfile, antrikot, T-Bone steak ve Porterhouse bulunuyor. Yağsız etleri tercih eden misafirlerin için bonfile, yağlı et sevenler içinse antrikot daha uygun bir seçim olabilir.
Etler pişirilmeden önce, buzdolabı koşullarında (+4°C) parça boyutuna göre 3-4 gün; kıyma 1-2 gün tutulmalıdır. Dondurucuda muhafazada ise (-18°C) kırmızı et parça halinde 6-12 ay süreyle, kıyma 3-4 ay süreyle muhafaza edilebilir.
At, eşek ve domuz eti koyu kırmızı renkte olur, dana eti ise daha açık kırmızıdır. At eti özellikle hava ile temasa geçtiği zaman neredeyse ciğere yakın renk alır.
Öncelikle haşlama etlerin kanı gitmesi için 1 saat soğuk suda bekletilmesi gerekir. Eğer bekletmeye süreniz yok ise tencereye etler koyulur. İçine defne yaprağı ve tane karabiber atılarak düdüklüde 15 dakika, normal tencerede 30 dakika haşlayıp suyu dökülür.
İşte Kurban Bayramı da yaklaşırken merak edilen o sorunun cevabı. Etin üzerinde bulunan bakteriler, oda koşullarında hızla çoğalarak eti yemeye, parçalamaya, çürütmeye başlar. Bu da doğru şekilde soğutulmayan etin hızla bozulmasına neden olur.
Etin hacmi küçüldükçe saklama süresi azalır, aynı zamanda işlem görmüş etlerin saklama süresi de kısalır. Büyük parçalar kıymaya oranla daha uzun süre dayanır. ➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz.
Her zararlı mikroorganizmanın yol açtığı birçok sağlık sorunu vardır. Salmonella ve listeria adlı iki bakteri öncelikle mide barsak sistemine geçerek (gastroenterit) sebep olabilmektedir. Salmonella şiddetli ishale ve buna bağlı olarak su elektrolit kaybına yol açarken, listeria şiddetli kramp ve bulantı yapar.
Etlerin damgalı olması son derece önemlidir. Kaçak et veya etin düzgün kesilmediği yerlerden almak yerine güvenilir kasapları tercih etmenizi öneriyoruz. Eti seçerken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de rengidir. Eğer et koyu pembe veya kırmızı renkteyse tercih etmeyin.
Antrikot: Dananın sırt bölgesinden çıkartılır. Bifteğin birinci kalite halidir. Yağlı ve yumuşak bir et olduğu için mangalda pişirmeye uygundur.
Kuzu eti en lezzetli olarak tanımlanan et çeşididir. Etin lezzeti hayvanın yaşı ile orantılıdır. Kuzu ne kadar küçük ise eti o derece yumuşak ve lezzetlidir. Kuzu, 30 veya 40 günlükken kesildiğinde “süt kuzusu” olarak tanımlanır.
Tüberkülozlu etlerin tüketilmesi insan sağlığını tehdit eder; ancak kesimhanelerde veteriner kontrolü altında hastalıklı etlerin gıda zincirine katılması mümkün değildir. Tüberküloz hastalığından korunmak için kesimhaneler dışında, veteriner hekim kontrolü olmaksızın kesilen hayvanların etlerini tüketmekten kaçınınız.
Şap hastalığı bulaşan hayvanlar tedavi edilseler bile, et ve süt verimleri düşüyor. Doğurganlıklarını kaybediyor. En önemlisi, hastalığa yakalanan hayvanların etinin ve sütünün tüketilmesindeki sakıncalar.
Kırmızı et önemli bir protein kaynağıdır. Demir, çinko ve B12 gibi vücudumuz için temel gereksinimleri sağlar. Kontrollü olarak tüketildiğinde birçok rahatsızlığa da iyi gelebilmektedir. Ancak son zamanlarda kırmızı etin fazla tüketimi sonucu kolon kanseri riskini arttırabildiği ortaya çıkmıştır.
Canan Karatay, doğal beslenmiş hayvanlardaki kırmızı et proteinlerinin kilo vermeyi başlattığını ve dinç kalmayı sağladığını söyledi. İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, en sağlıklı kırmızı etin kuzu, keçi ve av hayvanlarında bulunduğunu söyledi.
Dana eti: yumuşak, yağsız ve ince lifli
Kesildiklerinde yaklaşık olarak beş ila altı aylık olan genç hayvanlardan elde edilir. Yumuşak, ince lifli eti açık pembe renklidir ve kesim alanı parlak nemlidir.
Buzdolabında 4- 5 gün civarında saklandıktan sonra etin rengi kahverengiye dönebilir. Bu miyoglobin hücrelerindeki kimyasal değişikliklerden kaynaklanır. Uzun süre bekleyerek kahverengiye dönmüş et bozulmuş olabilir, hoş olmayan bir koku verir ve yapışkan bir teması vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri