Muvazzaf/sözleşmeli subaylık için; sınıf ve branşlara göre kaynak okul olarak başvuru kılavuzunda belirtilen en az dört yıllık fakülte ve yüksek okullardan mezun olmak şartı aranmaktadır.
Deniz, Kara ve Hava Kuvvetleri komutanlıklarında görevlerini subay olarak sürdürmek isteyenlerin taşıması gereken şartları şöyle sıralamak mümkündür; Lise ve dengi okullardan, yüksekokul, meslek yüksekokulu veya fakülteden mezun olmak gerekir.
Asteğmen Olmak İçin Gerekenler
Askerlik görevini yapmamışsanız ve 4 yıllık fakülte ya da yüksekokullardan mezunsanız asteğmen olabilirsiniz. Başvuru yaptığınız dönemde Türk Silahlı Kuvvetlerinin talepleri doğrultusunda sınava tabi tutulup başarı gösterdiğiniz takdirde asteğmen olarak görev yapabilirsiniz.
Türk Silahlı Kuvvetleri
Kara, hava ve deniz harp okulu öğrencileri 4 yıllık eğitimlerinin ardından, sivil üniversitelerde okuyan Fakülte ve Yüksek Okullar Komutanlığı'na bağlı öğrenciler ve Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde okuyan öğrenciler bu rütbe ile mezun olurlar.
Aynı zamanda da meslek yüksekokulu mezunlarına da yedek astsubay olma şansı tanınıyor. Aynı zamanda lisans ya da üstü mezunlar da yedek astsubaylık şansından faydalanabilir. Yedek subay ve astsubay olarak görev yapan kişiler, askerlik görevlerini ise, 12 ay olarak yerine getirir.
İlgili 15 soru bulundu
Mezuniyet Sonrası Olanaklar (diploma, sosyal ve özlük haklar vb.) Mezun olan öğrencilere ulusal ve uluslararası geçerliliği olan “Ön Lisans Diploması” ile askeri yetenek ve yetkinliklerine istinaden “Astsubay Diploması” verilmektedir.
İki yıl ve daha fazla süreli yükseköğretim kurumu mezunlarından Silahlı Kuvvetlerin ihtiyacı kadarının seçilmesini müteakip, yedek astsubay temel eğitimini başarı ile tamamlayan ve astsubay astçavuş naspedilen yükümlülerin 12 ay süreyle tabi olduğu askerlik hizmetidir.
Teğmen olmanız için 4 farklı seçenek vardır. Bunlar; Harp Okulu'ndan mezun olmak, asteğmen olarak görev alırken teğmenlik sınavında başarılı olmak, 9 ay boyunca asteğmen olarak görev yapmış olmak ve sözleşmeli teğmen olarak göreve başlamaktır.
Normal Bekleme Süreleri Asteğmen 8 Ay (1) Teğmen 3 Yıl Üsteğmen 6 Yıl Yüzbaşı 6 Yıl Binbaşı 5 Yıl Yarbay 3 Yıl Albay 5 Yıl Tuğgeneral - Tuğamiral 4 Yıl Tümgeneral - Tümamiral 4 Yıl Korgeneral - Koramiral 4 Yıl Orgeneral - Oramiral 4 Yıl b) En az bekleme süreleri: Madde 31 – Subayların en az bekleme süreleri aşağıda ...
Muvazzaf astsubaylık başvurusunda öğrenim şartı nedir? Başvuru kılavuzunda sınıflara göre kaynak olarak belirlenen iki yıllık meslek yüksekokulu bölümlerinden veya dört yıllık fakülte/yüksekokul bölümlerinden mezun olmak şartı aranmaktadır.
Yedek astsubaylar da yedek subaylar (Asteğmen) gibi askerlik görevlerini 12 ay olarak yerine getirirler. Terhis olmalarına son 30 ila 90 gün kala astsubay çavuş rütbesine terfi edilirler ve bu rütbe ile terhis edilirler.
Askerlik sisteminde yapılan düzenlemeler sonucunda, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her erkek belli bir yaş aralığında askerlik yapma yükümlülüğüne sahiptir. Önceden lise mezunları için 12 ay, üniversite mezunları için ise 6 ay olan askerlik süresi, son düzenlemelerle tüm askerler için 6 aya indirilmiştir.
Askerde Doğu Görevi Kaç Yıl? Askerde Doğu görevi hizmetine giden askerlerin hizmet süresi 2 ila 3 yıl arasında değişmektedir. Batıda görev yapan askerlerin hizmet süresi ise 4 ila 5 yıl arasında değişmektedir.
Belirlenecek sınıflara başvuracak adaylar için KPSS şartı aranmaksızın MSB'lığınca yapılacak Genel Kültür sınavı ile Uygulama Sınavlarında başarılı olmak, 6.
Dört senelik mezunlar için subay olma konusunda iki farklı seçenek bulunmaktadır. İlki askeri lise sınavlarına girerek ikincisi ise lisans eğitimi ve lisans mezunu şeklinde subaylık sınavlarına başvuru yapmaktır. Dört senelik mezun olanlar TSK hizmetinde çalışabilirler.
General Kaç Yaşında Olunur? Harp Okulu'ndan mezun olan 21 yaşındaki yeni mezun bir Teğmen, olumlu sicille ve liyakat içerisinde bekleme sürelerini doldurarak, 38 yaşına geldiğinde, General olabilmektedir.
2023 yılı itibari ile 70 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Teğmen maaşları 36150 TL'dir. En düşük Teğmen maaşı 28920 TL iken, en yüksek Teğmen maaşı 85690 TL'dir. Güncel Teğmen maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
Teğmen olabilmek için 27 yaşını doldurmamış olmak, eğer yüksek lisans yapmış ise 32 yaşını doldurmamış olmak gereklidir.
Muvazzaf Subay alımına 2020 Yılı ve daha önceki yılların puanına sahip olan adaylar başvuru yapamayacak. Bu kapsamda 2021 veya 2022 yıllarında yapılan KPSS'den Lisans seviyesinde P3 puan türünden en az 70 puan almış olmak gereklidir.
Astsubay olarak görev yapılan 4,5 ve 6. yıllarda (4 yıllık üniversite mezunlar) Subaylık sınavına tabi tutulurlar. Başarılı olanlar (değişiyorsa yeni) sınıfında Sınıf Okulu eğitimini başarıyla tamamlarlarsa Teğmen olarak mezun olurlar.
İki yıllık üniversite mezunları için yedek astsubaylık uygulaması başlayacak. İki aylık temel eğitim alacak yedek astsubaylar, eğitimleri sırasında harçlık, 10 ay sürecek kıta görevlerinde ise maaş alacak.
Yedeksubaylara Garnizon Komutanınızın vb. aksi yönde bir emri olmadığı sürece ve talep ettiklerinde TSK tarafından silah veriliyor. Askerliğiniz sırada taşıdığınız silahın sivil yaşantınız ile hiçbir bağı yok.
Lise mezunları uzman er, uzman erbaş olarak görev alabilir. Astsubaylık ve subaylık rütbeleri için önlisans ya da lisans mezunu olmanız gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri