Kekiklerinizi yıkayıp kalın sert sapları temizleyip ince doğrayın. Soğan ve domatesinizi de minik doğrayıp ekleyin. Bol nar ekşisi ve zeytinyağıyla soslayın. Afiyet olsun.
Aromatik yeşil-gri renkteki çalı türü bir bitki olan kekiğin yaprakları taze veya kuru olarak tüketilir. Kekik bitkisinin Güney Avrupa ve Akdeniz bölgesinde baharat olarak tüketimi yoğundur.
Kekiğin antiseptik ve antibiyotik özellikleri, öksürük ve bronşit gibi solunum ve soğuk algınlığı ve boğaz ağrısı gibi solunum yolları için etkili bir ilaçtır. Kekiğin bronşit tedavisinde çok etkili olduğu kanıtlanmıştır. Kekik, K vitamini ve mükemmel bir demir, kalsiyum ve manganez kaynağıdır.
Kekik bitkileri toprak yüzeyine yakın kesilirseler, dona karşı korunamaz ve hayatta kalamazlar. Çoğu çiftçi, bitkileri toprak yüzeyinden yaklaşık 14 cm yükseklikte özel makaslarla keserler. Traktörler aracılığıyla hasat makineleri ile mekanik hasat yapılabilmesine rağmen, çoğu zaman elle hasat yapılmaktadır.
Soğuyan kekikler yemeklik ayrılıp buzdolabı poşetlerine doldurulur kışın yemek için dondurucuya kaldırılır. İstenirse taze taze kahvaltılarda üzerine zeytinyağı nar ekşisi tuz eklenir ve mükemmel lezzetli faydalı kekik afiyetle yenir.
İlgili 18 soru bulundu
Taze kekiği kurutmak için ilk yapmanız gereken ayıklamaktır. Ayıklama işleminin ardından kekikleri bol su ile durulayın. Kekikleri yıkadıktan sonra süzgece koyun ve üzerine kağıt havlu koyun. Kekiğin ıslak kalması, dallarının siyahlaşmasına yol açar.
Potasyum, magnezyum, kalsiyum ve demir açısından zengin olan kekiği kaynatıp içmek de çok büyük faydalar vardır. Kaynatılıp çay olarak tüketilen kekik anti-viral özellik taşıdığından baş ağrısı, öksürük ve ateşe iyi gelmektedir. Kekik çayı bağışıklığı güçlendirir, yüksek tansiyonu düşürür ve kalp sağlığını destekler.
Dağ kekiği hem kuru olarak yemeklerde hem de demlenerek çay olarak kullanılabilir.
Gerçek kekik, açık yeşil renginden ve aromasından çok rahat bir şekilde anlaşılır. Kekiğin posası ise daha çok kahverengi renktedir. Kokusu yoktur. Kekik alırken, bu hususa dikkat edilmeli” ifadelerini kullandı.
Ama genel bir zaman verecek olursak İlkbahar mevsiminin ilk ayları olan Mart- Nisan gibi toplanır diyebiliriz. Kekik çeşitleri, içerisinde bulunan antibakteriyel özellik sayesinde, mantarlar ve bakterilerin sebep olduğu hastalıklara karşı mücadelede oldukça faydalıdır.
Yüksek tansiyonu olan kişilerin kullandıkları ilaçların etkilerini azaltabilir. Mide bulantısı veya ishal sorunlarına yol açabilir. Kusma olması durumunda, uzman doktorlarla mutlaka görüşülmelidir. Kronik rahatsızlığı olanlar, hamileler, emziren kadınlar, yaşlılar ve çocuklar kekik çayı içmemelidirler.
İstanbul Kekiği: Halk arasında kara kekik olarak da bilinir. Türkiye'de doğal olarak da yetişmektedir. Baharat ve çay yapımında kullanılmasının yanı sıra bu tür kekiklerden bitki zararlısı böcekleri uzak tutmak için de faydalanılmaktadır.
Kekik çayını günde 2 bardağı geçmeyecek şekilde içebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken tek nokta içindeki etken madde olan eterli uçucu yağın kaybolmaması için bir daha yeniden kaynatılmaması...
Genellikle baharat olarak yemeklere eşsiz bir tat veren kekik, farklı şekillerde kullanılabilir. Bitkisi daha çok demlenip çay olarak tüketilirken, kekik yağı ise kozmetik ürünlere ilave edilir. Ağız gargaraları, merhemler ve aromaterapi yağlarında kullanılır.
Fazla miktarda alınan Kekik suyu ve çayının yan etkileri ve zararları vardır. Yan etkilerine detaylarıyla bakılacak olursa mide bulantısı, kusma, ishal, bağırsak florasının bozulması, kan basıncı düşüklüğü sebebiyle tansiyon rahatsızlıkları başlıca zararları arasında yer almaktadır.
Bir diğer ismi yabani kekik olan dağ kekiği, genel olarak gri yeşilimsi yaprakları ile odunsu bir bitki türüdür. Nane familyasına ait olan dağ kekiği, çiçekli bir bitki çeşididir. İçeriğinde yer alan timol, dağ kekiğinin aktif maddesidir antifungal ve antibakteriyel özelliklere sahiptir.
Yazın balkonunuzda, terasınızda; kışın ise kapalı serada, cam önünde rahatlıkla bakabilirsiniz. Kekik bitkileri Akdeniz bitkisi olduğundan mutlaka güneş gören yerde yetiştirilmelidir. Sıcağı ve nemi sever. Kekik bitkisini tohumla yetiştirebileceğiniz gibi fide alarak da yetiştirebilirsiniz.
Baharat ve doğal aktar ürünleri arasında dağ kekikleri yer alıyor.
Taze Dağ Kekiği Nasıl Saklanır? Taze dağ kekiği, kapalı polietilen içerisine yerleştirilir ve dondurucudan uzakta olan bir buzdolabında saklanır. Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta torbaların çok sıkı bir şekilde doldurulmaması gerektiğidir. Sürgünlerin serbest kalması gerekmektedir.
Et yemeklerinin baş tacı, enfes tadı ve kokusuyla damakları şenlendiren, severek tüketilen bir baharat olan kekik otunun faydaları saymakla bitmiyor... Arıların da bal üretiminde en çok kullandıkları çiçeklerden olan kekik otunun bağışıklık sistemini güçlendirmeden böbrek sağlığına kadar bir çok faydası var.
Zahter kara kekik ya da dağ kekiği olarak bilinen ballıbabagiller ailesi ait bir ottur. Kekikten daha acı ve serttir. Akdeniz ülkelerinde kekiğin yerine kullanıldığı gibi çay olarak demlenerek de tüketilebilir.
Kekik çayı düzenli olarak tüketildiğinde toksinlerin vücuttan atılmasını sağlayarak cilt hücrelerine yüksek oranda besin ve oksijen taşınmasına yardımcı olur. Kalsiyum, selenyum, potasyum, demir, manganez gibi mineraller ve E, A, K, folik asit, B ve C gibi vitaminlerden zengindir.
-Kekik çayını içmek yerine gargara olarak kullanarak diş ve diş eti hastalıklarına karşı önlem alabilirsiniz. -Böbrek sağlığına olumlu etkileri varıdır. Kronik böbrek rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. -Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Araştırmalar gösteriyor ki; kekik alımı yüksek tansiyonun düşürülmesi konusunda vücudu destekliyor. Ayrıca kolesterol seviyelerini düşürüp, dengeleme konusunda da etkili.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri