a) Perde duvar kalınlığının, binadaki en yüksek kabın yüksekliğinin 1/20'sinden ve 150 mm'den az olamayacağı öngörülmüştür.
Perde Duvar Özellikleri:
Perde duvarlar kot altı yapılarında ve çevirme duvarları yapımında kullanılır. 2. Kalınlıkları 25 cm' den az olmaz. boyuna ve enine donatıları en az 25 cm ara ile bağlanır. 3. Perde uçlarına 30 cm' den az olmamak üzere perde boyunun % 10 kadar perde uç elamanı düzenlenir.
Binanın özellikle depreme karşı dayanıklı olmasında bu denli önemli olan perde beton sağlam mı diye merak edenler olduğunu tahmin ediyoruz. 2018 yılında yayımlanan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği'ne göre perde duvarın kalınlığı en az 25 cm, uzun kenarının kalınlığına oranı ise en az 6 katı olmalı.
Fakat perdelerin kullanımında asıl amaç yanal yüklere karşı yapının dayanımını ve rijitliğini artırmaktadır. Perde duvar eninin 7 katı boyu olan betonarme duvarlardır yani eni 30 cm ise boyu en az 210 olmalıdır. Kolon ise mimari çözüme göre çeşitli ebatlarda olabilir. 30x50, 40x60, 50x100 gibi olabilir.
Perde duvarlar yatay yük taşıyan yapı elemanlarıdır.
İlgili 45 soru bulundu
Atımtay (2001), 1-20 arası kat adetine sahip yapılarda bulunması gereken perde duvar oranını kat adetine bağlı olarak belirlenmiş olup bu oranı 1 katlı yapıda %0.13, 20 katlı yapıda ise %2.5 olarak tespit etmiştir.
Özellikle yüksek yapılarda gereksinim duyulan perde duvarlar; çekirdek yapı taşı olarak asıl taşıyıcı sistem görevi görür.
Betonarme perde kalınlığı en az kaç cm olmalıdır? TBDY 2018'e göre betonarme perde kalınlığı en az 25 cm olmalıdır. Bu da en küçük betonarme perde boyutunun 25x150 cm olması anlamına geliyor.
Bu yapı malzemesinin 2. kalınlıkları 25 cm'den az olmamalıdır. Enine ve boyuna ise minimum 25 cm arayla bağlanması gerekiyor. 3. perde uçları 30 cm'den az olmamalıdır. Perde beton boyunun %10'u kadar perde uç elemanı dizayn edilir.
"Çok önemli taşıyıcı görevini görür"
Perde betonun temelden sonra kullanılan ve binayı ayakta tutmak için yapılan bir çalışma olduğunu vurgulayan Avcı, "Depreme dayanıklıdır. İnşaatlardaki pere betonların sonradan kırılmaması lazım. Çünkü binada çok önemli taşıyıcı görevini görür.
Betonarme yapılarda perde kullanımı zorunlu değildir. Ancak yapıların kat sayısı arttıkça yatay deprem kuvvetleri dolayısı ile göreli kat deplasmanları artmaktadır. Bu deprem etkileride ancak perdeler vasıtasıyla karşılanabilmektedir. Yüksek yapılarda çoğu zaman perde kullanmadan çözüm yapılması mümkün olmamaktadır.
Perde betonlar; sismik kuvvetlere ve güçlü yanal rüzgârlara maruz kalma ihtimali olan yüksek katlı yapılar için kritik bir yapı malzemesi. Perde betonlar, deprem anında tüm enerji ve yükü taşıyarak, depremin şiddetine göre hasar görmeden veya az bir hasarla depremden çıkmanızı sağlayabiliyor.
Tül ölçüsü genişliği / eni korniş genişliği ile aynı olmalıdır. Boy ise tavan ile yer arasındaki yükseklikten 2-3 cm kısa olmalıdır. Hesaplamaları ise kornişte alınmış olunan 100 cm genişlikte 250 cm tül kullanılmalıdır. Kornişlerde tül kullanımı ortalama 1 e 2.5 veya 3 olmalıdır.
Perde duvar davranışı kolon, kiriş ve yüksek kirişlerin davranışından farklıdır. Bu farklılık perde duvarların geometrisinden, sınır elemanlardan ve yüklemeden kaynaklanmaktadır. Perde duvarlar kolonlara göre daha narin elemanlar olmakla birlikte, kiriş ve yüksek kirişlere göre de farklı yüklemelere maruz kalabilirler.
Kolon bindirme ve sarılma bölgesindeki etriye aralığı minimum 5 cm olabilir, daha küçük tasarlanmamalıdır. Kolon boyuna donatının çapının 14 mm'den etriye donatı çapının ise 8 mm'den daha küçük olmayacak şekilde tasarlanmasına dikkat edilmelidir. 150 mm'den büyük olmayacaktır.
duvardan duvara ölçü için duvarın başlangıcından karşı duvarın bitimine kadar ölçmeniz yeterli olacaktır pencere taşımalı ölçü için Önce pencere ölçülür eğer payınız varsa her bir kenara 20-30 santim ilave edilir. boy ölçüsü uzun isteniyor ise tavandan yere, kısa istineniyor ise tavandan peteğe kadar ölçü alınır ...
Binanın yan yüzeyine aldığı yükleri taban aktarmakla görevli olan perde duvarların içinde bulunan demirler, paspayı elemanları türlerinden olan perde paspayı ile paslanmadan uzun yıllar binanın ayakta kalmasına yardımcı olur.
Çok katlı yapılarda taşıyıcı sistem elemanı olarak genellikle kiriş kolon ve perdeler kullanılmaktadır. Şekil 1'deki tipik kalıp planında görüldü- ğü gibi, perdelerin uçlarına her iki yönde kirişler saplanabilir. Bunlardan perde düzlemlerine dik yöndekilerin yapı davranışına önemli bir etkisi yoktur.
Bu doğrultuda çok katlı yapılardaki bodrum katlarına da perde ve perde izolasyonu yapmak şarttır. Bu aşamada izolasyon aracılığıyla olası su baskınlarının da önlenmesi sağlanır. Kısacası bodrum kat su yalıtımı ile binanın konforunu artırırken yapıyı da dış etkenlere karşı güçlendirmiş olursunuz.
Ülkemizde ve dünyada son yıllarda meydana gelen şiddetli depremlerin ardından binalarda yapılan incelemeler doğrultusunda, perdeli binaların depreme karşı olan direncinin çerçeveli sistemlere oranla çok daha iyi olduğu ve daha az hasar gördüğü tespit edilmiştir (Öztürk, 2005).
deprem yönetmeliğine göre kolonlarda en az 6 tane 14lük veya 4 tane 16lık bulunması gerekiyor.
Ancak uygulamadaki aksamalar göz önüne alındığında bir kolonun en kısa kenarının en az 40 cm olması gerektiği ortada. Bu nedenle de en küçük kolon boyutunun 40 cm x 40 cm olması gerekiyor. Yani örneğin; yapınızın bodrum dahil yüksekliği 30 metre ise; bir kolonun dar kenarı en az 60 cm olmalı.
Perde Beton Kesimi Uygulaması
Beton duvarların veya blokların düzgün ve pürüzsüz bir şekilde kesilmesi gerektiğinde perde beton kesimi yöntemi pratik ve tasarruflu bir yöntemdir. Perde beton kesme makinesi, kesilecek betonun boyutuna göre perde bıçaklarla kullanılır.
Yapıya etkiyen deprem, rüzgar gibi yanal yükleri karşılayan; döşeme, kiriş ve binanın ağırlığından dolayı meydana gelen yükleri zemine aktaran yapı elemanına perde duvar denir. Üzerine fazla yük binen ve kullanılacak taşıyıcı elemanın çok kalın olması istenmeyen noktalarda perde duvarlar kullanılır.
İstenilen bölgedeki fazla betonların kesilmesi alınması ve çıkarılmasını sağlar. Bina yıkım işlerinde yaygın bir şekilde yararlanılan bir beton kesme yöntemidir. Perde beton kesme beton duvarların ya da blokların düzgün ve pürüzsüz bir şekilde kesilmesi gerektiğinde uygulanan pratik ve tasarruflu bir yöntemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri