Tüketici, iktisadi mal ve hizmetleri belirli bir bedel karşılığında satın alarak kullanan kişidir. Tüketim denildiğinde daha çok maddi anlamda tüketim anlaşılmaktadır. Hâlbuki maddi tüketim öğelerinin dışında maddi olmayan kültür, eğlence gibi tüketim öğeleri de vardır.
Tüketici, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un (TKHK) üçüncü maddesinde “bir mal veya hizmeti ticari veya mesleki olmayan amaçlarla edinen, kullanan veya yararlanan gerçek veya tüzel kişi” (T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü) şeklinde tanımlanmaktadır.
Tüketici; ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişidir. 6502 sayılı kanundan anlayacağımız, hazır bir malı veya hizmeti satın alarak onu günlük yaşamında kullanan veya tüketen kişidir.
Tüketici davranışı bir amacı gerçekleştirmek için güdülenmiş davranıştır. Amaç, istek ve ihtiyaçları karşılamaktır.
Pazarlamada tüketici denilince önce, kendi ve ailesinin istek ve ihtiyaçlarını tatmin etmek için satın alma faaliyetinde bulunan veya satın alma potansiyeli olan kişiler akla gelir ki bunlara son tüketiciler denilmektedir (Penpece, 2006:5).
İlgili 20 soru bulundu
Tüketici: Tüketici, ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişidir. 6502 sayılı kanun, hazır bir malı veya hizmeti satın alarak onu günlük yaşamında kullanan veya tüketen kişiyi korumaktadır. Örneğin, bir kimse evde traş olmak için traş bıçağı aldığında tüketici olarak kabul edilir.
Müşteri= düzenli alışveriş yapan kişi, işletmeden sürekli hizmet alan ya da devamlı aynı markayı satın alan tüketicidir. Her tüketici müşteri değildir ama her müşteri tüketicidir.
Tüketici, bir mal veya hizmeti ticari veya mesleki olmayan amaçlarla edinen, kullanan veya yararlanan gerçek ya da tüzel kişidir (TKHK 3/1-k). Tanım gereği, bu sıfatın kazanılabilmesi, ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket edilmesine bağlıdır.
Tüketim toplumu, tüketimcilik, tüketicilik veya alıcılık, hizmetler ve üretim sektörü ekseninde olmaktan ziyade boş zamanın ve üretilen malların tüketimi ekseninde örgütlü hale gelen ya da örgütlenen toplumları ve bu eylemi açıklayan sosyoloji terimi.
Bunlar; temel ihtiyaçların karşılanması hakkı, seçme hakkı, sesini duyurma(temsil edilme) hakkı, tazmin edilme hakkı, eğitilme hakkı ve sağlıklı bir çevreye sahip olma hakkıdır.
Yani, TKHK bakımından ticari veya mesleki amaç dışında hareket eden her tüzelkişi, buna elbetteki şirketler de dahil olmak üzere, tüketici olarak nitelendirilmiştir. O halde, TKHK kapsamında şirketlere de tüketici sıfatına sahip olma hakkı tanınmıştır.
Temel ihtiyaçların karşılanması hakkı Sağlık ve güvenliğin korunması hakkı Ekonomik çıkarların korunması hakkı Bilgilendirilme hakkı, eğitilme hakkı
Tüketici davranışını etkileyen kişisel faktörleri; yaş ve yaşam dönemler, yaşam stili, ekonomik koşullar, meslek, kişilik ve sağlık olmak üzere altı başlık altında incelemek mümkündür.
Reklamların etkisinde kalarak yanlış davranış göstermeyen ve yanlış karar vermeyen; Kaliteli yerli malı satın alan ve tüketen; Alışveriş yaparken aile ve ülke ekonomisine yararı ön planda tutan; KİŞİ BİLİNÇLİ TÜKETİCİDİR.
Tüketici; ticari ya da mesleki olmayan amaçlar dahilinde hareketlerini gerçekleştiren tüzel ya da gerçek kişilere verilen isimdir. 6502 sayılı kanun kapsamında bir malı ya da hizmet satın alan ve kullanan kişi koruma altına alınmaktadır.
Tüketici işlemi, ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiler ile tüketiciler arasında her türlü sözleşme ve hukuki işlemdir (TKHK m. 3/1-l).
Bu kapsamda bilinçli tüketici; Alışverişe çıkmadan önce alınacaklar listesi yapar. Reklam veya ilanların aldatıcı ya da yanıltıcı olma ihtimaline karşı dikkatli olur. Garanti belgesi ve tanıtma kullanma kılavuzu ile satılması gereken ürünleri bilir, bu ürünleri satın aldığında bu belgeleri de teslim almayı unutmaz.
Çocuk ve gencin tüketici olarak sosyalleşmesinde etkili olan faktörlerin başında; aile, arkadaş, akran grubu, okul ve medya gelir.
Problem tespitini yapmak, ürünün araştırmasını yapmak, alternatif olan ürünlerin değerlendirmesini yapmak, satın alma sürecine girmek, ödeme işlemini tamamlamak, satış sonrasında destek ve iletişim almak tüketicinin geçmiş olduğu satın alma sürecinin aşamalarıdır.
Üçüncü dereceden tüketiciler ise piramidin en üst basamağında yer alan hepçil yapıya sahip canlılardır. Zincirin en son basamağında insanlarda bulunmaktadır. Ayrıştırıcı grubu da her besin zincirinde gerçekleşen etkileşimden yararlanabilme özelliğine sahip canlı grubudur.
Başvurular, tüketicinin yerleşim yerinin bulunduğu veya tüketici işleminin yapıldığı yerdeki tüketici hakem heyetine yapılabilir. İl tüketici hakem heyetleri il sınırları içinde, ilçe tüketici hakem heyetleri ise ilçe sınırları içinde yetkilidir.
Müşteri, bir ödeme karşılığında, herhangi birinden hizmet alan kişidir. Diğer bir deyişle, müşteri, sunulan bir ürün ya da hizmetin tüketicisidir. Müşteri ilişkilerinde en önemli konu, saygınlık oluşturmaktır. Saygınlık, müşterinin çalışanlara ve kuruluşa karşı taşıdığı davranışın değeridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri