Çeneye gömülü haldeki bir 20 lik dişin tedavisi, ağız diş ve çene cerrahisi uzmanı tarafından gerçekleştirilir. Bununla birlikte, herhangi bir diş hekimine de başvurabilirsiniz. Diş hekimi, tanıyı koyarak gerekli durumlarda yönlendirme yapar.
20'lik dişin ağız içindeki durumu, bulunduğu yer, duruş şekli ve hangi yöne doğru çıkmaya çalıştığı gibi durumlara bakılarak çekimi yapılmaktadır. Eğer dişin üsttü kemikle kaplı değilse, normal bir dişin çekimden farkı yoktur.
Diş çekimini hangi bölüm gerçekleştirir? Diş çekimi ve gömülü diş çekimi işlemini diş hekimliği bölümlerinden olan ağız, diş ve çene cerrahisi hekimleri gerçekleştirir.
En çok merak edilen soru ise ''Genel diş hekimi diş çeker mi?'' sorusudur. Evet, diş çekme operasyonlarını da yapabilmektedir. Genel diş hekimi 2-16 yaş aralığındaki tüm bireylerin ağız, diş ve çene sorunlarıyla ilgilenir. Ayrıca bu sorunlara yönelik teşhis ve tedavi uygular.
Diş çekimleri ameliyat gerektirmeyen durumlarda 15-20 dakika kadar sürer. Fakat 20 yaş dişlerinde bu durum biraz daha farklıdır. Gömülü dişlerin çekim süresi 40 dakika ile 1 saat arası gerçekleşirken çıkmış 20lik dişler 30 dakika kadar sürmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
En zor çekilen diş, genellikle çenede yer alan ve dişeti altında kalmış olan yirmi yaş dişleridir.
Ağrımayan 20'lik Diş Çekilir mi? Eğer 20'lik yaş dişinde herhangi bir ağrı ya da sızı yoksa çekilmesi için bir süre beklenebilir ancak bu durum kişiden kişiye göre değişir. Diş hekim kontrollerini bu aşamada aksatmamakta yarar olacaktır. Diş hekimi uygun görürse dişi çekebilir ya da bir süre daha bekleyebilir.
Diş çekimi, gömülü diş operasyonu, implant, çene kırığı tedavisi, çene tümörü, apse ve kistlerinin saptanması ve tedavisi, protez ve ortodontik tedavi öncesi dokuların düzenlenmesi gibi ağız ve diş sağlığını ilgilendiren pek çok konu çene cerrahisini kapsamaktadır.
Gömülü ve yarı gömülü dişlerin çekilmesi ise daha zordur. Sorunlu yirmilik dişler, 20'lik diş ameliyatı olarak bilinen küçük bir cerrahi müdahale yardımı ile çekilir. Bu tip cerrahi uygulamalar, ağız ve çene cerrahlarının uzmanlık alanına girmektedir.
Bölge tamamen uyuştuktan sonra ise diş çekimi işlemi gerçekleşir. Hastalar işlem sırasında, bölgenin uyuşuk olması sebebiyle herhangi bir ağrı veya acı hissetmezler. Oldukça kısa süren çekim işlemi için hastalar dinlenmeleri için eve gönderilirler.
Çeneye gömülü haldeki bir 20 lik dişin tedavisi, ağız diş ve çene cerrahisi uzmanı tarafından gerçekleştirilir. Bununla birlikte, herhangi bir diş hekimine de başvurabilirsiniz. Diş hekimi, tanıyı koyarak gerekli durumlarda yönlendirme yapar.
Oral ve maksillofasiyal cerrahi olarak da isimlendirilen ağız, diş ve çene cerrahisi, yüksek eğitimli bir diş cerrahı tarafından gerçekleştirilen operasyonlardır. Yüz, çene ve ağızla ilgili hastalıkların tedavisi, yaralanmaların veya kusurların düzeltilmesi bu birimde yapılan işlemlerdir.
Gömülü diş, yanındaki dişlerin hareketine neden olabilir ve çapraşıklığa yol açabilir. Bu durum, dişler arasındaki uyumun bozulmasına ve estetik açıdan olumsuz bir görüntünün ortaya çıkmasına neden olabilir. Ayrıca, dişler arasındaki boşluklar, yiyecek kalıntılarının birikmesine ve diş çürüğüne de yol açabilir.
Çekim Sırasında olabilecek komplikasyonlar:
Normal bir çekimde olabilecek kanama, ödem ve enfeksiyon riski bu dişlerde de vardır. Özellikle alt 20 yaş dişi çekimi sonucunda sinir zedelenmesi olabilir. Vakaların %10-12sinde birkaç günlük, %1inde birkaç haftalık bir hissizlik olabilir.
Çene yapısı uyumlu olan kişilerde, 20 yaş dişlerinin çekilmesi zorunlu değildir. Bazı durumlarda da 20'lik dişe uygun olmayan çene yapısı yüzünden, diş yanlış açıyla çıkmaya başlar. Buda dişin diş etine gömülmesine ve dışardan bakıldığında gözle görülmemesine sebep olur.
20'lik diş ağrısı nerelere vurur? Sorusu çok yaygındır. Genellikle 20'lik diş ağrısı başa, kulağa ve boyna vurmaktadır. Ayrıca ağrı çenenin tamamına yayılarak genel olarak ağızda ağrıya neden olabilir. 20'lik diş ağrısı ilerlediğinde lenflerin de şişmesine neden olabilir.
Gömülü diş ameliyatı ortalama 1 saat sürer ve hasta uyutularak (genel anestezi) ya da sinir bloklarışeklinde bölgesel uyuşturmalarla yapılabilir. Hastalarda sinir blokları ile ilgili kalıcı uyuşukluklar tariflenmiştir. O nedenle genellikle hastanın uyutulmasını ya da dişin lokal olarak uyuşturulmasınıönermekteyim.
Diş çekiminden sonraki 2 saat boyunca yemek yenmesi önerilmez. 24 saat boyunca ise aşırı sıcak, aşırı soğuk ve çok katı besinler tüketilmemelidir.
Ortodonti tedavisi sırasında amacımız dişlerin ve çenelerin olabilecek en iyi konuma gelmelerini sağlamaktır. Ortognatik ortodonti ya da ortognatik cerrahi, alt ve üst çenedeki şekil, yapı ve ilişki bozukluklarının düzeltilmesini sağlayan cerrahi yöntemdir.Halk arasında Çene ameliyatları olarak bilinir.
Çene Cerrahisi Uzmanına muayene olmak için öncelikle kurumdan bir hekime 182 veya Merkezi Randevu Sisteminden (MHRS) randevu alarak muayene olduktan sonra diş hekimi tarafından Çene Cerrahi Uzmanına sevki uygun görülen hastalar Çene cerrahı randevusu için 182 veya Merkezi Randevu Sisteminden (MHRS) adresinden cerrahi ...
Ağız çene yüz cerrahisiyle ilgili hizmeti en iyi diş hekimleri üretir. Çünkü tıp hekimlerinin dişlerle, çenelerin birbiriyle olan ilişkileriyle, çenelerin gelişimiyle, alt ve üst çenelerdeki dişlerin birlikteliğiyle ilgili herhangi bir formasyonları yoktur.
Sinire yakın operasyonlarda sinirlerin zarar görme riski bulunur. Özellikle alt çene işlemlerinde zedelenme görülebilir.
18-22 yaş arası gibi erken yaşlarda çekildiğinde daha problemsiz bir çekim süreci geçirilebilmektedir. İlerleyen yaşlarda çene kemiğinin esnekliğini yitirmesi ile beraber yirmilik dişlerin çekilmeleri de çok daha zor olmaktadır.
Eğer diş hekiminiz yirmilik dişlerinizin çekilmesini tavsiye ediyorsa panik yapmayın. Dişinizi çektirdikten sonra eski halinize geri döneceksiniz. Aslında, üçüncü büyük azı dişleri (yirmilik dişler) ağız sağlığınızı etkilemeye başladığında bunları çektirmek, verebileceğiniz en doğru karardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri