Basitçe söylemek gerekirse, çenelerimiz yeterince büyümediğinden, ağzımızda yirmi yaş dişleri için yeterli alan kalmamaktadır. Ağzımızda yeterli alan bulunmaması, en son çıkan dişler olan yirmilik dişlerin yamuk şekilde çıkmasına ya da tam olarak çıkamamasına yol açmaktadır.
Eğer iskeletsel bir bozukluğunuz yoksa çarpık, yamuk, ayrık dişleriniz ortodonti tedavisi ile her yaşta düzeltilebilir. Çapraşıklık vakalarında diş teli uygulanması gerekir. Bunlar metal braketler, porselen (şeffaf) braketler, lingual braketler, şeffaf plaklar veya telsiz tedavi yöntemi olabilir.
Ancak bazı insanlarda 20'lik dişlerin tamamı çıkmayabilir, dişler gömülü halde kalabilir ya da yamuk hizalanmış olabilir. Bu tip durumlarda 20'lik diş çıkması, kişilerde ağrı ve hassasiyet şikayetlerine yol açabilir. 20'lik dişleriniz hiçbir şikayete ya da belirtiye neden olmadan, kendiliğinden çıkabilir.
Gömülü 20'lik diş, yiyeceklerin sıkışmasına neden olabilir ve dişin temizlenmesini zorlaştırabilir. Ayrıca şiddetli ağrılara neden olabilir. Kimi zaman bu dişler yarı gömük olarak kalabilmektedir, dişin üzerini örten kısmi dişetinde perikoronit adı verilen dişeti iltihabı görülebilmektedir.
Kalan 4 adet büyük azı dişi ise alt ve üst çenede en arka kısımda yer alan yirmilik dişlerdir. Adından da anlaşılacağı üzere 20 yaş civarında çıkan bu dişler, genellikle sağlıklı bir şekilde çıkamaz.
İlgili 36 soru bulundu
Gömülü diş, yanındaki dişlerin hareketine neden olabilir ve çapraşıklığa yol açabilir. Bu durum, dişler arasındaki uyumun bozulmasına ve estetik açıdan olumsuz bir görüntünün ortaya çıkmasına neden olabilir. Ayrıca, dişler arasındaki boşluklar, yiyecek kalıntılarının birikmesine ve diş çürüğüne de yol açabilir.
Gömülü olarak bulunan 20'lik dişler üst çene yapısı, kulak bölgesi, çene altları ve boyun kısımlarında ağrıya neden olabilir. Hatta nadir de olsa lenf bezleri üzerinde şişlikler de görülebilmektedir. Bu gibi durumlar ile karşılaştığınız zaman kesinlikle bir hekime başvurmalı ve antibiyotik tedavisi almalısınız.
Gömülü diş cerrahisi nedir? 17-25 yaş aralığında kendini gösteren 20 yaş dişleri, ağızda sürme sonucu üçüncü azı dişler olarak çıkar ve çekilmeleri zorunlu değildir. Eğer; bu dişler, ağız içerisinde düzgün ve karşısında bir diş ile kapanacak şekilde çıkıyorlarsa çekilmeyebilirler.
Dişlerinizin çekilmesinden sonra diş diziliminizde boşluklar meydana gelebilir. Bu boşluklarda komşu dişlerde kaymalara yol açabilir. Bu boşluklar doldurulmadığı sürece dişlerde oluşacak olan kaymalar ilerleyen süreçlerde çene problemlerine kadar yol açabilir.
Çoğu insanda ağzın arka kısmında iki adet üst ve iki adet altta olmak üzere dört yirmilik diş vardır. Gömülü yirmilik dişler ağrı, diğer dişlerede hasar oluşumu ve diğer diş sorunlarına neden olabilir. Bazı durumlarda, gömülü yirmilik dişler hiçbir belirgin veya acil soruna neden olmayabilir.
Tek yamuk diş kısa süreli ortodonti tedavisiyle düzeltilebilir. Bu tedavi diş telleriyle yapılabileceği gibi, şeffaf plaklar ile telsiz bir şekilde de yapılabilir.
Yamuk dişler ayrıca çiğneme sorunlarına, konuşma bozukluklarına ve çene ağrısına da yol açabilir. Ayrıca, dişlerin normal hizasından sapması, dişlerin daha çabuk aşınmasına, dişlerin kırılmasına ve diş eti çekilmesine neden olabilir. Bu nedenle, yamuk dişler tedavi edilmezse, dişlerinizi kaybetme riskiniz artar.
Üst çene 20 yaş diş ameliyatı
Alt çene yirmilik diş ameliyatına oranla üst çene ameliyatı oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirilir. Bunun sebebi üst çenenin kolay ulaşılabilir olmasıdır. Dişe ulaşma zorluğu ise alt çene ameliyatında olduğu gibi ameliyatın zorluk derecesini belirleyen unsurlar arasında yer almaktadır.
Diş teli takmadan dişler kendiliğinden düzelmez. Çünkü herhangi bir müdahale olmadan çarpık, yamuk dişlerin kendiliğinden düzelmesi mümkün değildir. Bunun birçok nedeni vardır. Öncelikle kas ve kemik yapısının oturmuş bir konumu olduğundan düzelebilmesi için dışarıdan bir kuvvetin uygulanması gerekmektedir.
Yine yamuk veya çarpık olan dişlerin tedavisinde en çok tercih edilen ve önerilen yöntem diş teli tedavisidir. Diş yapısına göre farklı malzemelerden üretilebilen diş teller sayesinde dişlerde kalıcı bir düzen sağlanmış olur.
20'lik Diş Çekimi Sonrası Süreç
Genellikle 10 gün içinde dikişler alınır. Ortalama 1 ila 3 hafta arasında ağrı hissedilen bölge görünürde tamamen iyileşir. Kemiğin tamamen kendini toparlaması ise 6 ay alabilir.
Çekim Sırasında olabilecek komplikasyonlar:
Normal bir çekimde olabilecek kanama, ödem ve enfeksiyon riski bu dişlerde de vardır. Özellikle alt 20 yaş dişi çekimi sonucunda sinir zedelenmesi olabilir. Vakaların %10-12sinde birkaç günlük, %1inde birkaç haftalık bir hissizlik olabilir.
Ağzınız kapalıyken dişleriniz tam olarak üst üste gelmelidir. Bununla birlikte, çok az insan böyle ideal dişlere sahiptir, ilgili istatistiklere göre sadece yirmide biri. Çoğu insan için ya tek tek dişler yanlıştır ya da tüm çene yanlış hizalanmıştır.
20'lik Diş Problemi
Ağız kokusunun önemli nedenlerinden biri, 20'lik dişlerinin çıkma aşamasında diğer dişlere zarar vererek diş çürüğüne yol açmalarıdır. Böyle bir durumda ağız kokusu kaçınılmaz olur. Dişlerin çıkma sürecinde ağız kokusunun oluşumu, 20'lik dişlerin çekilmesi ile ortadan kaldırılır.
Genellikle bu işlemin hazırlık aşamasıyla birlikte 15 ila 20 dakika içerisinde tamamlandığını söyleyebiliriz. Ancak 20 lik dişin çekimi ya da dişin gömülü olması gibi durumlarda işlem süresi de uzayabilir. Dişin konumuna ve durumuna bağlı olarak diş çekme işleminin 1 saate kadar uzayabileceğini belirtmek mümkün.
20'lik dişler toplamda 4 tane olarak çıkmalıdır. Bu dişler çıkmaya başladığında genelde çenede ağrı oluşturur.
20 Yaş Diş Çekiminde Acı, Ağrı veya Sızı Hissedilir mi? Yirmilik diş çekim operasyonunda bölge tamamen uyuşturuluyor yani oraya dair hiçbir şey hissetmeyeceğiniz bir duruma getiriliyor. Ardından işlemler yapılıyor. Hastaların büyük çoğunluğu dişin çekildiğini bile fark etmiyor.
En zor çekilen diş, genellikle çenede yer alan ve dişeti altında kalmış olan yirmi yaş dişleridir.
Her 20 yaş dişi çekilmeli diye bir zorunluluk yoktur. Toplumda 20 yaş dişleri çok gereksiz gibi bir algı var. Aksine 20 yaş dişleri fonksiyon gördüğü yani karşısındaki dişle üst üste kapanabildiği takdirde normal herhangi bir dişten hiç farklı değildir.
Ağzın en arka tarafında üst ve altta 2'şer tane 20 yaş dişi çıkar. Yirmilik dişler ağızda çıkan son dişlerdir. Aslında ağızdaki 32 diş, yirmilik dişlerin çıkmasıyla tamamlanmış olur. 20'lik diş aslında azı dişleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri