Dört tane olmaları sebebiyle ağız içinde sağ arka alt, sol arka alt, sağ arka üst ve sol arka üst gibi değişik bölgeleri etkileyebilen yirmilik dişler, güçlü yapıları ile etki alanlarını artırabilir.
Dişte oluşan ağrı, çenenin ağrımasına da yol açar. Bundan dolayı 20 yaş dişi çene ağrısını da tetikler. Özellikle 20 yaş dişi çıkarken kulağın alt kısmı ve çene arasındaki bölümle, göz ve şakak kısmında yoğun ağrı ve şişlik yaşanabilir. Dişlerin fırçalanması, yemek artıklarının temizlenmesi gerekir.
Yirmilik dişler, halk arasında 20 yaş dişleri olarak da adlandırılan, en son çıkan yetişkin dişleridir. Çenenin en arka kısmında yer alan azı dişleri olan 20lik dişler genelde çene yapısına uyum sağlamamaları nedeniyle çoğu bireyde ağrı, apse oluşumu ve rahatsızlıklara yol açar.
Gömülü diş, diş etleri üzerinde bir baskı oluşturabilir ve diş etlerinde enfeksiyon oluşması ile karşılaşılır. Bu durum, diş etlerinde ağrı, şişme ve kanama gibi belirtilerin görülmesine sebep olur. Gömülü 20 lik dişlerin çekilmesi, bu sorunların çoğunu önleyebilir veya tedavi edebilir.
Sinire yakın operasyonlarda sinirlerin zarar görme riski bulunur. Özellikle alt çene işlemlerinde zedelenme görülebilir. Operasyonların ortalama %10 ila 12'sinde birkaç günlük hissizlik görülmüş, %1'inde ise birkaç haftalık hissizliğe rastlanmıştır.
İlgili 26 soru bulundu
Bu durumda dişeti dokusunun altında, kemiğin altında kalmasına veya başka bir dişin yanında 20'lik dişlerin gömülü kalmasına yol açabilir. Dişler gömülü kaldıkları takdirde şişme, iltihap, çene kemik erimesi, kist, tümör ve çene-dudak sinir felci oluşturabilir.
Bunun yanı sıra gömülü olan yirmi yaş dişleri önünde bulunan büyük azı dişlerin köküne de baskı yapar. Bu durum geç fark edilen çürüklere neden olabilir. Hatta yirmilik dişlerin baskısının fazla olduğu durumlarda ön dişlerde devrilmeler oluşur. Besin gömülmeleri, dişlerde çürüğe yol açmaktadır.
Bazı kişilerde 20'lik dişler sorunsuz çıkarken çoğu kişi 20'lik diş ağrısı çeker. Çünkü ağızda boşluk bulamayan 20'lik gömülü diş ciddi bir ağrıya sebep olur. Bu kişide diş çürüklerine neden olurken 20'lik diş ağrısı dayanılamaz olursa 20'lik diş çekilir.
20 yaş dişleri ağız içine yerleşen son dişlerdir. Halsizlik gibi belirtiler yaşamanızın nedeni, bu dişlerin çıkarken yarattığı bazı sorunlardan kaynaklanabilir. Ağızda yeterli alan olmadığında sıkışabilir veya yanlış yönde çıkabilir. Bu durum iltihaplanma, şişlik ve ağrıya neden olabilir.
Eğer 20'lik dişler çene yapısına uygun şekilde çıkmazsa, çevresindeki dişlere baskı yapabilir. Bu da dişlerin arasındaki temizliği zorlaştırabilir ve çürüklere yol açabilir.
Gömülü 20'lik dişler, ilk etapta bir belirti vermediğinden yalnızca doktor kontrolünde fark edilir. Ancak diş eti altında gelişmeye başlayan 20'lik dişler, zamanla kendini hissettirmeye başlar. Diş etlerinde oluşan kırmızılık ve şişlik en sık hissedilen belirtiler.
20'lik dişin çıkmaya başladığını, diş etlerinizde oluşan hassasiyetten anlayabilirsiniz. Bazen belli belirsiz bazen de kuvvetli bir baş ağrısı duyabilirsiniz. Genelde çene ve kulaktan boyna doğru yayılan ağrı ve lenf bezlerinde oluşan şişlik, bize 20'lik dişimizin çıkmak üzere olduğunun habercisidir.
Diş apseleri diş etlerinde oluşan bakteri oluşumlarıdır. Bu bakteriden sebepli iltihaplanmalar kulak ağrısı yapabilirler. Ağrı hem kulakta hem de dişte kendini gösteriyorsa nedeni çoğunlukla çürük dişten veya 20 lik dişten kaynaklı olabilir. Özellikle 20 lik dişler kulaklarda ağrı hissettirirler.
Kişinin ağız ve diş yapısı, 20'lik dişlerin ne zaman ve ne kadar sürede çıkacağını belirleyen temel faktördür. Akıl dişlerinin çıkma sürecinde aşağıdaki durumlar yaşanabilir. Ağız içinde 20'lik dişlerin çıkması için yeterli boşluk varsa ve diş düz bir şekilde büyüyorsa, 20'lik diş 15 - 30 gün içinde tamamen çıkabilir.
Önemli bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkan 20'lik diş iltihabı boğaz ağrısı gibi birçok rahatsızlığı da beraberinde getirebiliyor. Ya da diş ağrısı kulak, çene ve baş kısmının belli bölgelerine vurabiliyor.
Kalıcı diş oluşumu tamamlanmış bireylerde azı dişleri çekildikten sonra yeni diş oluşumu görülmez. Çekilen azı diş yerine hekimin uygun gördüğü implant veya protez gibi işlemlerin uygulanması gerekir.
Peki gömülü diş çekilmez ise ne olur, çıkamayan diş zamanla sık sık apse yapmaya başlar ve şişer, yan büyüyen diş diğer dişlere baskı yaparak şekil bozukluklarına ve ağrıya sebep olur. Gömülü kalan dişler besin birikmesine sebebiyet vererek diğer dişlerde çürümeye neden olabilir.
Hasta yüz veya ağız yaralanmasından sonra baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma veya diğer semptomlarla karşılaşırsa, hastanın diş yaralanmasına ek olarak daha ciddi bir yaralanması olabilir.
Çeneye baskı yaptığı için çene ağrısına, migren sanılan baş ağrısına, mide bulantısına, iltihaplıysa sızan mikroplar boğaz ağrısına ve bademcik şişmesine de sebep olabilir. 20 lik dişin genellikle 17 ile 30 yaş arasında çıktığı gözlenmektedir.
Gömülü ve yarı gömülü dişlerin çekilmesi ise daha zordur. Sorunlu yirmilik dişler, 20'lik diş ameliyatı olarak bilinen küçük bir cerrahi müdahale yardımı ile çekilir. Bu tip cerrahi uygulamalar, ağız ve çene cerrahlarının uzmanlık alanına girmektedir.
Bazı insanlara oldukça korkutucu gelebilmektedir. Ancak gömülü dişin ameliyatı çok zor bir işlem değildir. Ameliyat öncesi bölgesel ya da genel anestezi yapılmakta ve hastanın acı hissetmesinin önüne geçilmektedir. İşlem esnasında herhangi bir zorluk çekilmemektedir.
Gömülü diş ameliyatı ortalama 1 saat sürer ve hasta uyutularak (genel anestezi) ya da sinir bloklarışeklinde bölgesel uyuşturmalarla yapılabilir. Hastalarda sinir blokları ile ilgili kalıcı uyuşukluklar tariflenmiştir. O nedenle genellikle hastanın uyutulmasını ya da dişin lokal olarak uyuşturulmasınıönermekteyim.
Diş çekimi sonrası neden tükürülmez? Sürekli olarak tükürmek kan pıhtısı oluşumunu engelleyerek çekim boşluğunun iyileşme sürecini bozar. Bu sebeple hastalardan çekim sonrasında tükürmemeleri istenir.
20'lik dişler, diğer tüm dişler gibi sancılı bir süreçle birlikte çıkar. Bir diğer deyişle diş etlerinde herhangi bir sorun bulunmayan ve yirmilik dişini güvenle çıkarabilen kişiler dahi ağrı ve sancı hissedebilir.
Yirmi Yaş Dişleri, çenenin her iki tarafının en sonundaki üçüncü büyük azı dişleridir. Ağızda çıkan en son dişler olduğundan ve genellikle 16 ila 20 yaş arasında çıktığı için bunlara akıl dişi de denmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri