Muz potasyum deposudur ve vücudunuz için oldukça faydalıdır. Muzun içerisinde bulunan besin maddeleri “mutluluk hormonu” olarak bilinen serotoninin üretimini artırıyor ve kişiye sakinlik hissi veriyor.
Triptofan açısından zengin; peynir, süt, et, yumurta, kuruyemiş gibi besinler, B6, B9 ve B12 açısından zengin; tahıllı yiyecekler, muz, avokado ve ay çekirdeği gibi besinler Serotonin (mutluluk hormonu) artmasını sağlamaktadır.
Magnezyum, çinko ve omega 3 içeren yiyecekler mutluluk hormonu için önemlidir. Hindi eti, yumurta, süt, kefir, muz, kakao, domates, portakal, mandalina, ananas, badem, ceviz, susam, keten tohumu ve fıstık yüksek miktarda triptofan içeriğine sahiptir. Meyveler içinde en fazla serotonin salgılatan ise muzdur.
Baharatın dışında endorfin hormonunun salgılanmasını sağlayan en önemli yiyeceklerden birisi de herkesin severek yediği çikolata ve muzdur. Bu yiyecekler kişilerin beyninde daha fazla endorfin hormonunun salgılanmasına yardımcı olmaktadır.
Özellikle muz ve avokado beyinde serotonini optimal düzeye getirmek için gerekli besin öğelerinden zengindir.
İlgili 25 soru bulundu
Her gün 1 adet muz yediğinizde kendinizi daha tok hissetmeye başlarsınız. Muzun içinde hem bolca besin lifi hem de potasyum, kalsiyum, magnezyum gibi mineraller ve vitaminler bulunuyor. Tüm bu özellikleri sayesinde günde 1 adet muz yediğinizde uzun süre kendinizi tok hissedebiliyorsunuz.
Muz: Mutluluk hormonu salgılayan ve serotonini tetikleyen bir besin olan muz, kişilerin depresif hallerine iyi gelir ve bazı psikolojik sorunlara karşı etkilidir. Serotonini doğal olarak artıran muz, uykusuzluk problemi yaşayan kişilere de fayda sağlar.
Kalp sağlığınızı korumanıza katkı sağlar. Uzun süre yüksek seyreden tansiyon, kalp ve damar hastalıkları açısından en önemli risk faktörlerinden bir tanesi anlamına gelir. Hem kan basıncını dengelemeye yardımcı olan hem de kalp kasının faaliyetlerini düzenleyen potasyum minerali, muzda bol miktarda yer alır.
Serotonin hormonunu sağlayan madde, amino asit olan triptofandır. Bu nedenle triptofandan zengin yiyecekler tüketilmelidir. Triptofan açısından zengin besinler; hindi eti, kırmızı et, yumurta gibi hayvansal besinler; süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünleri; soya fasülyesi, badem gibi kuruyemişlerdir.
Uyumadan önce yenilebilecek meyvelerin başında muz geliyor. Çünkü muz, magnezyum ve potasyum içerir.
Serotonin: Ne Zaman ve Nasıl Salgılanır? Serotonin hormonu, herkesin bildiği gibi, mutlulukla özdeşleştirilen bir hormon. Bu hormon yalnızca ruh hali ile değil; iştah, uyku, sindirim, öğrenim becerisi ve hafıza ile de ilişkili. Serotonin oranları, mide bulantısında ve uyku esnasında zaman zaman artış gösterebilir.
Serotonin beyin ve bağırsaklarda üretilir. Bağırsaklarda üretilen serotonin, tüm vücutta üretilen serotoninin %90'ını oluşturur. Gastrointestinal sistemi (sindirim sistemini) kaplayan hücrelerde serotonin bulunur. Serotonin buradan dolaşım sistemine katılır ve trombositler tarafından emilir.
Muzun genellikle erken saatlerde tüketilmesi tercih edilir. Bu şekilde tüketmek daha sağlıklı olmaktadır. Geç saatlerde ölçüsüz bir şekilde tüketilen muz sağlık açısından risk oluşturabilir. Bu nedenle diyetlerde gece saatlerinde muz önerilmemektedir.
Somon, ıspanak, tohum, tavuk, badem, ceviz, kefir, ananas, yulaf gibi triptofan açısından zengin besinler, serotonin (mutluluk hormonu) seviyenizi artırmaya yardımcı olur.
Potasyumun Gücü “Muzun faydaları nelerdir?” deyince akla hemen potasyum içeriği gelir. Muzda yüksek miktarda bulunan potasyum minerali sıvı dengesinin düzenlenmesine yardım eden önemli bir elektrolittir. Potasyum, kasların kasılması ve sinir hücrelerinin yanıt vermesine yardımcı olur.
Serotonin üretimini destekleyen diğer ürünler:
Ton balığı, tere, tavuk, susam, maydanoz, mercimek, portakal, sardalya, mango, kuşburnu, kuru fasulye, kivi, kiraz, kırmızı et, incir, ısırgan otu, ıspanak, karnabahar, kale, enginar, elma, çilek, greyfurt, brokoli, domates, bezelye, bitter çikolata.
Kakaonun içerisinde bulunan biyoaktif besin bileşenleri ve magnezyum vücuttaki serotonin adlı mutluluk hormonunun artmasını sağlar. Bu durum size mutluluk olarak geri döner. Çikolata serotonin hormonunun harekete geçmesini sağlar.Çikolata hangi hormonu harekete geçirirsorusunun temel cevabı bu şekildedir.
Endorfin hormonun salgılanması özellikle de akşam saatlerinde çok daha fazla gerçekleşmektedir. Akşam saat 11'den gece saat 3'e kadar olan süreçte beyin tarafından mutluluk hormonu salgılanması daha fazla gerçekleşmektedir. Endorfin hormonu, beynin herhangi bir efor sarf etmesi durumunda da artış gösterebilmektedir.
Açken yiyeceğiniz muz kandaki magnezyum seviyesinde ani ve keskin bir artış yaratır. Bu da kalbiniz için zararlı olabilir. Boş mideyle yiyeceğiniz yoğurt oluşturacağı hidroklorik asitle faydalı bakterileri yok edecektir. Sabahları asitli içecekler içmek mukus dokularına zarar verip mideye giden kan akışını azaltır.
Stres ve Kaygıyı Azaltır
B6 vitamini bakımından zengin olan muzlar, stresi azaltmaya yardımcı olabilir. B6 vitamini, serotonin üretimine katkıda bulunur, bu da iyi bir ruh hali sağlayabilir.
Muz kabuğu siyah nokta oluşumuna sebep olan ciltteki kir ve sebum birikimini önler. Kırışıklık giderici ve gençleştirici etkili muz kabuğu sayesinde düzenli kullanımda çok daha parlak bir cilde sahip olabilirsiniz! Muz kabuğu göz altı morlukları, şişlikleri ve yorgun görünümü de tedavi edici özelliğe sahiptir.
Muz iyi bir lif, potasyum, antioksidan, B6 vitamini, C vitamini ve bitkisel besin kaynağıdır. Bununla birlikte daha birçok vitamini içerisinde barındırmaktadır. Magnezyum ve manganez açısından da zengin olması onu vazgeçilmez meyveler listesinde tutmayı başarmaktadır.
Muz potasyumdan zengin olması sebebiyle beynimizin daha uyanık ve konsantrasyonun maksimum düzeyde olmasını destekliyor. Seratonin hormon sentezini destekleyerek çalışma performansını arttırıyor. Muz mutlaka tüketilmeli ve düzenli olarak en iyi seviyede beynin işleyişini tutuyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri