Eğer ki böyle bir şansa sahip değilseniz de ürünün uygun olan bir yerinden alacak olduğunuz bir adet ipliği söküp bunu bir çakmak yardımıyla yakarak anlayabilirsiniz. Yakma eylemi sonucunda burnunuza kağıt kokusu gelecektir. Eğer ki külü gri ve kokusu yanmış kağıt kokusu ise bu pamuklu kumaştır.
Her ikisi de giysi yapımında kullanılan kumaştır. Polyester sentetiktir ve büzülmeye karşı dayanıklıdır, ancak pamuk doğaldır ve büzülür ve esner. Polyester ve pamuk arasındaki temel farklardan bir diğeri de dayanıklılığıdır. Polyester, kimyasal yapısı nedeniyle pamuktan çok daha dayanıklıdır.
Bir ürünün pamuklu olup olmadığını anlamak için ilk önce etiketine bakmak gerekir. Etikette ürünlerin ne kadar oranda pamuklu olduğu yazmaktadır. Ayrıca etiket üzerinde cotton veya pamuk gibi ifadeler ile belirtilmektedir. Giyim ürünleri % 100 pamuk olabileceği gibi pamuk karışımı da olabilmektedir.
Bir kumaşın polyester olduğu nasıl anlaşılır? Yakma testi kumaşın içeriğini anlamak için en basit testtir. Polyester kumaşın bir kenarını yaktığınızda yanan plastik gibi kokar ve koyu bir duman çıkartır. Yandıktan sonraki kalıntı da sert plastik gibidir..
Pamuklu kumaş iç göstermez. Ne denli seyrek dokunmuş olursa olsun, kalın iplik türünde olduğu için iç çamaşırınızı saklamanıza yardımcı olur. Yalnızca beyaz renkli pamuklu kumaş, iç çamaşırınız eğer koyu renkte ise dışarıdan bir miktar görünebilir.
İlgili 20 soru bulundu
Yakma eylemi sonucunda burnunuza kağıt kokusu gelecektir. Eğer ki külü gri ve kokusu yanmış kağıt kokusu ise bu pamuklu kumaştır. Bazı ürünlerde pamuk yanı sıra elyaf da kullanılabilir. Bu farkı işte bu yakma eylemi sonucunda görebilirsiniz.
Pamuğun esnekliği, güçlü ve dayanıklı yapısı doğal elyafların özelliğinden kaynaklanmaktadır. %100 Pamuklu kumaşın esneme yetisi orta düzeydedir.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
En sık kullanılan kumaşlardan birisi pamuklu kumaşlardır. Doğal bir lif olan pamuklu kumaş hafif ve gevşek örülmüş ince kumaşlardır. Çok yönlü ve doğal rahatlığı olan pamuklu kumaş kadife gibi ağır ve tüylü kumaşlara benzemez. Bakımı kolay olan pamuklu kumaşlar kırışmazlar.
Eğer kumaş pamuk polyester karışımıysa polyesterden kaynaklı esneme özelliğine sahip olabilir. Ancak %100 pamuktan imal edilmiş kumaşlar için esneme durumu söz konusu değil.
Çabuk kurumasından dolayı dış kıyafetlerde tercih edilir. Ayrıca kullanımdan dolayı iz yapmaz. (Pantolonlar, pijamalarda diz izi yapmaz.) Kolayca kurur.
Giysilerin üretiminde kullanılan doğal, suni ya da sentetik bütün lifler pamuklanma ve tüylenme eğilimi gösterirler. Kalın ve uzun liflerde bu eğilim daha azdır.
Pamuklu kumaş türünden elde edilen nevresim takımlarında 1 cm kadar kullanılan iplik tel sayısının fazla olması gereklidir. İplik sayısının fazla olması, nevresim takımlarının daha dayanıklı ve daha yumuşak bir yapıda olduğunu göstermektedir. Yani bu özellikteki nevresim takımları kalitelidir.
"Pes kumaş Polyesterin kısaltması olarak kullanılır. Pes kumaş tekstilde son zamanlarda çok daha yoğun kullanılmaktadır. Pamuklu kumaşların yerine alması amacı ile ortaya çıkmış bir üründür. Pamuk özelliğine yakın lifli bir yapısı vardır.
Günümüzde sentetik kumaşların yaygınlaşmasına rağmen önemini korumaya devam etmektedir. Bir elbisenin kumaşının türünü öğrenmek için yapılabilecek en bilinen yöntem elbisenin etiketine bakmaktır. Etikette cotton, co vb. gibi pamuk kısaltmaları kullanılabilir.
Polyester (Sentetik Lif)
- Polyester ateşe yaklaşılınca büzülür, erir ve damlayabilir. - Kokusu; kimyasal şekerimsi, tatlıdır. - Külü; siyah sertleşmiş krem şeklindeki iç içe geçmiş topcuklardır, yanmış polyester kumaş kalıntıları serttir, ezilemezler.
Viskon mu Pamuk mu? Öncelikle viskonun nem ve su emiciliğinin, esnekliğinin daha yüksek olduğu söylenebilir. Boyama ve baskı konusunda da pamuğa göre daha elverişli koşullar sağlar. Bununla beraber ürün yaşken pamuğa kıyasla daha dayanıksız hale gelmektedir.
Sıcak havalarda tercih edilmemesi gereken bir kumaştır. Çünkü terletir ve teri emmez. Hava geçirgenliği sağlamadığı için teninizi yakabilir. Özellikle hassas cilde sahip olanlarda alerji sorunlarına yol açabilir.
Pamuk kumaşlar genel olarak terletmez, yaz aylarında sıklıkla tercih edilir. Polyester terletip teri belli edebilir. Oranı her ne kadar az olsa da polyester kumaş tercih etmemeye çalış, %100 pamuk olması daha iyi olacaktır.
Polyester Kumaş koku yapar mı? Polyester kumaşların hava geçirmeme özelliğinden dolayı yaz aylarında koku yapar. Toz ve kiri absorb eder ve zamanla liflere nüfus eder.
Hava alabilen kumaşlar giyin: Pamuk gibi doğal kumaşlar, Ter kokusunu uzak tutmakta polyester, naylon ve suni ipekten daha iyidir. Doğal lifler nefes alır ve terin buharlaşmasına izin verir. Cilde karşı ter tutan kumaşlardan kaçının. Bunlar vücut kokusunun gelişmesi için daha iyi bir üreme alanı sağlar.
Polyester kumaşlar pamuklu kumaşlara göre daha dayanıklı olur ve daha az kırışır. Polyester kumaşlar neme karşı dayanıklı olması sayesinde hızlı bir şekilde kurur. Bu özellikler polyester kumaşları açık hava etkinlikleri ve spor aktiviteleri için ideal hale getirir. Polyester kumaşlar renklerini uzun süre korurlar.
Polyester kumaş, yapısı bakımından esnek ve düzdür. Kırışıklığı belli etmez. Spor ve şık giyim parçalarında kullanılır.
Pamuklu Elbise Çeker mi? Pamuk, çok yönlü, rahat, nefes alabilir ve dayanıklı olduğundan mükemmel bir kumaştır. Ancak birçok doğal malzeme gibi aşırı sıcaklıklara maruz bırakırsanız pamuklu kıyafetler de çekebilir.
Pamukla ürünleri yaz aylarında terimizi çekmesi için kullanırız. Çünkü pamuklu ürünler suyu çeker.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri