Buna göre; Ramazan ayının ilk günü 23 Mart 2023 tarihine denk geliyor. İlk oruca ise 22 Mart'ı 23 Mart'a bağlayan gece kalkılacak. Ramazan ayı arefe günü 20 Nisan 2023 tarihine denk geliyor. Oruç ibadetini yerine getiren vatandaşlar 20 Nisan 2023 Perşembe günü son oruçlarını tutacak.
AREFE GÜNÜ ORUÇ TUTULUR MU? Arefe günü Ramazan ve Kurban bayramlarının ortak dini günleri arasında yer alıyor. Kurban Bayramı'nın arefe gününde oruç tutup tutmama konusu tartışılırken, Ramazan ayının son günü, Ramazan Bayramı'ndan bir önceki gün olan arefe gününde oruç tutmak gereklilikler arasında yer almaktadır.
Bu yıl Ramazan Bayramı 20 Nisan Perşembe arife günü başlıyor. Bayram tatili ise 21 Nisan Cuma ile 23 Nisan Pazar günü arası. Arife günü yarım gün çalışılıyor.
21 Nisan 2023 tarihinde başlayan şevval ayı içinde tutacağınız 6 günlük orucu 20 Mayıs 2023 tarihine kadar bitirebilirsiniz. Şevval orucu, ramazan ayı orucu gibi farz değildir.
Oruç tutmanın yasak olduğu günlerin başında bayram günleri gelir. Hz. Peygamber (s.a.s.) iki vakitte oruç tutulmayacağını bildirmiştir ki, birisi Ramazan Bayramının birinci günü, diğeri Kurban Bayramı günleridir (Buhârî, Savm, 66-67 [1990-1991, 1993]; Müslim, Sıyâm, 138-139 [1137-1138]).
İlgili 31 soru bulundu
“Peygamber Efendimiz'in doğduğu gün bayramdır. Müslüman alemi bu bayram gününde sevdikleriyle bir arada olup sohbetlerde bulunur ve Peygamberimiz'i anarsa alacağı sevap artar.” Mevlid kandilinde oruç tutmak ya da tutmamak size bırakılan bir tercihtir.
Kandillerde tek gün oruç tutulabilir. Bu soru için Diyanet cevabı şöyledir: “Kandil geceleri için tutulan nafile oruçların asıl zamanı, geceyi takip eden gün olmakla birlikte, daha önceki günle birlikte oruç tutulabilir.”
Zilhicce'nin dokuzuncu günü olan Arefe gününün dinde önemli bir yeri vardır. Hz. Peygamber (s.a.s.) bugünü oruçlu geçirme ile ilgili olarak “Arefe günü tutulacak orucun önceki ve sonraki senenin günahlarına kefaret olacağını Allah'tan ümit ediyorum.” (Müslim, Sıyâm, 196-197 [1162]) buyurmuştur.
Bu yıl 21 Nisan 2023 tarihinde başlayan Şevval ayı, 20 Mayıs 2023 tarihinde son bulacak. ŞEVVAL AYI ORUCU KAÇ GÜN, NASIL TUTULUR? Şevval ayı içerisinde 6 gün oruç tutulur. Şevval ayı orucu, tıpkı mübarek ramazan ayında tutulması farz olan oruç kadar faziletlidir ve sevabı büyüktür.
Ramazan Bayramının birinci gününde ve Kurban Bayramının dört gününde oruç tutmak tahrîmen mekruhtur (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/125-126; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/375). Bugünlerde oruç tutmanın hoş karşılanmayıp yasaklanması, bayram günlerinin yeme, içme ve sevinç günleri olmasından dolayıdır.
Eğer siz de 2023 Ramazan Bayramı ne zaman başlıyor diye merak ediyorsanız sorunuzu cevaplayabiliriz. Ramazan Bayramı, 20 Nisan 2022 Perşembe günü Bayram Arifesi olarak başlayıp, 23 Nisan Pazar günü 3. gününde son bulacaktır. Hafta içi Ramazan Bayramı tatilini birleştirmek isterseniz 7 gün tatil yapabilirsiniz.
Resmi tatil günlerinde bankalar, noter, belediye gibi kamu kurumları kapalı oluyor. Bu yıl arefe günü 20 Nisan Perşembe gününe denk gelmektedir.
AREFE GÜNÜ TATİL Mİ, YARIM GÜN MÜ? Ramazan Bayramı tatili, tüm kamu, kurum ve kuruluşlarında 20 Nisan Perşembe öğleden sonra başlayacak. Buna göre; Arefe gününde tüm kamu çalışanları yarım gün çalışacak ve öğleden sonra tatil başlayacak.
Kurban arefesi orucuyla ilgili Diyanet şu bilgiyi vermiştir: “Hacda olanların, yapacakları ibadetleri aksatmamaları, sıkıntı ve hâlsizliğe düşmemeleri gerekçesiyle Arefe günü oruç tutmamaları daha uygundur (Ebû Dâvûd, Savm, 64).”
23 Mart günü başlayan oruç 20 Nisan günü son bulacak. 21 Nisan ise Ramazan Bayramı'nın 1. günü.
İsteyen tamamını tutabileceği gibi birkaç gününü de tutabilir. "Arefe günü tutulan orucun geçmiş ve gelecek birer yıllık günahları bağışlayacağı Allah'tan umulur." (Müslim, Sıyâm, 196-197) buyurmuştur.
Ramazan'dan sonra Şevval ayında altı gün oruç tutmak müstehaptır. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur.” (Müslim, Sıyâm, 204 [1164]) buyurmuştur.
Şeyh İbn Useymin Rahimehullah'a şöyle soruldu: Şayet bir kadın üzerinde Ramazan borcu/kazası varsa Şevval ayında ilk önce kazayı mı yapar yoksa Şevval'dan altı gün orucunu mu tutar? Şöyle cevap verdi: Şayet bir kadının üzerinde Ramazan borcu varsa gerekli borcu ve kazayı yapmadan altı Şevval orucuna başlayamaz.
İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nâfile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir (Şirâzî, el-Mühezzeb, 1/331-332).
Toplumu dinî yönden aydınlatmakla görevli olan Din İşleri Yüksek Kurulu'nun verdiği bilgilere göre Zilhicce'nin dokuzuncu günü olan Arefe gününün dinde önemli bir yeri var. Bu önemli günde oruç tutmak müstehap kabul edilmiştir.
Peygamber (s.a.s.) bugünü oruçlu geçirme ile ilgili olarak “Arefe günü tutulan orucun geçmiş ve gelecek birer yıllık günahları bağışlayacağı Allah'tan umulur.” (Müslim, Sıyâm, 196-197) buyurmuştur.
Arefe günü oruç tutmak isteyenler bu hayırlı ayın gelmesiyle Diyanet bilgisine odaklandı. Arefe günü ve diğer günlerde oruç tutulması için kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.
Bu itibarla kandil geceleri için tutulan nâfile oruçların asıl zamanı, geceyi takip eden gün olmakla birlikte, daha önceki günle birlikte de oruç tutulabilir.
KADİR GECESİ ORUÇ TUTMAMAK GÜNAH MI? Kadir Gecesi gündüzünü oruçlu geçirmek oldukça önemlidir. Ramazan ayı boyunca hatsalıkları nedeniyle oruç tutamayanlar sağlık durumlarına göre bugün Kadir Gecesi gündüzünde oruç tutabilirler.
Diyanet İşleri Başkanlığının niyet etmeden oruç tutmak hakkında yapmış olduğu açıklama aynen şu şekildedir: “Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri