Bu faktörlerden herhangi biri devre dışı kalırsa, 20'lik dişler diş eti üzerine çıkabiliyor. 15 yaşından, 50 yaşına kadar her yaşta gerçekleşebilen bu olay, aynı zamanda hastaya birtakım problemler yaşatabiliyor.
Diş arkındaki yer darlığı durumlarında dişin çıkabilmesi dişeti, kemik veya komşu diş engeline takılabiliyor. Bu gibi durumlarda diş gömülü kalabiliyor, bu engellerden herhangi biri kalktığında çıkabiliyor. Bu durum 20 yaşından sonra herhangi bir yaşta da olabiliyor” diye açıklıyor.
Yirmilik Dişler her insanda farklı zamanlarda kendini gösterebilir. Genelde 18 yaş ile 30 yaş arası sürede çıktıkları kabul edilen yirmilik dişler 50 hatta 70 yaşında bile çıkış sinyali vermeye başlayabilir.
20'lik Diş Neden Geç Çıkar? Her ne kadar adı 20'lik diş olsa da, 20 yaşında çıkacak diye kesin bir sonuç yoktur. Bazen 17 yaşında çıkan bu diş, bazen ise 30 yaşına kadar bile çıkmayabilmektedir.
Çene kemiğiniz geliştikçe ve büyüdükçe yirmi yaş dişlerinin çıkması için de yer açılır. Ancak yirmilik diş belirtileri, çenede yeterli yer açılmamışken de başlayabilir. Bazı insanlarda yirmi yaş dişlerinin tamamen çıkması 30'lu yaşları bulabilir.
İlgili 33 soru bulundu
20'lik diş ağrısı nerelere vurur? Sorusu çok yaygındır. Genellikle 20'lik diş ağrısı başa, kulağa ve boyna vurmaktadır. Ayrıca ağrı çenenin tamamına yayılarak genel olarak ağızda ağrıya neden olabilir. 20'lik diş ağrısı ilerlediğinde lenflerin de şişmesine neden olabilir.
Yaşlılıkla birlikte kalıcı dişlerin dökülmesi, altta sıkışmış olarak kalan ve çıkamayan dişlerin uçlarının belirmesine veya tamamen çıkmalarına neden olabilir. Bu durum, "diş çıkarma" ile karıştırıldığı için, kimi zaman halk arasında "yaşlılıkta da diş çıktığı" gibi bir inanç oluşmuştur. Bu, doğru değildir.
Bazı Kişilerde 20'lik Diş Neden Geç Çıkar? Bu durum çene veya dişin gelişimi ile ilgili olabilir. Diş arkasındaki yer darlığı ve dişeti, kemik veya komşu diş engeli dişin çıkabilmesine mani olabilir. Bu gibi durumlarda diş gömülü kalabilir ve bu engellerden herhangi biri ortadan kalktığında çıkabilir.
Bu dişler, genellikle arka kısımlarda bulunan ve ağız hijyenine ulaşılması zor olan dişlerdir. Bu nedenle, yeterli temizlik sağlanamazsa, dişlerde çürük oluşma riski artabilir. Eğer 20'lik dişler çene yapısına uygun şekilde çıkmazsa, çevresindeki dişlere baskı yapabilir.
Toplamda 4 adet olan bu dişler genellikle 17-25 yaş aralığında çıkar. Eğer bu yaş aralığında çıkmazsa bile bu, dişlerin olmadığı anlamına gelmez. Çoğu zaman gömülü kalmaları nedeniyle kişide ağrıya neden olmaması halinde yirmilik dişler fark edilemeyebilir.
Çocuk doğduğu zaman dişsizdir. Sonra dişler iki aşamada gelişir. Çocuk 5-6 aylık olunca geçici dişler çıkar (süt dişleri) giderek sayısı yirmiyi bulan bu dişler yavaş yavaş düşer (6 ile 12 yaş arasında) yerine daimi ve eksiksiz ikinci dişler çıkar (otuz iki tane). Bunlar düşse de yerine yenisi çıkmaz.
20'lik dişlerin sebep olduğu ağrılar, ağırlıklı olarak diş köklerinde zonklama şeklinde gelişir. Dişlerinizin dibinde, diş etlerinizin içinde ya da çene kemiğinizde hissettiğiniz yoğun zonklamalar, büyük ihtimalle yirmilik dişlerden kaynaklanır. 20'lik dişler, kimi durumlarda çürük ağrısı gibi sancılara yol açabilir.
Akıl dişlerinin çıkma sürecinde aşağıdaki durumlar yaşanabilir. Ağız içinde 20'lik dişlerin çıkması için yeterli boşluk varsa ve diş düz bir şekilde büyüyorsa, 20'lik diş 15 - 30 gün içinde tamamen çıkabilir.
Kalıcı dişlerin tamamlanması gençlerde ortalama 20 yaş döneminde sona ermektedir.
Ağrı ile kendisini gösteren 20lik dişlerde enfeksiyon, çürük gelişimi veya bakteri üremesinin kolaylaşmasına bağlı olarak çeşitli diş eti hastalıkları gelişebilir. Dolayısıyla 20lik diş ağrısı şikayeti bulunan bireylerin zaman kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurarak diş hekimlerinden destek alması önerilir.
Sinire yakın operasyonlarda sinirlerin zarar görme riski bulunur. Özellikle alt çene işlemlerinde zedelenme görülebilir.
20 Yaş Diş Çekimi Zor Mu? Gömülü yirmilik dişlerin çekiminde diğer dişlerin çekiminde olduğu gibi diş etleri ve çene uyuşturulur. Lokal anestezi kullanılan işlemde hastanın işlem boyunca ağrı veya sancı hissetmesi engellenir. Lokal uyuşturma sayesinde işlem sırasında hasta herhangi bir zorlukla karşılaşmaz.
Halk arasında 20'lik dişlerin gereksiz olduğuna yönelik bir yargı vardır. Buna istinaden diş hekimlerine 20'lik dişlerini çektirmek için giden insanların sayısı fazladır. Ancak 20'lik diş insan ağzındaki üçüncü büyük azı dişidir. Ve çiğneme fonksiyonunun yerine getirilmesi adına değer taşırlar.
Yirmilik dişler ağızda çıkan son dişlerdir. Aslında ağızdaki 32 diş, yirmilik dişlerin çıkmasıyla tamamlanmış olur. 20'lik diş aslında azı dişleridir. Herkeste 20 dişler tam çıkmayabilir. Bazı kişilerde 20'lik dişler sorunsuz çıkarken çoğu kişi 20'lik diş ağrısı çeker.
Diş eti odaklarının kanamasından sonra bakteriler kan dolaşımına doğru ilerler. Bu süreçte kanamalı bölgelerden kan dolaşımına karışan bakteriler kalp hastalıklarını tetikleyebilmektedir. Yani diş çürükleri kalbe zarar verir mi sorusunun ilk yanıtı 'evet' olacaktır.
Kalıcı diş oluşumu tamamlanmış bireylerde azı dişleri çekildikten sonra yeni diş oluşumu görülmez. Çekilen azı diş yerine hekimin uygun gördüğü implant veya protez gibi işlemlerin uygulanması gerekir.
Diş etlerinde oluşan hassasiyetler sebebiyle yemek yemek zorlaşabilir. Bu da 20'lik diş belirtileri arasındadır. Kulak ve çene bölgesine vuran şiddetli ağrıların olması 20'lik dişin çıktığının belirtisidir. Lenf bezlerinde oluşmaya başlayan şişliklerin sebebi 20'lik dişler olabilir.
Yaşlanınca tekrar çıkan bu dişler süt dişleri veya kalıcı dişler gibi "diş seti" grubuna girmez. Normalde yetişkinlerin kalıcı diş setleri 6-18 yaş arasında tamamen çıkmış olur. Bazı insanlarda 25 yaşına kadar çıkan dişler görülür.
Dişte oluşan çürük, enfeksiyon ve iltihaplanmalar ilk olarak çeneye, başa, yüze, kulağa, boyna ve gözlere vurur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri