Sünnet, doğumdan itibaren her yaşta yapılabilir. Ancak ameliyathane koşullarında ve cerrahi prensiplere uyularak gerçekleştirilmesi gerekir. 2 ile 4 yaş arasındaki erkek çocuklarda ise sünnet önerilmeyen bir operasyondur.
Sünnet her yaşta yapılabilmekle beraber; özellikle 2-5 yaşlar arasında yapılması çocukta oluşabilecek olası psikolojik travmalardan dolayı pek tavsiye edilmemektedir.
Sünnet İçin En Uygun Yaş Nedir? 18 ay öncesi ve 6 yaş sonrası en uygun dönemdir.
Sünnet yaşı, sünnet için yenidoğan döneminin en ideal dönem olduğu savunulmaktadır. Bu dönemde yapılmayan sünnet 6 yaştan sonra yapılabilir. Aslında sünnet her yaşta yapılabilmektedir.
Sünnet her yaşta gerçekleştirilebilen bir cerrahi işlemdir, ancak çocuk psikiyatristleri 6 ay ile 6 yaş arasındaki dönemde sünnet yapılmasını cinsel kimliğin gelişimini göz önünde bulundurarak önermezler.
İlgili 29 soru bulundu
Çocuğun örselenmeden ruhsal-cinsel gelişimini tamamlayabilmesi için, tıbben zorunluluk olmadıkça 4-6 yaş arasında sünnetten kaçınılmalıdır. İsteğe bağlı sünnet için en ideal yaş aralıkları 6-15 ay, 2-4 yaş , 7-10 yaş en ideal yaş aralıklarıdır."
Erişkinlerde sünnet işlemi çocuklara kıyasla daha fazla zaman alacaktır. Bu yüzden hastane ortamında ameliyathanede anestezi altında yapılması tercih edilir. Penis baş kısmını örten sünnet derisinin fazlalık kısmı belli miktarda kesilerek çıkarılır. Bu işlem çocuklarda çok daha kolaydır.
Sünnet operasyonu sonrasında yeni doğanlarda yaraların iyileşmesi dört gün, ilerleyen yaşlarda ise yaklaşık on günde tamamlanmaktadır.
Tıbbi gereklilik varsa her yaşta, uygun ortam ve şekilde tedavi amaçlı sünnet uygulanır. Geleneksel veya dini amaçlı sünnet için ''En iyi veya en ideal sünnet yaşı'' diye bir yaş söylenemez. Söylenmesi doğru, bilimsel ve ahlaki değildir.
Sünnet, doğumdan itibaren her yaşta yapılabilir. Ancak ameliyathane koşullarında ve cerrahi prensiplere uyularak gerçekleştirilmesi gerekir. 2 ile 4 yaş arasındaki erkek çocuklarda ise sünnet önerilmeyen bir operasyondur.
Tıbbi bir gereklilik oluştuğunda sünnetin her yaşta yapılabileceğini belirten Doç. Dr. Emel Sarı Gökten, şunları söyledi: “Örneğin fimozis, ciddi enfeksiyon, idrar yolları enfeksiyonlarının sıkça tekrarlaması gibi, sünnet doktorun önerisiyle her yaşta yapılabilir.
Öncelikle tıbbi bir problem var ise yani sünnet gerekliliği var ise her yaşta yapılabilir. Fimosis denilen penis derisi darlığı, geçirilen idrar yolu enfeksiyonları gibi tıbbi gerekçeler var ise yaşın bir önemi yoktur. Eğer tıbbi bir zorunluluk yok ise sünnet mümkün olduğu kadar erken yapılmadır.
Sünnet fiyatı ortalamasının özel hastanelerde 5.000 TL olduğu söylenebilir. Fiyat aralığı bakımından ise özel hastanelerde sünnet ücretlerinin 3.000 TL ile 6.000 TL arasında değiştiği ve daha lüks hastanelerde fiyatların 15.000 TL'ye kadar ulaşabildiği bilinmektedir.
Yaklaşık 15 -20 dakika süren işlemin ardından ortalama genel anestezi ile yapılanlarda 3 saat, lokal anestezi ile yapılan yenidoğan sünnetlerinde de 1 saat sonra çocuk evine gönderilebilmektedir.
Özel bir ayrıştırma yöntemi ile ayrıştırılan Sünnet Derisi Kök Hücreleri gerekli kalite kontrol testleri tamamlandıktan sonra, ailenin aksi bir beyanı olmadığı sürece -196oC azot saklama tanklarında yıllar boyunca saklanır.
Evde sünnet kesimi, doğru malzemelerin kullanılması ve hijyenik koşulların sağlanmasıyla güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilir. Sterilize edilmiş sünnet bıçağı, sterilizasyon ekipmanı, gazlı bezler, temizleme malzemeleri ve anestezi malzemeleri evde sünnet kesimi için temel malzemelerdir.
Sünnet ameliyatı kurallara uygun yapılmazsa, kanama, infeksiyon, peniste ve idrar yolunda yaralanmalar, idrar yapma zorluğu gibi komplikasyonlar düşük oranda da olsa görülmektedir.
-Sünnet ücretleri 2023 yılında da bölgeden bölgeye değişebilmekle beraber. Özel hastane ve kliniklerde sünnet fiyatları ortalama 3.000 TL dolayında olabilir. Daha lüks hastanelerde sünnet fiyatları 8.000 TL'yi bulabilir. -Devlet ve üniversite hastanelerinde ise sünnet işlemi bedava olarak sürdürülebilir.
Ancak bilinen genel sünnet yaş aralığı il 18 ay ya da 1,5-5,5 şeklindedir. Devlet hastanelerinde çocuklar, ilk 18 ayda yani bebeklerin iyileşme sürecinin oldukça hızlı olduğu evrede daha sık yapılmaktadır.
Çoğu zaman sünnetten sonraki gün ağrı yok olur ancak yaranın olduğu kısımda hassasiyet devam edebilir. Yaranın iyileşme süreci sünnetin yapıldığı yaşa göre değişir. Yenidoğan dönemindeki sünnet yaraları yaklaşık 4 günde iyileşirken, daha büyük çocuklarda ise bu süre 10 güne kadar uzayabilir.
Operasyon tarihinden yaklaşık 3 ile 4 gün sonra banyo yapılabilmektedir. Ayrıca en az 14 gün cinsel ilişkiye girilmemesi ve mastürbasyon yapılmaması gerekmektedir. Yetişkin sünnet fiyatları konusunda, kurumumuzu arayarak daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
Burgu kanamayı engellemek için yaklaşık 5-9 dakika bekletilir. Sonra kıskacın üzerinde kalan fazla deri bisturi veya makas ile kesilir. Bir iki tane dikiş atılır veya bazen de dikiş gerekmeyebilir. Anatomisi uygun olan bebeklerde oldukça güvenli ve kozmetik sonuçları olan benim de sık tercih ettiğim bir yöntemdir.
Sünnet anesteziyle yapıldığı için işlem sonrası 6-8 saat boyunca ağrı olmaz. Bu süre sonunda ağrı olabileceği için ilk gün her 6-8 saatte bir çocuğun yaşı ve kilosuna göre belirlenen miktarda ağrı kesici verilmektedir. Bunun yanı sıra işlem sonra kanama olabilmektedir.
Estetik sünnet lazerle yapıldığı için kanama, morarma ve diğer yan etkiler yok denecek kadar azdır. Estetik sünnet dikişsiz olduğu için çok estetik bir görünüm elde edilir.
En yaygın neden kasık kemiğinin üstünde olması gerekenden daha fazla yağ dokusunun olmasıdır. Doğum ile birlikte bu yağ tabakasında azalma meydana gelebilir ve saklı penis durumu çocukların yaklaşık 8 ila 10 yaşına gelmesiyle birlikte düzelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri