İlkokul 1. Sınıf öğrencisi bir çocuk dakikada yalnızca 60-70 kelime okurken; 5. Sınıf öğrencisi bir çocuk 110-120 kelime civarında okuyabilir. Üniversite mezunu bir yetişkin dakikada 200'ü aşkın kelime okuyabilir.
Eğer dakikada 160 kelimeden daha az okuyorsanız çok yavaş okuyorsunuz demektir. 350 ile 800 kelime arasında okuyorsanız hızlı okuyorsunuz demektir. 800 ila 1300 kelime arasında okuyorsanız, çok hızlısınız demektir. Türkiye okuma hızı ortalaması 160 ile 220 kelime arasındadır.
Dakikada okuduğunuz kelime sayısını bulabilmek için formülü uygulayın. Bir dakikadaki okuma hızınızı, 564 (Metinde geçen kelime sayısı)/(Okuduğunuz saniye olarak)x60 formülüyle hesaplayın.
Beynimiz Güçlendikçe Neler Olur? Bir yetişkin dakikada 150-200 kelime okuyabilir. Eğer okuma alışkanlığı kazanmış biriysen muhtemelen daha fazla okuyorsunuzdur. Kabaca bir hesapla her gün bir saat okuma yaparak ortalama 10.000 kelimeyi kolayca okuyabilirsin.
Bir bakışta bir sayfayı görebilme yeteneğine sahip olan cumhurbaşkanımız bir dakikada 5 bin ile 7 bin arasında kelime okuyabilme kapasitesine sahip olmasının yanı sıra bir gördüğü kişiyi bir daha unutmayan, isimleri çok iyi hatırlayan Süleyman Demirel okuma konusunda Türkiye'nin en hızlı okuyan bireylerinden birisiydi.
İlgili 23 soru bulundu
Sonuç olarak, çok kitap okumak zekayı geliştirir ve bu süreçte anlamaya, anlatmaya, analiz etmeye, nöron bağlantılarını arttırmaya, hafıza güçlendirmeye, hayal gücü ve yaratıcılığı geliştirmeye yardımcı olacak bilişsel yetenekler üzerinde olumlu etkiler yaratır.
320 kelime - 500 kelime: Konsantrasyonun artış gösterdiği bir değerdir. 1 dakikada bu aralıkta kelime okuyan birinin okuma hızı ortalama üstüdür. 500 kelime - 800 kelime: Hem Türkiye hem de dünya standardı için ortalama üstü bir değerdir.
Peki, kolay dinlenir konuşma hızı nedir? Dikkati dağıtmayan, dinleyeni yormayan şekilde ama akıcı bir konuşmada dakikada 125 ila 175 sözcük kullanılır. Bir dakikada 125'in altında sözcük kullanıyorsanız yavaş, 175'in üstünde sözcük konuşuyorsanız hızlı konuşuyorsunuz demektir.
İlkokul birinci sınıf öğrencilerinin yılsonunda dakikada 60 kelime, ikinci sınıf öğrencilerinin dakikada 80 kelime, üçüncü sınıf öğrencilerinin dakikada 100 kelime, dördüncü sınıf öğrencilerinin 120 kelime okumaları öngörülmektedir.
Birazdan bahsedeceğimiz tüyolarla dakikada 70 kelimeye kadar çıkıp profesyonel daktilografların ortalama hızına ulaşabilirsiniz. 70 ila 90 kelime arasına yükselirseniz, dünya nüfusunun büyük çoğunluğundan çok daha hızlı yazıyorsunuz demektir.
Eğitim seviyesi de ortalama okuma hızını önemli ölçüde etkileyen bir unsurdur. İlkokul 1. Sınıf öğrencisi bir çocuk dakikada yalnızca 60-70 kelime okurken; 5. Sınıf öğrencisi bir çocuk 110-120 kelime civarında okuyabilir. Üniversite mezunu bir yetişkin dakikada 200'ü aşkın kelime okuyabilir.
Yani ortalama yaklaşık 160-180 kelime arası okumalıdır. Çünkü bu zamana kadar kitap okuyup , soruları çözdüğü için fark etmese bile okuması gittikçe gelişiyor ve hızlanıyor.
3. sınıf 1 dakikada 80-90 kelime okuyabilmelidir. 5. sınıfta ise 110-120 kelimeye çıkması beklenir.
X=? X'i bulmak için 3x/3=x kullanabiliriz, 147yi de 3'e bölerek 49 cevabına ulaşırız.
1 saat 60 dakikadır. 1 dakikada 16 kelime ise; 60 dakikada x kelime olur. (60.16)÷1=960 kelime okur.
Klavyede İdeal Yazma Hızı Nedir? Klavyede ortalama yazma hızı dakikada 40 kelimeyken ideal yazma hızı ise dakikada 65 ile 70 kelime arasında. Ortalamanın altında mı yoksa üstünde mi olduğunuzu çok kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz çünkü yazma hızını test edebileceğiniz web siteleri bulunuyor.
Bu soru öznel cevaplar verilebilecek bir soru.
"Kaç kelime okuması gerekir" gibi bir düşünce pek doğru gelmiyor, bu metabolizma hızına bağlı bile değişebilir :) Ancak aşağı yukarı 250 300 arası bir kelime sayısı o yaştaki bir öğrenci için 1 dakikada okunabilecek bir kelime sayıdır.
Bu metnin,sözcük sayısı olan 440' ı saniye sayısına bölüp altmışla çarpın(Mesela,140 saniyede bitirmiş iseniz yapacağınız(440/140*60=188) yani(sözcük sayısı/bitirme süresi*saniye' işleminin sonucu,bu metni dakikada kaç kelime hızla okuduğunuzu gösterir.
Tekerlemeler: Tekerleme söylemek hem eğlenceli hem de hızlı okumak için son derece faydalıdır. Şiir okuma: ilkokul çağındaki çocukların okumasını hızlandıran başka bir etken de şiir okumalarıdır. Şiir okumaları hem anlamayı hem de okumayı hızlandırır.
Toparlayacak olursak düzenli kitap okumak; zihni dinlendirir, stresi azaltır, kelime dağarcığını genişletir, başarmayı, karar vermeyi, güzel konuşup, güzel düşünmeyi sağlar. Kitap okumak hayatı sevdirir, insanları daha iyi anlamanızı sağlar.
İnternette geçirdiğimiz zamanı azaltarak günlük rutinimiz de kitap okumaya yer ayırmak gerekiyor. İşte düzenli kitap okumanın bilimsel olarak kanıtlanmış 5 faydası… Kitap okumak, ifade ve iletişim becerilerini geliştirme, özgüven kazandırma, stresi azaltma gibi sayısız fayda sağlıyor.
Araştırmalara göre, genç yaştan başlayarak düzenli olarak kitap okuyan öğrencilerin yavaş yavaş geniş kelime dağarcığı gelişir ve kelime hazinesi, standart testlerdeki puanlardan üniversiteye kabul ve iş fırsatlarına kadar hayatın birçok alanını etkileyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri