Apoptozis veya Apoptoz, (Yunanca: apoptōsis yani "(ayrılarak) düşmek", apo="-den/-dan" ve ptosis="düşmek") programlanmış hücre ölümünün ana tiplerinden biridir; genetik sistemde kodlanmış kendi kendini yok etme (özkıyım; intihar; suicide) programını içeren mekanizmanın aktifleşmesiyle tetiklenir.
Hücre ölümü varlıkları, sinyal bağımlılıklarına göre öncelikle programlanmış hücre ölümü (PCD) veya PCD olmayan olarak sınıflandırılır. PCD ayrıca apoptotik hücre ölümü veya apoptotik olmayan hücre ölümü olarak kategorize edilebilir. Nekroz, programlanmamış hücre ölümünün bir biçimini temsil eder.
Hücre ölümüne sebep olan temel faktörlerden birinin serbest radikaller olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda hücrelerin genetik kodunu taşıyan nükleik asitlere (DNA) de etkisi vardır. Ana hücreden gelen mesaj uzun süreli olarak okunamadığında, hücrelerin genetik kodları değişir ve ölebilirler.
Apoptoz diğer bir ölüm şekli olan nekrozdan farklıdır. Nekroz ölümü, hücrenin razı olmadığı pasif bir olaydır. Apopitoz ise, hücrenin kendisini öldürmeye karar verdiği ve bunun için çok sayıda yeni protein sentezlerine yöneldiği aktif ve mutlak enerji kullanılan dinamik bir süreçtir.
ÖZET Apoptoz (fizyolojik hücre ölümü), hücre intiharı olarak da bilinen fizyolojik bir olaydır.
İlgili 37 soru bulundu
Durkheim, intiharı üç temel kategoriye ayırmıştır; Egoistik (bencil), Altrustik (elcil) ve Anomik (kuralsızlık) intiharlarıdır (Durkheim, 2002: 9-10).
Vücudumuzun en küçük yapı taşı olan hücre ölürse, ölen bu hücrenin tekrar canlanması imkansızdır. Mezardan nasıl bir ölü canlanıp gelmezse, ölü hücre de tekrar canlanmaz . Beynimizdeki neredeyse her hücrenin bir fonksiyonu vardır.
Somatik ölüm gerçekleştiğinde beyin sapına bağlı solunum ve dolaşım merkezi devreden çıkar. Süreç kaçınılmaz şekilde tüm organ ve dokuların canlılık kaybına yol açar. Bu duruma “hücresel ölüm” (biyolojik ölüm) denmektedir.
Ölüm ile ilgili yazımızda detaylıca anlattığımız gibi, canlılığın temel niteliklerinden biri olarak organizmalar bir noktada ölürler. Yani hücre ölümü, çoğalma ve farklılaşma gibi, hücrenin temel yaşam süreçlerinden biridir.
Detay vermeden konuşursak, sizin gibi çok hücreli bir organizmada hücreler iki şekilde ölürler: Nekroz adı verilen bir süreçle; toksik kimyasallar veya fiziksel hasar gibi kendilerine zarar veren şeyler tarafından öldürülürler. Programlı hücre ölümü geçirmek üzere tetiklenirler.
Çekirdek. Hücre çekirdeği yani Nükleus, tanecikli ve lifli bir yapıya sahiptir. Hücreyi yönetir.
Hücre yaşlanması, tüm dokuların ve organların, sonuç olarak tüm bedenin yaşlanmasını getirir. Canlılar, doğumdan sonraki her gün bir gün daha yaşlanır. Yaşlanma, fizyolojik organizasyonun giderek azalması ve organların çalışmalarındaki aksamalarla başlayan ve somatik ölüme dek giden bir süreçtir.
Kan hücrelerinin yaşam süreleri bellidir. Bu hücreler doğar, fonksiyonlarını yerine getirir, yaşlanır ve ölürler. Örneğin eritrositlerin yaşam süresi ortalama 120 gündür. Lökositlerin bir kısmı 24-48 saat yaşarken bazıları birkaç hafta yaşar bazıları ise (hafıza hücreleri) bir insan ömrü süresince yaşarlar.
Örneğin, kırmızı kan hücreleri 4 ay kadar yaşarken, beyaz kan hücreleri 1 seneden uzun bile yaşayabilirler. Buna karşılık deri hücrelerimiz sadece 2-3 hafta ömre sahiptir. Bağırsak hücreleriniz her 4 günde bir ölürken, spermler sadece 3 gün kadar yaşayabilir.
Her ay saçlarınız 10.5 mm, tırnaklarınız 3 mm kadar uzar. Kalın bağırsak epitel hücreleri her 5 günde bir kendini yeniler. Mide içinde hücreler 2-9 günde bir yeniden üretilir. Bağışıklıkta rol oynayan beyaz kan hücrelerimiz 2-5 günde bir tamamen yenilenirken kırmızı kan hücrelerinde bu süre ortalama 120 günde bir olur.
İnsan vücudunda yer alan tüm organ ve dokular hücrelerden oluşur. Bazı hücreler kendilerini yenileyebilir ve farklı hücre tiplerine dönüşebilir niteliktedir.
Vücudumuzda her gün bir sürü hücre ölüyor ve yerine yenileri üretilerek günlük işleyişine devam ediyor. Yeni yapılan hesaplama ile vücudumuzdaki hücre üretim prosesinin ne kadar yoğun olduğu ortaya çıktı.
Hücrenin kendini yenileme süreci vücuttaki farklı bölgelere göre değişiklik gösterebilir. Bu bakımdan kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Örneğin kemiklerin tam olarak kendiniz yenileme sürecinin yaklaşık 10 yıl sürdüğü tahmin edilmektedir. Dil üzerinde 10 bin tomurcuk bulunur.
Kişi ölmediği halde ölmüş zannedilmesine yalancı ölüm denir.
Tüm adli otopsilerde olduğu gibi, batın otopsisine de dış muayene ile başlanır. Makroskopik lezyonlar tanımlanır. İç muayenede ise tüm organlar yerinde değerlendirildikten sonra olguya uygun diseksiyon yöntemi ile organlar vücut dışına alınır. Genel ve organa özgü incelemeler yapılır.
Yalancı ölümler, iç ve dış kanama, zehirlenmeler, kafa travmaları(vuruk), donma, yıldırım, elektrik çarpması ve sinir sistemiyle ilgili durma hallerinde görülebilir.
Bir sinirde hasar olması, beyine giden ya da beyinden çıkan sinyallerin iletimini durdurabilir. Bu durum da kasların çalışmasını engelleyerek, o sinirin ulaştığı alanda bir hissizlik oluşmasına neden olabilir. Sinir lifleri bozulduğunda, sinirin beyinden en uzak olan ucu ölür ve yalıtımda herhangi bir bozukluk oluşmaz.
Hücre içeriğinin kaybolması ile hücrenin boyut ve fonksiyonlarında azalma.
İnsanlarda sinir hücrelerinin yenilenme sürecinin tam olarak durduğunu söylemek doğru olmasa da sinir hücrelerinin kendini yenileme yeteneği çok sınırlıdır. Vücudumuzdaki her hücre belli bir amacı gerçekleştirmek üzere özelleşmiştir. Ancak başlangıçta herhangi bir amaçları yoktur.
örneğin depremde yıkılan binanın müteahhidi harakiri gerçekleştirir o topraklarda. başlıktaki kavrama bu topraklarda yüklenen anlam ise, kişinin aslında haketmediğini düşündüğü maddi-manevi tecavüzlere karşı dayanamadığı noktada kendi onuruna en uygununun bu olduğuna karar vererek intihar etmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri