Rektifiye sonunda ilk yağın daha ince olması gerekirdi, 5W gibi.. bu aşama geçmiş. Şu an sadece yağ filtresi değişimi ve tahminen eksilecek olan 1L yağı ilave etmek en faydalısı olacaktır. 5 Lt tam sentetik
Rektifiye ne demek diye merak edenler için Türkçede düzeltme veya yenileme anlamına geldiğini belirtmek gerekiyor. Rektifiyede piston kafası, silindir kapağı, motor kayışları, segmanlar, krank mili, eksantrik mili ve supaplar gibi önemli motor bileşenleri üzerinde yenileme ve düzeltme işlemi yapılıyor.
rektifiyeden sonra motoru 0 km olarak kabul edip motor bloğundaki hareketli parçaların birbirine alışması için gerekli kritik km tutarını(yaklaşık 1000 km) aracı fazla zorlamadan kullanmanız yeterlidir..
Geçmiş olsun motoru kim revize ettiyse yeniden baksın çok büyük miktarda yağ yakıyor motorunuz.
Kesinlikle yarı-sentetik veya tam sentetik yağ kullanılmaz. Varsa 10w40, yoksa 15w50 kalınlığında mineral yağ kullanabilirsiniz.
İlgili 25 soru bulundu
Rodajda motoru zorlamak veya rodaj yapmamak motosikletin performansını olumsuz yönde etkiler. Ayrıca, rodajı iyi yapılmamış motor daha sonra beklenen performansı gösteremez. Bu durumlar motosikletinizin performansını düşürebileceği gibi ömrünü de kısaltabilir.
Dizel, turboşarjlı dizel motorlu veya benzinli motorlu dizel kamyonlarda, arazi dizel ekipmanlarında, tarım traktörlerinde ve binek otomobillerinde ve hafif kamyonlarda kullanıma uygundur.
Bir kaç yerde okuduğum kadarıyla rektefiye edilmiş motorun yağını 3000 KM dolaylarında değiştirmenin sağlıklı bir uygulama olacağından bahsediyorlar.
Genel olarak rektifiye öncesinde bir motor için 500 bin kilometre ömür değeri biçilmektedir. Bu değer genel olarak benzinli araçlar için geçerlidir. Dizel araçlar içinse 600 bin kilometre sınırı söz konusudur.
Segman atılmış bir motor çalışması sıkıntı yaratmaya başlar. Yağ yakar, aracın çekiş güçlüğü yaşaması, motorun aşırı ısınması sebebiyle su kaynatması ve belirli bir yol gittikten sonra pistonların soğumaması sebebiyle aracın yolda kalması gibi bir çok sebepler segman atılan motorun durumunu ortaya çıkarmaktadır.
kesinlikle. Rektifiye edilmiş aracın motoru sıfır motor gibidir. Bilmeyen için düşebilir.
Genel olarak 1 yıl sonunda yağ değiştirilmesi tavsiye edilir.
Sıfır Km motor yağ değişimine kadar çok yakar ama motorun açıldıktan sonra normale dönecektir. Çok yakma olayı senin sürüşüne görede farkeder yüksek devirde binmeyi seviyorsan her şeyin bir bedeli olduğu gibi onunda benzin bedeli çok olacaktır.
Km sifirlanmiyor.Zaten km si aracin motorunu değil ayni zamanda tüm sistemin kaç kmlik yol boyunca kullanildigini gösteriyor.Km sifirlansa 20 yasinda araca sidir motor takip 0 km olarak satarlar araçları. Öyle bir işlem yok. Sıfırlamanız mümkün değil, sıfırlasanız bile sahtekarlığa girer.
Rektifiye işlemine tabi tutulan bir motorun performansı, niteliği ve en önemlisi motor gücü (beygir gücü) artırılmış olur. Bu durumda motor rektifiye işleminin herhangi bir zararı söz konusu değildir.
Rektefiye edilen bir motor ortalama olarak 500 bin km kadar gidebilir.
Bakım doğru ise, dizel motor isteğe bağlı olarak 500.000 kilometre kullanılabilir. Atmosferik benzinli motorlar için tahmini ömür bir milyon kilometredir. Bu kilometreyi net bir şekilde görebilmek için bakımın kesintisiz ve aşırı kuvvet uygulanmadan yapılması gerekir.
Silindir duvarlarını honlama makinası çatlatana kadar rektefiye yaparsın bunun net bir sayısı olmaz. Her motor nevi şahsına münhasır bir kondisyon taşır.
Motorun gömlek ve piston kısımları dışında kalan parçaları revizyona uğramış motorlara yarım sandık motor deniliyor.
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
Rektifiye sonrası araçlar bir süre LPG ile kullanılmaz.
Motor rektefiye işleminin kaç gün süreceği ise götürdüğünüz oto servisin yoğunluğuna bağlı olarak değişir. Motorun silindir, piston, yakıt sistemi gibi parçaları incelenir ve sonrasında gerekli düzenlemeler yapılır. Bu düzenlemeler 3-5 gün içerisinde tamamlanabilir.
Tam tersi durumda da daha uygun fiyatlı olsun diye 10W40 yerine 20W50 de koyarsanız yine yağınız yağlama görevini tam yapamaz. Çünkü yüzeyler arasına girebilmesi için ince bir yağ gereklidir. Yani kalın yağ yüzeylerin arasına giremeyecektir ve aracınızın motorunun yağsız kalmasına neden olacaktır.
Iki urunun akiskanliklari hemen hemen bile ayni degil. Buyuk ihtimal 5/30 cok daha iyi uyum sagliyacaktir motora ki devirlenme istegi ve gorece performansi ozellikle alt devirlerde cok daha iyi olmasi gerekir. İki yağın akışkanlık karakteristiği tabiki birebir aynı değil.
Motor yağı soğuduğunda kalınlaşır ve ısıtıldığında incelir. 10W40 motor yağı ısındığında viskozite kazanmaz. Sadece soğukken 10W ağırlığındaki bir yağ gibi ve sıcakta 40 ağırlığındaki bir yağ gibi davranır. 10W-40'ı biraz daha aşağıya indirelim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri