Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'nin 6.4 büyüklüğünde olduğunu bildirdiği merkez üssü Bingöl olan deprem Erzurum, Muş, Van, Batman ve Doğu Karadeniz bölgesinin bazı illerinde hissedildi.
Olası bir Bingöl depreminde, başta Bingöl merkez olmak üzere Tunceli, Erzincan, Erzurum, Muş, Diyarbakır, Elazığ ve Bitlis, bu depremden etkilenecek iller arasında olduğu belirtildi.
”'Bingöl depremi Batman'ı daha çok etkiler'Olası Bingöl depreminde Batman'ın Diyarbakır'dan daha çok etkileneceğini belirten İmamoğlu, “Zemin gevşek olduğu zaman çok büyük yıkımlar yapıyor. Sulu gevşek zeminlerde daha da büyük yıkımlara neden oluyor.
Muş ve Batman'da da hissedildi.
Depremin derinliği 7 kilometre olarak ölçüldü. Sarsıntının Kayseri, Elazığ, Tunceli, Muş gibi çevre illerden de hissedildiği öğrenildi.
İlgili 19 soru bulundu
Alan, Yedisu Fayı'nın kırılması durumunda oluşacak depremden Bingöl, Erzincan, Erzurum ve Tunceli kentlerinin etkileneceğine işaret ediyor.
Deprem bölgeleri haritasındaki Sason, Kozluk ve Beşiri ilçelerinin 1. derece deprem bölgesinde, Batman merkez ve Gercüş ilçelerinin 2. derece deprem bölgesinde bulunduğunu, Batman'da meydana gelen çökmelerin faylara bağlı olabileceğini ve bu konuda arazi çalışmalarına başlandığını ifade etti.
Batman'da ilginç bir olay yaşandı. Deprem olduğunda insanların uyanması için silahlar ateşlendi, kurşunlar evlerin camlarından içeri girdi. Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve 10 ili etkileyen 7.7 büyüklüğündeki deprem, çok geniş bir bölgeyi etkiledi.
İki depremin Batman'da 6 şiddetine yakın hissedildiğini belirten Onur: “AFAD ve Amerikan'ın Kandillisi olarak bilinen USGS Earthquake göre Batman deprem şiddetini 6 civarında hissetti” dedi. **Batman'ı etkileyen fay hatlarına da dikkat çeken Onur: “Batman kent merkezine en yakın fay Kozluk segmenti.
Ne yazık ki Batman'ın zemini sağlam olmadığı için bölgede büyüklüğü 7 ve üzeri oluşabilecek bir depremde kentimizdeki yüksek katlı binalar büyük risk altında olacaktır. Depremin büyüklüğü arttıkça alüviyal ve suya doygun zeminden dolayı şiddeti birinci derece deprem kuşağındaki gibi olacaktır.
OLASI BİNGÖL DEPREMİ DİYARBAKIR'I ÇOK ETKİLEMEZ
Kuzey Anadolu fay hattının Yedisu- Karlıova kısmında hala büyük bir deprem oluşmadı.
Bingöl ve çevresini etkileyen son büyük deprem, Bingöl il merkezinin güneybatısında 22 Mayıs 1971 tarihinde olmuş ve yaklaşık 900 kişinin ölümüne neden olmuştur.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'nin 6.4 büyüklüğünde olduğunu bildirdiği merkez üssü Bingöl olan deprem Erzurum, Muş, Van, Batman ve Doğu Karadeniz bölgesinin bazı illerinde hissedildi. Şiddetli sarsıntıda ilde 7 bina yıkıldı ve yaklaşık 40 kişi öldü.
Haziran-Temmuz 1986 Sürgü depremleri, 2003 Bingöl depremi, 2005 Karlıova depremi ve 2010 Elazığ- Kovancılar depremleridir. Bunlardan yakın olanlar Diyarbakır ve yöresini ciddi bir biçimde etkilemiştir.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Bingöl'ün (Çewlig) Solhan ilçesi olan 4,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıntı, saat 07.57'de yerin 13,29 kilometre derinliğinde kaydedildi. Depremin, Diyarbakır ve çevre kentlerde de hissedildiği bildirildi.
Merkez üssü Malatya'nın Pütürge ilçesinde meydana gelen 5,2 büyüklüğündeki deprem Batman'da da hissedildi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı, merkez üssü Pütürge ilçesinde saat 12.37'de 5,2 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı.
Batman fay hattı
Bunlar Hasankeyf Fayı ve Yanarsu Fayları'dır.
Batman-Hasankeyf karayolu çevresinde Maymuniye boğazından, Hasankeyf'e kadar ve Dicle vadisinin kuzey yamaçlarında, Hasankeyf'ten itibaren doğuya doğru, vadinin kuzey ve güneyinde kadar görülür.
Batman'da, depremde hasar gören 18 daireli Raman Apartmanı'nın patlayan 4 kolonundan tuğla çıkmıştı. Hasar gören bina bugün yıkımı esnasında 4 katlı bina üzerine devrildi. Yıkım esnasında can kaybı yaşanmadı binada hasar meydana geldi.
7,4'LÜK DEPREM!
Derece, 0.30-0.40 g arasında olması beklenen bölgeler II. Derece, 0.20-0.30 g arasında olması beklenen bölgeler III. Derece, 0.10-0.20 g arasında olması beklenen bölgeler IV.Derece ve 0.1 g'den küçük olması beklenen bölgeler V'inci derece bölge olarak belirlenmiştir.
Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır. Deprem riski düşük yerlerin, diğer yerlere göre daha güvende olduğu söylenebilmektedir.
Buna göre, Anayasa'nın 119. maddesi ile 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanunu'nun 3'üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre Kahramanmaraş, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa OHAL bölgesi sayıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri