Seçim tarihi itibariyle 18 yaşını doldurmuş ve yurt dışı seçmen kütüğünde kaydı bulunan her Türk vatandaşı, Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi ile halkoylamasında oy kullanabilir.
Oy kullanma yaşı kaçtır? Seçim tarihi itibariyle 18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halkoylamasına katılma hakkına sahiptir.
Seçmen: Madde 6 – (Değişik: 27/10/1995-4125/1 md.) Onsekiz yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halk oylamasına katılma hakkına sahiptir.
Kimler Oy Kullanamaz
Kamu hizmetlerinden yasaklı olanlar, Silah altında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları ile askeri öğrenciler, Taksirli suçlar dışında, kasıtlı suçlardan cezaevinde bulunan hükümlüler.
Seçimde, 1 milyon 32 bin 610 genç ilk kez oy kullanacak.
İlgili 16 soru bulundu
Seçim tarihi itibariyle 18 yaşını doldurmuş ve yurt dışı seçmen kütüğünde kaydı bulunan her Türk vatandaşı, Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi ile halkoylamasında oy kullanabilir.
31 Mart yerel seçimlerinde YSK'ya kayıtlı toplam 61 milyon 441 bin 882 seçmen bulunuyor. Bu seçmenler arasındaki 1 milyon 32 bin 610 genç ilk kez oy verecek.
Ödeme işlemleri Maliye Bakanlığı ya da PTT gibi kurumlar üzerinden yapılmaktadır. Bu cezalar Maliye Bakanlığı'na ödenir. OY KULLANMAMA CEZASI NE KADAR, KAÇ TL? Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenen 2023 yılı için oy kullanmama cezası 300 TL'dir.
Seçmen kağıdı kimlik belirlenmesinde belge olarak kullanılmıyor. Bu sebeple oy kullanırken seçmen kağıdının vatandaşın yanında olma zorunluluğu bulunmuyor. Oy kullanılacak okulun adı, adresi ve sandık numarası internet üzerinden sorgulanabiliyor.
Görüldüğü üzere yasa, 17 yaşında ya da 18 yaşında dememekte, doldurulan yaşı kullanmaktadır. Kişinin doldurduğu yaşın hesabı için, bugünün tarihinden, kişinin doğum tarihi çıkartılır. Ortaya çıkan yıl, kişinin doldurduğu yaşı belirtir. Basit hesapla, doğum gününüzde yaşınızı doldurmuş olursunuz.
15 yaşını doldurarak mahkeme kararıyla reşit olmuş kişi yani kaza-i rüştle reşit olan kişi ancak 17 yaşını doldurduğunda veya TMK'nun 124/2 maddesi gereğince evlenmesine izin verildiği takdirde evlenebilir. Ergin kılınma, evlenme yaşını etkilemez.
GEÇERSİZ OY PUSULASI NASIL OLUR? Oy kullanma işlemi sırasında mührün kullanma yerinin dışına taşması, zarfın, pusulanın arka tarafının veya aday fotoğrafının üzerine gelmesi gibi durumlarda oy geçersiz sayılır.
Oy kullanma süresinin 12 günden 5 güne inmesine rağmen katılım oranı ve kullanılan oy sayısı tüm zamanların rekorunu kırdı. Yüksek Seçim Kurulu, saat 20.15 itibarıyla yurt dışında oy kullanan seçmen sayısının 1 milyon 902 bin 417 olduğunu açıkladı.
Onsekiz yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halkoylamasına katılma haklarına sahiptir. Bu hakların kullanılması kanunla düzenlenir. Silah altında bulunan er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler, taksirli suçlardan hüküm giyenler hariç ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler oy kullanamazlar.
YSK tarafından oy kullanmanın gerçekleşmediği durumda cezai işlem uygulanmaktadır. Her bireyin vatandaşlık görevi olan oy kullanmanın kullanılmadığında cezası YSK tarafından belirlenir. Buna göre; Oy kullanmayanlara YSK tarafından belirlenen miktarda cezai işlem uygulanabilir.
Evet, Türkiye'de oy kullanmayanlara ceza var. 2972 sayılı Seçim Kanunu'na göre, seçmen kütüğüne kayıtlı ve sandık listesinde oy kullanma yeterliliği bulunan kişiler, meşru mazeretleri olmaksızın mahalli idareler genel ve ara seçimlerine katılmadıkları takdirde ilçe seçim kurulu başkanı tarafından para cezası ile ...
2023 yılında yapılan Genel Seçimlerde oy vermeme cezası 300 lira olarak belirlenmişti. Oy kullanmayan seçmene ceza tebligatı gönderiliyor ve ödeme işlemleri Maliye Bakanlığı ya da PTT gibi kurumlar üzerinden yapıldığı biliniyor.
Resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, ehliyet (sürücü) belgesiyle oy kullanılabilecek. Oy verirken seçmen bilgi kağıdı zorunluğu bulunmuyor. e-Devlet üzerinden veya YSK aracılığıyla sandık yerleri sorgulanabiliyor. Vatandaşlar ayrıca eski nüfus cüzdanıyla oy kullanabiliyor.
Hükümlerini içermektedir. Silah altında bulunan er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler, taksirli suçlardan hüküm giyenler hariç ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler oy kullanamazlar.
Mahalli İdareler seçimleri beş yılda bir yapılır ve o yılın mart ayının son pazar günü oy verme günüdür.
Öğrencilerin yurtta kalması durumunda ise yurt müdürlüklerinden ve okudukları okulun öğrenci işlerinden alacakları belge ile İlçe Nüfus Müdürlüğünü gitmesi gerekiyor. Daha sonra ise buradan aldıkları belgeyi Seçim Kurulu'na teslim etmeli. Ve böylelikle öğrenciler yurdunun bulunduğu yerde oy kullanabilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri