Yaklaşık 5 saat süren bu doğa olayı Afrika'nın üçte ikisi, Avrupa'nın tamamı ve Orta Asya'da parçalı olarak gözlemlenebilirken, aşağıdaki yerlerden tam tutulma olarak gözlendi: Brezilya. Atlas Okyanusu.
Türkiye'nin pek çok yerinden de gözlenebilen 2022 yılının en önemli gök olaylarından biri parçalı güneş tutulması, saat 12.40'ta başladı. Tutulmanın başlamasıyla, evrelerinin izlendiği TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nden yapılan canlı yayını binlerce kişi izledi. Tutulma yaklaşık 3 saat sürdü.
Buna göre, Yer üzerinde belli bir yerde tutulma süresi en fazla 270:30=9 dakika olur. Halkalı tutulma ise en fazla 10 dakika sürer.
Binyılın en uzun güneş tutulması
Tutulma, 11 dakika 8 saniye sürdü ve Afrika'dan başlayıp, Hint Okyanusu ve Doğu Asya ülkelerinde gözlemlenebildi. Halkalı güneş tutulmasında, ay güneşin önüne geçiyor fakat güneşi tam olarak kapatmıyor.
Türkiye'den gözlemlenebilen en son güneş tutulması, 29 Mart 2006 tarihinde gerçekleşmişti.
İlgili 15 soru bulundu
Bildiğiniz gibi 1999 depreminin bir hafta öncesinde de tutulma olmuştu. Ancak 2006 yılında yaşanan tutulmadan sonra böyle bir deprem olmadı. Hatta o günlerde halk arasında büyük bir panik de vardı. Nitekim o yıl yaşanan güneş tutulmasının ardından böyle büyük bir deprem olmadı.
İstatiksel anlamda baktığınızda, Güneş Tutulması veya Yeniay evrelerinde deprem yığılmaları sözkonusu değildir.
11 Ağustos 1999 güneş tutulmasından tam altı gün sonra ülkemizde büyük bir felaket yaşandı. İzmit depremi en az 20.000 kişinin yaşamını alırken, binlerce aileyi de evsiz barksız bıraktı.
Normalde bu çekim kuvveti büyük depremlere neden olmaz. Ancak kimi yerlerdeki faylar aşırı stres biriktirmiş ve deprem üretmeye zaten hazır hale gelmiş ise o faylar üzerinde depreme neden olabilir. Yani bardağı taşıran son damla rolü oynayabilir.
17 Ağustos 1999 büyük Marmara depremi öncesi 20. yüzyılın son tam güneş tutulması olmuştu.
Büyük Marmara depreminin en büyük habercisiydi: Uzmanlar güneş tutulmasının etkisini açıkladı 17 Ağustos 1999 depreminden önce 11 Ağustos'ta tam Güneş tutulması yaşanmıştı. 25 Ekim günü yaşanacak Güneş tutulması öncesi yeni bir tartışma başladı.
Tam Güneş tutulmaları, belirli bir coğrafi noktada çok seyrek, yaklaşık 370 yılda bir gerçekleşir. Eğer bir coğ- rafi noktada ısrar edilmez ve birkaç yüz kilometrelik bir esneklik tanınırsa, tam Güneş tutulmalarının yaşamda bir kez görülebilecek bir olay olduğu söylene- bilir.
Gözlemevi. 29 Mart 2006 tarihinde gerçekleşen ve Ankara'dan parçalı olarak izlenen Güneş tutulmasında gözlemevinin kapıları tüm ziyaretçilere açık tutuldu. Yaklaşık 4 saat süren tutulma süresince 1000 kadar kişi gözlemevini ziyaret etti.
Takvimü't- tevarih ayrıca H. 831 (1427-28) yılında bir küsuf-i aftâb (Güneş tutulması) ol- duğunu bildirmekte ise de, astronomik verilere göre o yıllarda Türkiye ve civarında bir Güneş tutulması olmamıştır. En yakın tam Güneş tutulmala- rı 1424 ve 1433'te meydana gelmiştir (Total and, 1421-1440).
Büyüklüğü ve konumu
Deprem, 17 Ağustos 1999'da, saat 03.02'de, 40,70 kuzey enlemi ile 29,91 doğu boylamının tarif ettiği bölgede, İzmit'in 11 kilometre güneydoğusunda meydana gelmiştir.
12 Kasım 1999 depremi nedeniyle toplam 845 kişi yaşamını yitirmiş, 2678 kişi yaralanmış ve binlerce kişi evsiz kalmıştır. Her iki depremde 1115 kişi hayatını kaybederken 3836 kişi de yaralanmıştır.
Tutulmanın yaşandığı sırada Güneş'e bakmak tutulma körlüğü adı verilen geçici ya da kalıcı bulanık görmeye ve gözde kör noktaların oluşmasına neden olabilir. 25 Ekim 2022 tarihinde yaşanacak güneş tutulması gibi parçalı güneş tutulmalarında Güneş'in bir kısmı kapandığı için yoğun ışık gelmeye devam edecek.
DEPREMLER NERDEN GECE OLUR? Bilimsel olmasa da uzmanlar bu sorunun yanıtını belli bir çerçevede veriyor. Güneş'in çekim gücünün etkisiyle Dünya'nın gece bölümü büyük bir baskı altındayken, gündüz kısmı gevşek konumdadır. Bu sebeple depremlerin genelde gece olduğu ve aşırı basınca dayanamayıp kırıldığı tahmin ediliyor.
Ay ve Güneş tutulmaları veya evrelerinin depremi tetiklediğine veya yarattığına dair hiçbir bilimsel veri bulunmamaktadır. Bazı Astrologlar tutulmaların depremleri tetiklediğini savunur ancak böyle bir şey bilimsel olarak kanıtlanmamış olmakla birlikte hiçbir bilimsel dayanağı da yoktur.
Zafer Emecan. Biliyorsunuz, toplumumuz içinde Ay ve Güneş tutulmalarının depremle ilişkili olduğu, maalesef yaygın bir yanlış inanış. İzlemesi keyif veren bir doğa olayı olması haricinde, Güneş ve/veya Ay tutulmalarının gezegenimiz üzerinde kayda değer bir etkisi yoktur.
3 Ekim 2005 Halkalı Güneş Tutulması
Sonuçta Güneş'i yanlış gözlemek, tutulma sırasında katarağın gelişmesine, tutulma körlükleri ya da retinal yırtıkların ortaya çıkmasına yol açar. Retinanın şiddetli görsel ışığa maruz kalması da ışığa duyarlı kanallar ve hücrelerde tahribata neden olur.
Bir sonraki güneş tutulması 20 Nisan 2023'te, diğeri ise 14 Ekim 2023'te gerçekleşecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri