0 ila 2 Ay Arası Olan Yenidoğan Uykusu Huzursuz uyku sırasında (REM uykusunun yetişkin eşdeğeri), bebeğinizin kıpır kıpır olduğunu veya gözlerini kırptığını fark edebilirsiniz. Aslında o iyi uykudadır ama beyninin aktivitesi yoğundur.
Merhaba, gece sık uyanma sebebi aslında uyku geçişi oluyor bu aylarda. Derin uyku ve hafif uyku geçişi sırasında uyanıyor ve kendi kendine dalamıyorlar. Yatağında çarpmasının ve sık hareket etmesinin sebeplerinden biri de bu. Uyku geçişi sırasında hareketleniyor büyük ihtimal ve tekrar dalamıyor.
Bebeklik döneminin selim uyku miyoklonusunda ekstremiteleri, gövde ya da tüm vücudu içeren tekrarlayan sıçramalar şeklinde olup sıklıkla doğumdan sonraki ilk 6 ayda ortaya çıkar. Hareketler yalnız uyku sırasında ortaya çıkar. Hareketler, bebek uyandığında ani olarak durur. Seyir kendini sınırlar ve iyi huyludur.
Bebeğin uykuda irkilerek uyanması çoğu zaman normal olmakla birlikte spazm geçirmekten de kaynaklı olabilir. Bebeklerde irkilerek uyanma durumunda ağlamaya kol ve bacak kaslarının kasılması görülüyorsa spazmdan söz edilebilir. Bu kasılmalar uzun sürüyorsa mutlaka doktorunuza görünmeniz gerekmektedir.
Bebeklerde İrkilme ve Sıçramanın En Önemli Nedeni Moro Refleksi. Moro refleksi, doğumdan birkaç gün sonra ortaya çıkan ve sıçrama şeklinde oluşan bir reflekstir. Toplumda ilkel refleks olarak da bilinir. Böyle adlandırılmasının sebebi, bu tür istemsiz hareketlerin bilinçsiz bir şekilde, içgüdüsel olarak yapılmasıdır.
İlgili 25 soru bulundu
Sebepsiz ve sık ani sıçramalar, ağzın tek taraflı çekilmesi, ağız şapırdatma, sık göz kırma, başın ani öne düşmesi, ellerin boks yapar gibi hareketleri, bacaklarda pedal çevirme hareketleri, ellerin ve kolların kasılı kalması, gözlerin bir tarafa devrilmesi ve sabit bakmalar nöbet olabilir.
Uykuda sıçrama durumu uykuya dalarken beynimizin bedenimizdeki kaslarımıza ani, kısa süreli elektrik uyarıları göndermesi sonucunda oluşur ve çeşitli şekillerde ortaya çıkabilmektedir. Buna parasomni adı verilmektedir. Vücudun belli bölgesinde kasılma hareketi, düşme hissi, ağlama hissi, şaşkınlık hissi olabilir.
Yenidoğan döneminde titreme;
Bebek doğduktan sonra zaman zaman titrer. İki kolunu yana açarak yaptığı titreme hareketinden bebeğin üşüdüğü düşünülür. Doğrusu; Bebeklerin yenidoğan döneminde yaptığı titreme hareketleri bir yenidoğan refleksidir. Bu refleks 6. aya kadar kendiliğinden kaybolur.
Uyku terörü, uykunun ilk saatlerinde NREM uykuda meydana gelir. Uyku terörü yaşayan kişiler korkarak, çığlık atarak ya da ani, kendine ve çevresine zarar verebilecek koşma, fırlama, yanındaki kişiye vurma gibi hareketler yaparak kalkarlar. Kişi bu sırada dış uyaranlara yanıtsızdır ve genellikle zorlukla uyandırılırlar.
Uyku terörü, uyku esnasında çığlık atma, yoğun korku ve fiziksel aktiviteler ile kendini gösteriyor. Gece terörü olarak da bilinen uyku terörü, genellikle uyurgezerlik ile eşleştiriliyor. Uyurgezerlik gibi, uyku terörü de uyku sırasında istenmeyen bir olay olan parasomni olarak ifade ediliyor.
Çocuklarda uyku terörü atakları genellikle gecenin erken saatlerinde ortaya çıkar ve birkaç dakika sürer. 15 dakikaya kadar uzayabilir ve bazen gece boyunca birden fazla kez tekrarlar.
Bebekler Uykuda Neden Korkar? Bebeklerin sinir sisteminin doğduklarında tam olarak gelişmediğinden bahsetmiştik. Bundan dolayı uyku sırasında meydana gelen yüksek seslerden etkilenip korkmaları mümkündür. Bu oldukça doğal bir durumdur.
Huzursuz bacağı tetikleyen stres, uykusuzluk, kafein gibi etkenler uykuda periyodik hareket bozukluğunu da tetikliyor. Uyku sırasında baş, boyun, gövde, kol veya bacakların ritmik olarak sallanması hastalığıdır. Öne-arkaya veya sağa-sola ritmik bir şekilde sallanma olur.
Uyku myoklonusu: Çoğunlukla uykuya dalınan ilk yarım-bir saat içinde veya uyanırken ellerde ve bacaklarda hafif atmalar, kısa irkilme benzeri hareketler şeklinde gözlenebilir. Jitteriness: Çok küçük bebeklerde çene, parmak, el, kol titremeleri olabilir. Tutuğunuz zaman titreme durur.
Sıçrama refleksi, genel olarak 3 aydan itibaren kaybolmaya başlar. Fakat bazen 6 aya kadar devam ettiği de görülebilir. Bu refleksin görülmemesi bebekte santral sinir sisteminin zedelenmesini ya da farklı bir hastalığın baskılandığının habercisi olabilir.
“Saat gece 3 ve 4 arası cinlerin en aktif saatidir” söylentisi. Hristiyan inancına mensup insanların yüzyıllardır süregelen söylentilerinden biri saat gece 3'te iblislerin en aktif olduğu zaman olmasıdır. Gece 3'ten Güneş'in doğuşuna kadar da şeytani olaylar gerçekleşir.
Parasomnia, bireyin gece uyudukları sırada istem dışı ortaya çıkan davranışlarını ve deneyimlerini içerir. Bu soruna sahip kişiler, uyurken konuşabilir, hareket edip ev içerisinde gezebilir, uyandığı halde hareket etmekte zorluk çekebilirler. Bazı durumlarda kişide uyku felci de görülmektedir.
REM uykusu, yani aktif uyku yaşamın ilk aylarında çok önemlidir. Hızlı göz hareketi uykusu olarak bilinir. Bebek yaklaşık 3. ayına kadar uykuda önce REM aşamasına girer.
Çocuklarda ve bebeklerde titreme şikâyeti görülmekle birlikte genelde stres ve heyecan kaynaklı psikolojik sorunlara işaret eder. Bunun yanı sıra genç yaşta görülen ellerde titreme sorunu ve diğer titreme şikayetleri mutlaka dikkate alınmalıdır.
Bu nedenle bebekler üşümemelerine rağmen el ve ayakları soğuk olabiliyor. Bebek vücut sıcaklığı ideal olarak 36-37 derece arasındadır. Bebeğinizin üşüyüp üşümediğini anlamak için vücut sıcaklığını kontrol edebilirsiniz. Bebeğinizin vücut sıcaklığı 36 derecenin altında ise bu durum onun üşüdüğü anlamına gelmektedir.
Özellikle yaz aylarında eğer oda sıcaklığı yüksekse çok daha az sıcaklığa gereksinim duyarlar. Eğer bebeğinizin boyun kısmı terliyorsa oda çok sıcak demektir. Lütfen bir uyku örtüsü üzerine koymayınız. Vücut sıcaklığının düzenlenmesi için bebeklerin başları kapatılmamalıdır.
Çocukların derin uykuya daldıktan sonra 1 ila 2 saat içerisinde çığlık, korku veya titreyerek uyanmasına uyku terörü denir. Uyku terörü diğer bir adıyla gece terörü olarak da bilinen uyku bozukluğudur. Bu durum genellikle uyurgezerlik ile eşleştirilebilir.
Uykuda sıçrama veya uykuya dalarken sıçrama, çoğu kişinin karşılaştığı bir sorundur. Uyku kalitesini düşüren bu durum, fiziksel veya psikolojik nedenlerden kaynaklanabilir. Her yaş grubunda görülebilen uykuda sıçrama, genellikle normal kabul edilse de bazen ciddi sağlık problemlerine işaret edebilir.
Uyku bozukluğunuz olduğundan şüpheleniyorsanız teşhis ve tedavi için hastanelerin Nöroloji polikliniklerine başvurmanız gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri