Dünyanin en prestijli ödüllerinden Nobel Edebiyat Ödülü'nü bu yıl ünlü yazar Orhan Pamuk kazandı. KAR kitabi, Orhan Pamuk'un üzerinde en cok konusulan kitaplarindan birisi!...
Nobel Ödülüne sahip tek Türk yazar olan Pamuk'un Kırmızı Saçlı Kadın eseri de diğer romanları gibi tarihi motiflerle ve merak unsurları ile dolu bir roman. Romandaki kahramanımız Cem'in, eczacı babası siyasi nedenlerden dolayı bir gün ortadan kayboluyor.
"2006 Nobel Edebiyat Ödülü 'Kentinin melankolik ruhunun izlerini sürerken kültürlerin birbiriyle çatışması ve örülmesi için yeni simgeler bulan' Orhan Pamuk'a verilmiştir.""
İsveç Akademisi, 12 Ekim`de düzenlediği basın toplantısında, `2006 Nobel Edebiyat Ödülü`nün, kentinin melankolik ruhunun izlerini sürerken kültürlerin birbirleriyle çatışması ve örülmesi için yeni simgeler bulan Orhan Pamuk`a verildiğini` duyurmuştu.
Kar, Almanya'dan Kars'a doğru yola çıkan sürgün bir köşe yazarı ve şairin yaşadıklarını ele alıyor. Kitap, başkahramanı olan Kerim Alakuşoğlu'nun Erzurum'dan Kars'a yaptığı otobüs yolculuğu ile başlıyor. Yolda karın yağışını izleyen başkahraman, çocukluk günlerini hatırlayarak kar ile masumiyeti özdeşleştiriyor.
İlgili 16 soru bulundu
Ünlü romancı Orhan Pamuk, ''Yeni Hayat'' adlı romanının İspanyolcaya çevrilmesi üzerine İspanya'nın önde gelen gazetelerinden La Vanguardia'yla bir söyleşi yapmış ve bu söyleşide kendisini ''Ateist bir aileden gelme bir ateist'' olarak tanımlamıştı.
Nobel Edebiyat Ödülleri'ni belirleyen İsveç Akademisi son romanında Atatürk'e hakaret ettiği gerekçesiyle soruşturma geçiren Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un davasını yakından takip ettiklerini açıkladı.
Yazar romanında İstanbul'un küçük bir kasabasında cep harçlığını çıkarmak için bir kuyu kazıcısının yanında çırak olarak çalışan 16 yaşındaki Cem'i anlatıyor. Cem, ustasını yeni yeni tanımaya başlamışken aynı zamanda kızıl saçlı bir kadından etkileniyor.
2006 yılında Nobel Ödülünü kazanarak bu ödülü alan en genç iki kişiden biri olmuştur. Kitapyurdu.com'da kayıtlı 69 eseri vardır.
Nişantaşı'nda ailesine ait Pamuk Apartmanı'ndan çıkıp Cihangir'deki Taray Apartmanı'na taşınan Orhan Pamuk, yıllar içinde binadaki daire sayısını artırdı.
İsveç Akademisi tarafından yapılan açıklamaya göre bu yılki ödül için "söylenemez olana ses veren yenilikçi oyunları ve düzyazıları" nedeniyle Fosse'e layık görüldü.
Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Orhan Pamuk'un romancılığı genelde postmodern yapıdadır. O; romanda konu, izlek ve yapı yönlerinden bu akımın bütün yansımalarını kullanmaya çalışır.
Postmodern yapısının yanı sıra polisiye ve aşk odaklı bir hikâyeyi de bünyesinde barındıran Benim Adım Kırmızı daha çok Pamuk'un güncel sorunları tarihî bir perspektife oturtarak anlattığı ve yine bir geçiş dönemi eseri olan Beyaz Kale'ye benzer.
Orhan Pamuk, Türk edebiyatının, modernizmle birlikte kentleşme olgusuyla beraber çevre sorunlarını birçok eserinde ele almış yazarlarındandır. İstanbul'u romanlarında bir karakter olarak anlatan yazar, şehrin kültürel, sosyolojik, fiziki gelişim ve değişimlerini tüm ayrıntılarıyla gözler önüne sermiştir.
Kitapları 63 dile çevrilmiş, bütün dünyada 13 milyon (Türkiye'de 2, yurtdışında 11 milyon) satmış olan Pamuk, pek çok üniversiteden şeref doktorası aldı.
Orhan Pamuk yeni kitabı Uzak Dağlar ve Hatıralar ile raflardaki yerini almak için gün sayıyor. Eser, Yapı Kredi Yayınları etiketini taşıyor. Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Orhan Pamuk, 2022'nin sonbaharını yeni bir kitapla karşılıyor.
Zamanın aşırı yorumu: Orhan Pamuk'un Uzak Dağlar ve Hatıralar kitabı | Independent Türkçe.
Orhan Pamuk Nobel Edebiyat Ödülü'nü alan ilk ve tek Türk yazardır. Romanlarını büyük bir titizlikle yazmıştır. Bunun için çok okuyup çok araştırmıştır. Roman yazmaya büyük önem verdiği için adı romanla özdeşleşmiştir.
Orhan Pamuk, 7 Haziran 1952'de İstanbul'da dünyaya geldi. Nişantaşı'nda büyüdü. Küçük yaşlardan itibaren resme ilgi duyuyordu. En büyük hayali ilerde bir ressam olmaktı.
Yaşar Kemal, ilki 1973'te olmak üzere pek çok kez Nobel'e aday gösterilmesine rağmen bir türlü Nobel ödülünü alamadı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri