Çiğ köftenin Tarihçesi; Çiğ köftenin ortaya çıkşı ise Hz.İbrahim peygamber dönemine dayanmaktadır.
Çiğ köftenin ilk kez bu avcı ve ailesi tarafından yapıldığı rivayet edilir. Hz. İbrahim'in ateşe atıldığı yaklaşık 4 bin yıl önce ortaya çıkan çiğ köfte, bir yemek çeşidi olarak o günden günümüze kadar gelir.
Eski Komagene medeniyetinden günümüze ulaşan özel bir lezzet olan çiğ köfte, Adıyaman'ın Kahta ilçesinde Nemrut Kralı'nın emri ile Nemrut'ta ateş yakılmasının yasak hale getirilmesinin ardından becerikli bir avcı eşinin dövülmüş çiğ et, salça ve bulguru harmanlaması ile ilk defa ortaya çıkmıştır.
Çiğ köfte (Osmanlıca: Dilbaba, Dibâbe) ; bulgur, isot, kıyılmış et, salça, soğan, maydanoz ve çeşitli baharatların yoğurulup karıştırılması ile hazırlanan, ısıl işlem görmeden (pişirilmeden) tüketilen, Şanlıurfa ve Adıyaman yöresine ait bir yiyecektir.
Hem Urfalılar hem de Adıyamanlılar çiğköftenin kendilerine ait olduğu iddiasındalar. Etli ve etsiz olmak üzere iki çeşidi bulunan çiğköfte, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş durumunda.
İlgili 17 soru bulundu
Valimiz Sayın Şerif Yılmaz daha sonra Komagene Etsiz Çiğ Köfte Salonunun açılış kurdelesini keserek İşletme Sahibi Hüseyin Üçyıldız'dan çiğ köfte ve diğer ürünlerle ilgili bilgiler aldı.
Çiğ köftenin ortaya çıkması ile alakalı pek çok söylence ve hikaye olsa da 2008 yılında Şanlıurfa'nın tescillediği bir lezzet oldu çiğ köfte. Daha sonra 2018 yılında ise Adıyaman etsiz çiğ köfteyi tescilledi.
Tarih. Çin mutfağında yer alan bir köfte yemeği (四喜丸子- si xǐ Wanzi) Şantung bölgesine özgü bir yemek pişirme yöntemiyle yapılır ve Şantung mutfağından türemiştir. Bu yemeğin tarihi Çin Hanedanı dönemine (MÖ 221 - MÖ 207) kadar uzanmaktadır. Antik Roma yemek kitabı Apiciusta birçok köfte tarifine rastlanmaktadır.
Köfte, Türk mutfağının önemli yemeklerinden biridir. Bir araştırmaya göre ülke mutfağında 291 çeşit köfte yemeği bulunmaktadır. İşte, Tekirdağ'dan İzmir'e, Trabzon'dan Sivas'a, en meşhur, en leziz köfteler.... Türkiye'de köfte denilince akla gelen ilk yer, Tekirdağ'dır.
Çiğ köfte kalori bakımından makul değerler içerisinde kalır. Bir çiğ köfte kaç kalori diye düşünenler tanesinin ortalama 30 g ve 54 kcal olduğunu düşünebilirler. 100 gr çiğ köfte kaç kalori sorusunun cevabı 180 kcal olarak verilebilir. Bu durumda 200 g çiğ köfte kaç kalori sorusu da 360 kcal olarak cevaplanır.
Şirket, 2005 yılında kurulmuş olup adını Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde MÖ 2. yüzyıl ile MS 1. yüzyılda varlığını sürdürmüş olan Kommagene Krallığı'ndan almaktadır. Şirketin merkezi İstanbul'un Maltepe ilçesinde yer almaktadır.
Sunar Profesyonel Çiğ köfte yağı, çiğ köfteye özel formülü ile çiğ köfte yapımında üstün lezzet ve parlaklık sağlayan kaliteli bir yağdır. Çiğ köftenin kolay yoğurulmasına yardımcı olur.
Urfa içli köftesi
Şanlıurfa'da içli köftenin çiğ köfteden türediği rivayet edilir. Şanlıurfa'da yoğrulan etli çiğ köftenin hemen tüketilmesi gerekmektedir. Ancak rivayete göre Ramazan ayında yanlışlıkla iftardan uzun süre önce hazırlanan çiğ köftenin kullanılmasıyla bu yemek oluşmuş ve Şanlıurfa mutfağına yayılmıştır.
Balkanlar'dan 1900'lü yıllarda Sakarya'ya yerleşen göçmenlerin getirdiği, adını özel kemik suyuna batırılan ekmekle servis edilmesinden alan ıslama köfte, hem göze hem de damağa hitap ediyor.
Tadı dengeler: Limon suyu
Acısı fazla kaçmış yemeğin tadını dengelemek ve acıyı azaltmak için limondan yardım alabilirsiniz. Çay bardağının dörtte birine denk gelen limon suyu bu noktada yeterli olacaktır. Pişen yemeğinize limon suyunu ekledikten sonra artık içiniz rahatlayabilir.
Püf noktaları Kullandığınız eti yağsız dana kıyma olarak da tercih edebilirsiniz. Etin hiç yağ içermemesi lezzet açısından önemli. Çiğ köfteyi buzlu su ile yoğurabilirsiniz.
Islama köfte, Adapazarı'nın yöresel lezzetlerinden olan bir yemektir. Dilimlenmiş ekmekler biberli ve yağlı et suyuna batırılır ve köftelerle birlikte ızgaralanır.
Bir anlamda Türkiye tam bir köfte cenneti. Ülkenin doğusundan, güneyinden ve batısından gelen kitlesel göçlerle çeşit çeşit köfte Anadolu'ya yerleşmiş. En çok etki Balkanlar'dan. Ama hemen belirtelim ki Trakya zaten köftenin anavatanı.
Kebap gibi köfte de yüzlerce çeşidi olan bir başka Türkiye yemeklerinden.
Çiğ köfte tutkunları bu lezzetin yanına geleneksel tatlıları çok da yakıştırmıyorlar ve yine farklı bir seçenek olan trileçeyi çiğ köfte ile aynı sepette sipariş ediyorlar. Kullanıcılar için batıdan gelen lezzet trileçe ve doğudan gelen vazgeçilmezimiz çiğ köfte muhteşem bir ikili.
Köftenin Kökeni Orta Asya ve Mezopotamya olarak kabul edilir. Birçok yazıt ve kitabede ezik et anlamına gelen `kuffette` diye söz edilir. Dünyanın hemen hemen her mutfağında önemli bir yere sahip olan köftenin dünyaya bu coğrafyadan yayıldığı kabul edilir.
Yalnızca 2 malzeme ile hazırlanan Sivas köftesi, biber, domates ve tırnak pide eşliğinde sunulur. Orijinal Sivas köftesini diğer köftelerden ayıran en önemli özellik, kıymanın tuzda bekletilmesidir. İsteğe göre dana eti veya koyun eti kullanılabilir.
Çiğ köftenin adı da tadı da Komagene
Marka adını Kommagene Uygarlığı'ndan (MÖ 163 - MS 72 ) alan Komagene, ilk şubesini 2005 yılında İstanbul'da açtı.
Komagene, Roma Döneminde şimdiki Fırat nehrinin orta kısmının iki tarafında kalan bölgeye verilen addır. Kelime Yunancadan gelmektedir. Komagene MÖ 109 yılında Makedonya Kralı Büyük İskender'in akrabası olan Mithrades Kallinikos tarafından bağımsız bir krallık olarak kurulmuştur.
Şanlıurfa yıllar önce etli çiğ köftenin tescili için başvurmuş. Patentini ve coğrafi işaretini Şanlıurfa almış ama biz etsiz çiğ köftenin patentine başvurduk. Etsiz çiğ köfte patenti şu anda Adıyaman'ındır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri