En zararsız olarak kabul edilen doğum kontrol hapları genellikle düşük dozlu olanlardır. Örneğin, Loestrin 24 Fe ve Yaz gibi markalar genellikle en az yan etkiye sahip olarak kabul edilir.
Progesteron olarak sipropteron asetat, drospirenon, gestoden ve desogestrel içeren doğum kontrol hapları sivilce ve kıllanma durumunda tercih edilir. Yeni jenerasyon progesteron olarak gestoden ve desogestrel içerenler en az yan etkili olan doğum kontrol ilaçlarıdır.
Bunların yanında doğumdan sonra ilk 6 hafta içinde olan kadınların, 35 yaş üstü ve sigara içenlerin, meme kanseri, diyabet, hipertansiyon, karaciğer hastalıkları, damar tıkanıklığı, iskemik kalp hastalığı, inme öyküsüne sahip kişilerin ve migren baş ağrılarında doğum kontrol hapı kullanılmamalıdır.
Doğum Kontrol Hapları eğer sigara içilmiyorsa, 35 yaşından sonra menopoza kadar doğum kontrol hapı kullanılabilir.
Doğum kontrol hapları, kalp ve damar sistemini olumsuz şekilde etkileyebilmektedir. Bu durum yaş ve hapın kullanım süresi doğrultusunda artış gösterebilmekte, hapların içerdiği sentetik progesteronlar damarlarda daralmaya sebep olabilmektedir. Yüksek tansiyon sorununa sebep olabilmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Doğum Kontrol Hapı
Bu durumda spermin dölleyeceği yumurta oluşumu sağlanmadığı için, hamilelik gerçekleşmez. Doğum kontrol yöntemleri içerisinde, en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Hapların düzenli kullanımıyla hamilelikten korunma %99'a kadar etkili olur.
Doğum kontrol hapları ne kadar süre kullanılabilir? - YouTube. Doğum kontrol hapı kullanımında herhangi bir süre kısıtlaması yok. Kadınlar gerektikçe ve doğum kontrol hapından fayda gördükleri sürece hap kullanımına devam edebilirler.
YAZZ şiddetli böbrek yetmezliğinde kullanılmamalıdır. Karaciğer yetmezliği: YAZZ ağır karaciğer hastalığı durumunda kullanılmamalıdır.
Erken Menopoz: 45 ile 55 yaşları arasında genellikle kadınlarda menopoz süreci yaşanır. 40 yaş ve daha da erken evrede görülen peri-menopoz dönemi yumurtaların sayısının azalarak adet düzensizliğine sebebiyet verir. Adet gecikmelerinin en yaygın sebebi hamileliktir.
Doğum kontrol ilaçları her kullanan kadında adet miktarı ve süresini azaltırlar, bu beklenen ve istenen bir etkidir. Hap bırakıldığında tekrar normale dönülür, adet miktarı ve süresi ile menopoz arasında bir ilişki yoktur, doğum kontrol hapları menopoz yaşını etkilemezler.
Doğum kontrol hapı, koruma oranı yüksek olmasının yanında vücut döngüsünü bozmaması nedeniyle de avantajlıdır. Doğum kontrol hapı doğru ve düzenli kullanıldığı zaman, istenmeyen gebelikler önlenir ve yumurtalıklara bağlı pek çok şikayetin önüne geçebilir.
YASMIN, gebeliği önlemek amacıyla kullanılır. Bunun dışında hormonlara bağlı vücutta su tutulması, sivilce ve ciltte yağlanmadan şikayetçi kadınlarda kullanılır.
Doğum kontrol hapının kullanımı genellikle regl döngüsünün ilk gününde başlar. Hapı her gün aynı saatte almak önemlidir. Reglin ilk günü 1 hafta boyunca ek koruma olmadan cinsel ilişkiye girilebilir.
Bu çok yüksek bir risk buna karşılık en garantili doğum kontrolü şu anda dünyada, tüplerin bağlanması yani kadının her iki tüpünün bağlanması ve her ikisinin yakılması veya deri altı implantları veya hormonlu spiral bunlar şu anda en güvenli doğum kontrol yöntemleri.
Normal beyin fonksiyonlarını sağlayan Omega 3 yağ asitleri olan EPA ve DHA eksikliklerine neden olabilir. En önemlisi doğum kontrol hapları, detoksifikasyon ve enerji üretimi için gereken bütün B vitaminlerinden çalar.
Doğum kontrol hapları tek başına kıllanmayı azaltsalar da tam olarak etkili değillerdir. Doğum kontrol haplarının hepsi kıllanma tedavisi için uygun değildir. İçindeki progesteronun erkeklik hormonunu azaltan bir doğum kontrol hapı olması tedaviyi olumlu olarak etkiler.
En yaygın işaretleri adet kanamalarının sıklığının azalması, düzensizleşmesi ve sıcak basmalarıdır. Bu belirtiler genellikle menopozdan 4 yıl kadar önce başlar. Bunların dışında uyku bozuklukları, ruh halinde dalgalanmalar, kilo artışı olabilir.
Özellikle D vitamini eksikliğinde adet düzensizliği görülebilir.
Kişinin regl döngüsünün bittiğini gösteren menopoz belirtileri, biyolojik sürecin bir parçasıdır ve doğal bir biçimde yaşanır. Doğurganlığın bittiğinin de bir habercisi olan bu dönem kadınlarda dünya genelinde 45-55 yaş aralığında başlar. Bu yaş aralığı Türkiye için 46-48 yaşları arasıdır.
Âdet düzensizliği olan polikistik over hastalarında ilk tercih doğum kontrol hapları iken, doğum kontrol hapları kullanamayan hastalarda metformin tercih edilebilir.
Vücutta su tutulmasına bağlı oluşan belirtilerde iyileşme sağlanması amacıyla, • Doğum kontrol hapı kullanmak isteyen ve aknesi olan kadınların tedavisi, • Adet öncesi yaşanan rahatsızlıkların tedavisi için kullanılır.
başlanmasından itibaren yedi gün boyunca ilave olarak bir bariyer kontrasepsiyon yöntemi kullanılmalıdır. çıkartıldığı gün veya en geç yeni uygulamanın yapılması gereken gün başlanmalıdır.
Doğum kontrol hapı bırakıldıktan bir süre sonra üreme fonksiyonları eski hâline döner. Kişi, ilaç kullanımını bıraktıktan kısa bir süre sonra hamile kalabilir. Ağrılı adet dönemlerinin önlenmesinde etkilidir. Dış gebelik riskini azaltır.
Ertesi gün hapları, korunmasız girilen cinsel ilişkiden sonra, mümkün olan en kısa sürede alınmalıdır. Hapın etki edebilmesi için cinsel ilişkiden sonra en fazla 72 saat içinde alınmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri