Nickel 200 malzemeye oldukça benzeyen bu malzeme, Nickel 200 malzemenin düşük karbonlu versiyonudur. Paslanmaz çelik malzemelerde örneğin 316 ve 316L kalite malzemeler arasındaki gibi bir karbon farkı mevcuttur. Nickel 201 malzeme aynı zamanda Alloy 201 olarakta adlandırılır.
Kullanım alanları bakımından incelersek pişirici ekipmanları , mutfak ürünleri, düşük yüzey kalite özellikleri, endüstriyel mutfak gereçleri gibi alanlarda rahatça kullanımı sağlanır.
Paslanmaz çelik 201, krom ve nikel içeriği yüksek olan bir alaşım sınıfıdır. Bu özellikleri sayesinde, 201 sınıfı çelikler korozyona karşı oldukça dayanıklıdır. Ayrıca, yüksek sıcaklıklara da dayanabilen bu çelik tipi, birçok endüstriyel uygulamada tercih edilir.
202 kalite: %16 krom, %2 nikel ihtiva eder. Nispeten daha ucuz bir malzemedir, ve ancak uzun dönemde evyeler pas tutabilir. 201 kalite: %15-16 krom, %1 nikel ihtiva eder. Çok daha ucuz bir malzemedir, orta dönemde evyeler pas tutabilir.
Kimya, beyaz eşya, endüstriyel mutfaklar, otomotiv yan sanayi, gıda sanayi gibi alanlarda kullanılır. 304 kalite paslanmaz dünya üzerinde en sık kullanılan paslanmaz çelik kalitesidir, her yemekte çatal-kaşık olarak karşımıza çıkmaktadır. Gıda ve tıbbi uygulamalarda 304 kalite her zaman tercih edilmelidir.
İlgili 20 soru bulundu
904L Paslanmaz Çelik: 904L paslanmaz çelik kaliteleri arasında korozyon direnci açısından en üst değere sahip paslanmaz çelik kalitesi olarak kabul edilmektedir.
1- 18/10 Cr/Ni Paslanmaz Çelik
Çelik tencereler toksik olmadığı için en güvenli pişirme sağlayan tencerelerden biridir. Tabii malzemenin kalitesi ve paslanmaz olması oldukça önemli. Bu nedenle tencerenizin standart bir kalite olan 18/10 Cr/Ni etiketini taşıdığından emin olmalısınız.
Kalite Özelliklerinin Özeti
Nickel 201 malzeme veya diğer adıyla Alloy 201 malzeme saf nikel elementine çok yakın bir nikel alaşımı malzemedir ve malşzemenin en az yüzde 99 luk kısmı nikel elementinden oluşmaktadır. Bu malzemeyi birçelikten temin edebilirsiniz.
430 kalite paslanmaz çelik, ferretik paslanmaz sınıfına giren, düşük karbonlu ve yaklaşık %17 krom içeren bir paslanmaz çelik kalitesidir. Bu kalite EN normuna göre 1.4016 ya da X6Cr17, UNS normuna göre ise S43000 olarak adlandırılmaktadır.
Paslanmaz çeliğin kalitesini anlamak için TÜBİTAK'ın laboratuvar merkezlerine gerekli numuneler verilerek kalite ölçümleri yapılabilir. Çeliklerin kalitesi yüzey kısımlarından anlaşılmaz. Çelik oluşumunda farklı bileşenler yer alacağı için yüzey görüntülerinde de çeşitlilik olabilir.
304 kalite paslanmaz çelik, temel paslanmaz çelik kalitelerinden biri olup, en yaygın kullanılanıdır. Bu kalite EN normuna göre 1.4301 ya da X5CrNi18-10, UNS normuna göre ise S30400 olarak adlandırılmaktadır.
Günümüzde çokça bilinen AISI 304 dediğimiz malzeme 18-10'dur. Paslanmaz Çeliğe ait terimler hayatımıza tamamen girmeden önce Paslanmaz Çeliğin adı ülkemizde ''Krom'' ya da '' Krom Nikel'' diye bilinmekteydi.
304 kalite paslanmaz çelikler, 430 kalite paslanmaz çeliklere göre daha yüksek korozyon direncine sahiptir. Bu özelliklerinden dolayı korozyon riski olan yerlerde kullanım için daha uygundur. 430 kalite paslanmaz çelikler, 304 kalite paslanmaz çeliklere oranla daha uygun fiyatlıdır.
Alüminyum, çelikten çok daha iyi bir termal iletkenliğe sahip olduğundan dolayı otomobillerin radyatörleri ve klima ünitelerinde kullanılır. Paslanmaz çeliğe nazaran alüminyum daha uygun bir fiyata sahiptir. Alüminyum oldukça yumuşak olduğundan dolayı kesilip biçimlendirilmesi daha kolaydır.
18/8 veya 18/0 paslanmaz çelik de oldukça iyi çalışır. 18/8 paslanmaz çelik, güçlü olması gereken ancak çekici olması gerekmeyen öğelerle iyi çalışır. Diğer iki tip paslanmaz çelikten daha fazla kullanım içindir. 18/8 paslanmaz çeliğin bir avantajı, 18/10 paslanmaz çelikten daha ucuz olmasıdır.
304 kalite paslanmaz çelik, %15 ila %20 arasında krom ve %2 ila %10 arasında nikel içermektedir. Birçok paslanmaz manyetik özelliğe sahip olsa da 304 kalite paslanmaz içerisinde daha az elektriksel bileşen içerdiğinden manyetik özelliğe sahip değildir. Bu özelliği onu diğerlerinden ayıran önemli bir tarafıdır.
904L kalite paslanmaz çelik, oldukça yüksek miktarda krom, nikel ve molipten içeren bir paslanmaz çelik kalitesidir. Bu kalite EN normuna göre 1.4539 ya da X1NiCrMoCu25-20-5, UNS normuna göre ise S08904 olarak adlandırılmaktadır.
403 paslanmaz çelik, temel martensitik paslanmaz çeliktir, korozyona ve ısıya dayanıklı %12 Cr martensitik paslanmaz çeliktir.
Çelik sınıfı S420, genellikle köprülerin ve diğer büyük yapıların yapımında kullanılan yüksek mukavemetli bir yapısal çeliktir. 420 MPa akma dayanımına ve 520 MPa çekme dayanımına sahiptir. Bu çelik sınıfı, korozyona karşı oldukça dirençlidir ve çok çeşitli uygulamalarda kullanıma uygundur.
310 kalite paslanmaz çelik, paslanmaz çelikler arasında ısıya ve yüksek sıcaklığa en dayanıklı malzemelerden birisidir. Bu kalite EN normuna göre 1.4845 ya da X8CrNi25-21, UNS normuna göre ise S31000 olarak adlandırılmaktadır. 310 kalite düşük karbonlu yani 310S kalite olursa UNS S31008 olarak adlandırılmaktadır.
316 ile 304 arasındaki en büyük fark kromun yanında döküm anında içine katılan diğer maddeler, klorür, asit bileşenleri, molibden ve karbon sayılarının farklılıklarıdır. 316 krom da kendi içinde 316, 316Ti ve 316L diye ayrılmaktadır. 316Ti, titanyum ile daha sertleştirilmiş halidir.
18/8 paslanmaz çelik, esnek östenitli forma sahip olan 304 kalite paslanmaz çeliktir ve paslanmaz çeliğin en yaygın kullanılan halidir. Adının önünde bulunan 18/8 sayısı, bu çeliğin nikel ve krom bileşenlerini ifade etmek için kullanılır.
Çelikler içerdikleri karbon oranına göre düşük karbonlu çelikler, orta karbonlu çelikler, yüksek karbonlu çelikler ve yüksek karbonlu takım çelikleri olmak üzere başlıca dört sınıfa ayrılırlar.
4116 Çelik, Tıbbi Malzemelerin Yapımında, Gıda İşleyen Makinelerde Veya Mutfak Gereçlerinde Kullanılır. Kullanım Alanlarından Anlaşılacağı Gibi Paslanmaz Çeliklerdendir ve Oldukça Yüksek Paslanma Direncine Sahiptir. Oldukça Sağlam, Güçlü ve Dayanıklı Bir Çelik Cinsidir...
Görsel İnceleme: Çelik, genellikle parlak ve sert bir yüzeye sahiptir ve genellikle gümüş grisi bir renge sahiptir. Ancak, yüzey kaplamaları veya paslanma nedeniyle bu görünüm değişebilir. Sertlik Testi: Çelik genellikle diğer metallerden daha serttir. Bu özelliği test etmek için bir sertlik testi uygulanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri