Muhabbet kuşu size küstüğünü bir şekilde hissettirir. Kuşun ötmemesi, yem yememesi ve elinize gelmemesi, küsme belirtisi olabilir. Muhabbet kuşları belli durumlar söz konusu olduğunda sahibine küsebilir. Kuşun yalnız bırakılması ve kuşla ilgilenilmemesi, kuşun en büyük küsme nedenidir.
Muhabbet Kuşu Küserse Ne Yapılır? Muhabbet kuşunuzun küstüğünü anladığınızda bir kısım tedbirler uygulayarak kuşunuzun tekrar gönlünü kazanabilirsiniz. Bu kapsamda yapılması gereken, kuşunuzla ilgilenmektir. Ayrıca kuşunuza ödül maması vermek de onun size yakınlaşmasını sağlayabilir.
Sürekli olarak mutsuz olan kuşlarda iştah kaybı ortaya çıkmaktadır. Bu hızlı bir şekilde kilo kaybına ve beslenme yetersizliğine neden olmaktadır. Aşırı kaygılı kuşlar sürekli olarak tüylerini yolarlar. Bu da tüy foliküllerinden yeni tüylerin büyümesini engeller ve ciltlerinde yaralara neden olur.
Muhabbet kuşu Stres Belirtileri 1-Isırma 2 -Saklanma: 3 - Ötmeme 4 -Daha fazla ses çıkarma, Çığlık atma 5-İştahsızlık 6- Tüy yolma 7- Yumurtasını kırma Stres belirtileri için söyleyeceklerimiz şimdilik bunlar…
Muhabbet kuşlarında sürekli bir uyuma hali görülüyorsa bunun birkaç nedeni olabilir. Bunlar;• Vitamin eksikliği,• Protein eksikliği,• Gece uykusunu tam alamaması,• İlgi eksikliği ve strese girmeleri,• Ciddi hastalıklar olabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Muhabbet kuşları belli durumlar söz konusu olduğunda sahibine küsebilir. Kuşun yalnız bırakılması ve kuşla ilgilenilmemesi, kuşun en büyük küsme nedenidir. Muhabbet kuşu küstüğünde sahibine tepki vermez, önceden geliyorsa küs olduğu zamanlarda sahibinin eline, omzuna gelmez.
Muhabbet kuşları vücut sıcaklıklarını korumak ve düzenlemek için tüylerini kabartırlar. Bu hareket özellikle soğukta kaldıklarında sık gözlemlenebilen bir durumdur. Tüylerini kabartarak tüylerin altına hava hapseder ve ısıtırlar. Bu sayede vücutları sıcak kalır.
Kusunun kafeste sessiz ve hareketsiz durmasinin sebebi bulundugu ortami tanima cabasidir. Yani basta dedigim gibi travmayi atlatmaya calismasidir.
İnsanlardaki adrenalin yüklenmesine benzer bir şekilde kuşlarda aşırı korktukları durumlar karşısında savaş ya da kaç tepkisi verir. Kuşlarda görülen diğer korku tepkileri arasında donakalma, sinme, hızlı hızlı nefes alıp verme, gözlerin genişlemesi ve aşırı ses çıkarma yer alır.
Kuşunuzun yaptığı seslendirme düzeyinde veya türünde bir değişiklik fark ederseniz, o zaman evcil hayvanınızın depresyon geçirdiğinin bir işareti olabilir. Birçok kuş sıkıntıdan ya da hayal kırıklığından çığlık atmaya çalışır, bu nedenle kuşunuz normalden daha yüksek sesle çıkıyorsa, sıkıntı büyüktür.
Muhabbet Kuşlarının Duygusal ve Fiziksel Tepkileri
Kuşların öpülmeyi sevip sevmediklerine dair genel bir yargıda bulunmak doğru değildir. Bazı kuşlar öpülmekten hoşlanabilirken bazıları buna pek de sıcak bakmayabilir.
Birçok kuş sahibi kuşlarının mutlu, üzüntülü, heyecanlı olmak gibi duygusal ifadelerini tespit etmiştir.
Çok yavaş ve nazik hareketlerle yaklaşmalı ve çekilmelisiniz. Yavaş hareket etmeniz size alışması için önemlidir. Eğer korkarsa kafesine geri bırakmalısınız. Kafesin içinde çırpınıp uçmaya çalışırsa bu korktuğu anlamına gelir.
Muhabbet kuşları da tıpkı kedi ve köpekler gibi sahiplerini rahatlıkla tanıyabilir. Hatta evdekilerden birini kendine dost seçebilir ve ona karşı ayrı bir ilgi gösterebilir. Muhabbet kuşları, kendileriyle ilgilenen kişileri çok rahat ayırt edebilirler.
Muhabbet kuşunuzu korkutmamak için her zaman yavaş hareket etmeyi ve onunla sakin bir sesle konuşmayı ihmal etmemelisiniz. Kafasını okşamak için kibarca elinizi uzattığınızda sizden korkup kaçıyorsa onu yakalamaya çalışmamalısınız. Öncelikle parmaklarınızın ucunda ona bir ödül maması uzatabilirsiniz.
Kuşlar sadece gökkuşağı renkleri ile beraber insan gözünün göremediği ultraviyole (UV) renk spektrumunu görmekle kalmaz aynı zamanda daha keskin bir görüşe sahiptirler. Bu özellikleri kuşların, aynı rengin insanların ayıramayacağı tonlarını ve değişimini görebilmesini sağlar.
Sebebi Nedir? Biliyoruz ki hepimizin kuşları kafesin içindeyken tüneğe ya da tellere ayaklarıyla tutunup hızlıca kanat çırparak yem kabuklarını her yere saçarlar. Bunun nedeni kuşlarda diaframın olmayışıdır.
Yani bu kuşların uyurken kabarması normaldir. Tüy kabartmanın doğal bir tepki olduğu başka bir durum ise kur yapma davranışıdır. Muhabbet kuşları karşı cinsi etkilemek ve çiftleşmek için tüylerini kabartıp öterler. Bu davranış çiftleşme çağrısı olup dikkat çekmek ve diğer kuşu etkilemek için gerçekleştirilir.
Batıl inanç
Kuş besleyenlerin dikkatini çeken bilgi sosyal medyada hızla yayıldı. "Kafeste kuş beslemek fakirlik göstergesidir ve kuşun ahı tutar" sözleri dikkatleri çekti. Batıl bir inanç olan bu durumun nesnel bir dayanağı bulunmamaktadır.
Muhabbet Kuşunun Huzursuz Olması
Bu tür hareketlerin temel sebebi strestir. Muhabbet kuşu bulunduğu ortama alışamamışsa veya bulunduğu yerde kendini güvende hissetmiyorsa bu şekilde can havliyle huzursuz olduğunu gösteren hareketlerde bulunabilir.
Hâlsizlik, tüylerde kabarma, ishal ve nefes alma sorunları öncül belirtiler arasında yer alır. Benzer belirtilerin gözlemlenmesi hâlinde veteriner hekimin kontrollerine ihtiyaç duyulacaktır. Bu noktada izolasyon önerilir ve ek olarak kuşun kafesinin dezenfekte edilmesi tavsiye edilir.
Muhabbet kuşları üşüdükleri zaman kaslarını hızlı bir şekilde hareket ettirmektedirler. Titremenin üşüme kaynaklı olup olmadığının anlaşılması için kuşun sıcak bir odaya alınması gerekmektedir. Stres ya da endişe gibi durumlarda da kuşlarda titreme davranışları görülebilmektedir.
Öncelikle kış aylarındaki minimum oda sıcaklığı 20 -21 derece olmalı. Sıcaklık bu derecenin altına düştüğünde muhabbet kuşları üşümeye başlar. Ve buda onların bağışıklık sistemini düşürür böylece hastalıklara karşı savunmasız hale gelirler. Özellikle 15 derecelerin altındaki sıcaklık kuş için ciddi bir risktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri