İmar Barışı adı altında hazırlanan İmar Affı 10 Mayıs Perşembe gecesi (10.05.2018) meclisten geçti. Şehir Plancıları Odası tarafından konuya dair yapılan basın duyurusu: İmar Barışı adı altında hazırlanan İmar Affı 10 Mayıs Perşembe gecesi (10.05.2018) meclisten geçti.
Ruhsata aykırı yapılara 'yapı kayıt belgesi' verilmesi anlamına gelen imar affı en son Haziran 2018 genel seçimlerinden önce yürürlüğe girdi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, imar barışından yaklaşık 7 milyon 400 bin kişinin istifade ettiğini açıklamıştı.
2. İmar Barışından Faydalanabilecek Yapılar. 31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış, kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapılar İmar Barışı kapsamındadır.
İmar barışı başvuru süresi, 31 Aralık 2022 tarihine kadar yapılmış ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılar için 3 Mayıs 2023 tarihine kadar başvurulması gerektiğini öngörmektedir.
Türkiye'de imar affı ile alakalı düzenleme en son 2018 yılında gerçekleşti. 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılan ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıların çözüme kavuşması amacıyla İmar Barışı hayata geçirildi.
İlgili 27 soru bulundu
3194 İmar Kanununa yönelik düzenlemelerin yer aldığı Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 10.12.2018 tarih ve 30621 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle imar kanununda da değişiklikler yapıldı.
Kamuoyunda imar barışı olarak adlandırılan, afet risklerine hazırlık kapsamında ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olan yapıların kayıt altına alınması ve Devlet ile vatandaş arasında uzlaşma sağlan- ması amacı ile 3194 sayılı İmar Ka- nunu'nda düzenlenme yapılmıştır.
Son imar affı 2018'de çıkartıldı
Özhaseki'nin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise 26 Haziran 2019'da yaptığı açıklamada, imar barışının sonuçlarına dair, "Bugüne kadar imar barışına 10 milyon 250 bin vatandaşımız başvurdu" diye konuşmuştu.
Türkiye'de en son imar affıysa 24 Haziran 2018'de yapılan Türkiye genel seçimleri öncesinde 6 Haziran 2018 tarihinde “İmar Barışı” adı altında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
İmar affı son durum ve gelişmeleri ile gündemde yer alıyor. Kurallara aykırı şekilde inşa edilen gecekondu ve kaçak yapılar için geliştirilen düzenleme 30 Temmuz 2022 öncesinde ruhsatsız yapıları kapsayacak.
İmar affının yaptığı şey, basit bir dilde anlatmak gerekirse başta gecekondular olmak üzere imar yasasına uymayan tüm binalar üzerine yapılacak işlemleri tespit etmek, düzenlemek, değerlendirmek, müracaatını yapmak ve uygulama esası gibi başka konuları belirlemektir.
3-) Hangi yapılar İmar Barışından faydalanamayacak? - Üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlar üzerinde bulunan yapılar, - Hazineye ait sosyal donatı için kesin tahsisli araziler üzerinde bulunan yapılar, - 3194 sayılı İmar Kanunu'nun Geçici 16. Maddesinde belirtilen istisnai alanlarda bulunan yapılar.
İmar Affı için ilgili sistemden Yapı Kayıt Belge başvurunuz yapılır, yapılan başvuru üzerine çıkan Yapı Kayıt Bedelinin ödenmesi ile gayrimenkulünüze ait Yapı Kayıt Belgesi çıkarılır. İmar Affı kapsamında alınan Yapı Kayıt Belgesi ilgili idareye de bildirilmesi ile eviniz, işyeriniz, binanız İmar Affı kapsamına girer.
Bakan Kurum, yaptığı açıklamada, Bakanlıkça uygulamaya konulan İmar Barışı düzenlemesinde Yapı Kayıt Belgesi için 8 Haziran 2018'de başlayan başvuruların 31 Aralık'ta sona ereceğini duyurduklarını hatırlattı.
3194 sayılı yürürlükteki İmar Kanunu'na eklenen geçici 16. madde kapsamında ruhsata aykırı olarak inşa edilen ya da ruhsatı olmayan yapıların kayıt altına alınabilmesi ve devletle vatandaşın uzlaşması amacıyla imar barışı düzenlenmiştir. İmar barışı ile bu türdeki yapılar hukuksal açıdan tanınır hale gelmiştir.
İmar affı, en son 31 Aralık 2017 tarihinde önce yapılmış, ruhsatsız veya ruhsata aykırı yapılan imar ve iskanlar için 8 Haziran 2018 tarihinde getirildi.İmar barışından yararlanamayan milyonlarca vatandaş olurken, mevzuata aykırı başvuru sebebiyle 20 bin 158, belge tutarının zamanında yatırılmaması sebebiyle 10 bin 300 ...
En son imar affı, Haziran 2018 genel seçimlerinden önce imar barışı adı altında yürürlüğe girdi. İmara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı olan yapıların kayıt altına alınmasıyla bu yapılara yasallık kazandırmak amaçlandı.
Yapının Yapılış Tarihi Konusundaki Uyuşmazlık. Yapı kayıt belgesi, yalnızca 31.12.2017 öncesinde yapılmış yapılar için düzenlenebildiğinden, yapının 31.12.2017 tarihinden sonra yapıldığı tespit edilirse, yapı kayıt belgesi iptal edilecektir.
İmar Barışı 28/12/2018 tarihli ve 30639 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 2960 sayılı Boğaziçi Kanununda tanımlanan Boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm bölgesine ait harita için tıklayınız.
İmar affı veya imar barışı, taşınmaz gayrimenkullerin yasal hale getirilmesi için popülist yaklaşımı olan hükûmetlerin siyasi olarak mevcut düzenlemeler uymayan yapılara resmi olarak izin vermesidir.
6785 sayılı İmar Kanunu 1985'te yürürlükten kaldırılarak 3194 sayılı İmar Kanunu 09.05.1985 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.
Bakan Kurum, imar barışıyla ilgili bir soruya cevap verirken de "Türkiye genelinde şu ana kadar 8 milyon 900 bin vatandaşımız imar barışı sürecine başvurdu. Gelir olarak yaklaşık 7 milyar 511 milyon lira gelir söz konusu. Aralık ayı sonuna kadar başvuru süresi ve ödeme süreci devam ediyor.
Öncelikle yapı kayıt belgesi alınması, akabinde mimar tarafından düzenlenmiş proje, tüm kat maliklerinin imzaladığı yönetim planı ve tüm kat maliklerinin muvafakati ile tapu müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekmektedir.
İskân alınmayan ve/veya iskân alınmaya uygun olmayan bir binanın ekonomik bir değeri bulunmamaktadır. f. Bu durumda, eğer sözleşmede iskân alınması kararlaştırılmış ve iskân alınmamışsa yüklenicinin edimini ifa ettiğini kabul etmek mümkün olmayacaktır.
4-) Yapı Kayıt Belgesi ne zamana kadar geçerlidir? Yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri