Bölgeye gelenler çay bahçelerinin bakımlarını yapıp hasada hazırlıyor. Bölgeye çay işçiliği için gelenler de üreticilerle görüşüp günlüğü 300 ile 400 TL arasında yevmiyeyle anlaşmaya çalışıyor.
Çay hasadından işçi yevmiyelerinin 4857 sayılı İş Kurumu'nun haftalık çalışma saatleri dikkate alınarak 350 lira olarak belirlendi.
En az 250 kg çay toplamak şartı ile yemek dahil yevmiye 200 lira olarak önerildi. Kiloyla çay toplayanların ücreti ise kilogram başı 0,95 lira (ton başı 950 lira) oldu. 2020'de kilogram başı çay toplama ücreti 0,80 lira, günlük ücret ise 180 lira olarak tavsiye edilmişti.
Birinci ve ikinci sürgünde dönüm başına ortalama 700, üçüncü sürgünde ise 500 kilo çay toplanıyor. Makasla çalışan çay işçisi günde 150, maksimum 200 kilo çay toplayabiliyor.
Sürgün: Mayıs-Haziran, 2. Sürgün: Temmuz-Ağustos 3. Sürgün: Eylül- Ekim Bazı yıllarda iklim koşulları uygun olduğunda 4. hasat da yapılmaktadır. Hasat anında çay yaprakları ile tomurcuğun kırılıp kıvrılarak zedelenmemesine özen gösterilmelidir.
İlgili 33 soru bulundu
Seçenekler: 500 gr98,00 TL/kg. 1000 gr89,00 TL/kg.
Çay Doğu Karadeniz Bölgesinde en çok Rize'de yetiştirilmektedir. Rize çay üretimi konusunda birinci sırada yer alır. Ayrıca çayın yetiştirildiği başka illerde bulunmaktadır. Trabzon, Giresun ve Artvin illerinde de çay üretimi gerçekleştirilmektedir.
devlet çay üreticisinden çayı kota ile alıyor. kota, dönüm başına 350 kilo olarak belirleniyor. ancak çay üreticisi dönüm başına 1000-1200 kilogram çay topluyor. devlete 350 kilosunu verebildikten sonra elinde kalan çayı satabilmek üreticinin en büyük derdi.
Bir dönüm çay bahçesi ortalama 600 kg ila 1000kg arası çay verir ve bunun 350 kg.'sini ÇAYKUR almayı taahhüt eder.
1 kg. çaydan ortalama 350 ile 400 bardak çay çıkar.
2020 yılında 115 TL olan mevsimlik erkek işçi ücretleri %19,9 artış göstererek 2021 yılında 138 TL olurken, kadın işçilerin günlük ücretleri ise %21,5 artış göstererek 97 TL'den 117 TL'ye yükseldi.
Fındık toplama işinde çalışabilme kriterlerine uygun işçilere, yaş ve cinsiyet ayrımı yapılmaksızın, yemek işverene ait ise günlük 215 lira, yemeğin işçilere ait olması durumunda ise 245 lira yevmiye ödenmesinin kararlaştırıldığı ifade edildi.
3. Fındık toplama işlerinde çalışacak işçilere yaş ve cinsiyet ayrımı yapılmaksızın günlük net ücretin 70 TL, olarak belirlenmesine, 4.
Giresun'da fındık toplama işinde çalışacak işçilerin günlük yevmiyesi asgari 215 lira olarak belirlendi. Giresun Valiliği bir açıklama yaparak, 2022 yılı fındık hasadının yaklaşması nedeniyle fındık toplama işlerinde çalışacak tarım işçilerine ödenecek ücretlerin tespit edildiği belirtti.
Günlük ücretle çalışma var. Günlük ortalama 250 TL kazanç elde edilebiliyor, bu da ayda 7 bin 500 TL kazanç demek. Kilosunu 1 liradan toplama usulü var. Günde 500 kilo toplayan bir çay işçisi, 500 lira kazanabilir.
Düşük verimli arazilerdeki çay bahçelerinde uygun bakım ve besleme yapılması hem çay verimini hem de kalitesini arttıracaktır. Verimsizleşen yaşlı çay bahçelerinin sökülerek yeni çay bahçelerinin tesis edilmesi ile hanehalkının refah seviyesi artırılabilir.
Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) 233 Sayılı KHK. hükümlerine tabi, sermayesinin tamamı devlete ait, tüzel kişiliğe sahip, faaliyetlerinde özerk ve sorumluluğu sermayesiyle sınırlı bir İktisadi Devlet Teşekkülü (İDT) olup, Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili kuruluşudur.
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan ithalat rejimi kararına ek Cumhurbaşkanı kararına göre çayda yüzde 145 olan gümrük vergisi yüzde 7'ye indirildi. Bunun yanında kilogram başına 7.7 euro'yla 10.3 euro maktu vergi getirilecek.
Hasatlar tipik olarak yılda iki kez oluşur. İlk hasat 'ilk renk' olarak bilinir ve her ilkbaharda tekrarlanır. İkinci hasat yaz aylarında gerçekleşir ve 'ikinci renk olarak adlandırılır. Bitkiler, sadece en iyi iki yaprak ve tomurcukları toplayarak yıl boyunca sürekli budanır.
Çay yapraklarının elle toplanması ürünün kalitesini korumada önemlidir. İlkbahar ve yaz mevsimlerinde olmak üzere yıl içerisinde iki kez hasat yapılır. Yaprak ve tomurcuklar koparıldıkları andan itibaren oksidasyon gerçekleştiği için zaman kaybetmeden işlenmek üzere üretim tesisine sevk edilir.
Çin'de Da Hong Pao adıyla anılan çay bitkisinden dünyanın en pahalı çayı yapılıyor. Bu çay, ağırlığının 30 katı altın değerinde. 2002'de zengin bir müşteri, Çin'de yetişen efsanevi Da Hong Pao çayının 20 gramı için 28 bin dollar ödemişti.
Hoca Ahmet Yesevi çayı sıcak sıcak içince terler ve yorgunluğu gider. Sonra 'Bu şifalı bir şey imiş, hastalarınıza bundan içirin ki şifa bulsunlar. Allah kıyamete kadar buna revaç versin' diye dua etmiştir. İşte çay bundan sonra bütün Türkler arasında kullanılmaya başlamış ve şifa verici bir içecek olmuştur.
İki farklı türü bulunana çayın; Camellia sinensis var. Sinensis türü eski Çin ve Japonya çayları olmaktadır. Diğer türü ise C. sinensis var assamica olmaktadır ve Hint çaylarında popüler olmaktadır. Çay bitkisinin hasat edilebilmesi için ise öncelikle bitkinin 3 yaşına gelmesi gerekmektedir.
Kota, dönüm başına 350 kilo olarak belirleniyor. Ancak çay üreticisi dönüm başına 1000-1200 kilogram çay topluyor.
Birinci ve ikinci sürgünde dönüm başına ortalama 700, üçüncü sürgünde ise 500 kilo çay toplanıyor. Makasla çalışan çay işçisi günde 150, maksimum 200 kilo çay toplayabiliyor. Çayın kısa süre içinde toplanması ve en geç iki gün içinde fabrikaya teslim edilmesi gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri