Aydın İli Arı Yetiştiricileri Birliği, tüm Türkiye'de arıcıların açıklanmasını merakla beklediği arının çıta fiyatını belirledi. Arıcıların girdi maliyetlerinde yaşanan artışı dikkate alan birlik, geçen yıl 150 lira olan arının çıta fiyatını 200 liraya yükseltti.
Ana Arı Fiyatı: 250 TL. Ana Arı fiyatı olarak ise, 250 TL olarak belirlenmiştir. Bilindiği üzere paket arılar ile ana arılar aynı nakliye yapılmaktadır. Paket arı satın alan müşterilerimiz için paket arının için kendi anası bulunmaktadır.
Türkiye'de arı yetiştiriciliğin öncü ili haline gelen Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği 2022 yılı için arı fiyatlarını açıkladı. Geçen yıl 80 TL olan çıtalı arı fiyatı bu yıl 150 TL olarak belirlendi.
Arı satın almanın en iyi zamanı erken ilkbahardır. Arı, ilkbaharda arı ve oğul satan mahalli arıcılardan sağlanabileceği gibi yine arı satan özel veya kamu kurumlarından da sağlanabilir. Arı veya arılı kovan (koloni) satın alınırken dikkat edilmesi gereken en kritik nokta arıların hastalıksız olmasıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Bir bal arısı kovanında kışın yaklaşık 20.000-30.000, yazın 60.000-80.000 arası işçi arı bulunur. Kış aylarında 4-9 ay, yaz aylarında 6 hafta civarı yaşarlar. İşçi arıların dikenli bir iğnesi bulunur ve bu iğne ile bir canlıyı soktuklarında iğnelerini bırakır ve ölürler.
Şehir merkezine yakın bölgelerde kovan başına 20 kilograma kadar bal elde edilirken, bu rakam kırsal bölgelerde daha da fazla olduğu öğrenildi.
Destekleme ödemesine hak kazanan organik arılı kovanlar için kovan başına 30 lira destek ödemesi yapılacak. Tebliğ, 2 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girerken 12 Kasım 2022 tarihli aynı başlıklı tebliğ yürürlükten kaldırıldı.
1 petekte ortalam 3-5 kilo bal bulunmaktadır. 1 kovanda ise 10 petek olduğunu varsayarsak 30-50 kilo bal sağılır. Bal 2023 yılında 150-250 TL olduğunu açıklamıştık. Buna göre 1 kovandan yaklaşık 4.500 ila 12.500 TL gibi para kazanılmaktadır.
Ana arı çiftleştikten 3-4 gün sonra yumurta bırakmaya başlar ve günde ortalama 1500 yumurta bırakır. Gözler işçi arılar tarafından önceden temizlenir ve ana arı her göze birer yumurta yumurtlar ve dik bir şekilde yapıştırır. Bu gözler büyük (ana ve erkek) ve küçük (işçi) gözler olmak üzere 2 grupta toplanır.
2022 yılı ana arı fiyatları açıklandı… 1 adet ana arı fiyatı: 90 TL olarak planlanmaktadır.
ö ) Arıcılar:
Meskun yerler dışında en az 100 adet fenni arılı kovan ile gezginci olarak bilfiil arıcılık yapan yetiştiricilere silah taşıma ruhsatı verilebilir.
Arılar Hayatları Boyunca Ne Kadar Bal Üretir
Bir bal arısı hayatı boyunca sadece çay kaşığının 12 de 1 'i (1/12) kadar bal üretebilir.
8-10 çerçevesi arıyla kaplı bir kovana 12-15 kg. kış yiyeceği olarak bal bırakmak yeterli olacaktır. Kışlamaya alınan ve salkım oluşturan arılar salkımın bozulmaması için rahatsız edilmez.
Kovanda bulunan arılar ana arısız oldukları için yumurtalardan ya da larvalardan bir kısmını ana arı yapmak için hazırlığa başlarlar. Çerçevenin verilişinden yaklaşık 15-16 gün sonra yeni ana arı yetişmiş olur. Çıkan ve kovana hakim olan ana arı bir hafta içinde çiftleşme uçuşuna çıkar ve sonra yumurtlamaya başlar.
Oğul alma işlemi arının konduğu yere göre değişmekle beraber sistem aynıdır. Önce kovan ve şerbet hazırlanır. Körük yakılır. Maske ve eldiven giyilir Oğul yüksek de ise oğul torbası ile oğul alçak dal veya ota konmuş ise şerbetli 2 çerçeve çatılarak alınabilir.
Nektar ve bal, arılar tarafından enerji ihtiyacının karşılanması amacıyla kullanılır. Arılar sadece bal yiyerek yaşamlarını sürdürebilirler.
2022'de 225 Milyon TL
Arıcılık Kayıt Sistemi (AKS) ile birlik üyesi olan veya olmayan arıcılara kovan başı destek verildi. Birlik üyelerine 30 lira, olmayanlara 20 lira destek sağlandı. Damızlık kraliçe arı başına ise 100 lira destek veriliyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının verilerine göre, koloni başına bal veriminin ortalama 14 kilogram olduğunu belirten Çakmak, "Bizim sahadaki çalışmalarımıza göre, koloni başına bal verimi ortalama 8-10 kilogram görünüyor.
Devlet kurum ve kuruluşlarının gerek ekonomik gerekse çeşitli hibe ve desteklerle desteklenen Arıcılıkşimdi de Ziraat Bankası Genç Çiftçi ve Kadın Çiftçi destekleriyle finanse edilmektedir. Her arının bal üretim oranı artıkça doğru orantılı olarak elde edilen karda artmaktadır.
ARILI KOVAN DESTEKLEMESİ
Üretici, şahsen veya birliği aracılığı ile arılığının bulunduğu il/ilçe müdürlüğüne müracaat eder. Arılı kovanlar il/ilçe müdürlüğünce tespit edilir.
· Fındık Alan Bazlı Desteklemesi: 2023 üretim yılında Çiftçi Kayıt Sistemi ve Fındık Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçilere dekara 170 TL destek ödemesi yapılır.
Arı Kovanı İmalatçıları Derneği Genel Başkanı Şener, "Kovanın standardı olmadığında bal verimi düşük oluyor. Yapılan araştırmalarda Türkiye genelinde bir kovandan 15-20 kilogram bal çıkıyor. Avrupa'da bir üretici kovan başına 70-80 kilogram bal alıyor."
Bal, yılda iki veya üç kez hasat edilebiliyor. Fakat hasadın toplamda kaç gün süreceği kovanların sayısına, arıcının tek çalışıp çalışmadığına ve hava koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor. Bal hasadı, kovan sayısına göre iki gün sürebileceği gibi iki hafta veya daha uzun da sürebiliyor.
Kovana taşınan su miktarı ortalama 25 mgr olup 50 mgr.a kadar çıkabilir. Dolayısıyla bir arı bir günde 1250 mgr su taşımaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri