Apartman karar defteri, yönetmeliğin 107. maddesi gereğince, ilgili bulundukları yılı takip eden takvim yılından itibaren 10 yıl boyunca saklanmalıdır.
Karar defterinin her takvim yılının bitmesinden başlayarak bir ay içinde yönetici tarafından notere kapattırılması mecburidir. İşletme defteri tutulursa onun da her takvim yılının bitmesinden başlayarak bir ay içinde yönetici tarafından notere kapattırılması mecburidir.
Böylece, defterde alınan kararlar resmi ortamda kaydedilmiş oluyor. Apartman karar defteri tutulmazsa ne olur? Bu zorunluluğunu yerine getirmeyen yöneticilere kanunun 33. maddesinde belirtilen idari para cezası uygulanıyor.
Tebliğ kapsamında Anonim Şirketlerin mevcut kullanmış olduğu Yönetim Kurulu Karar defterini her yıl yenilemesine gerek olmayıp,Ocak ayı içerisinde zorunlu olarak yapacakları kapanış tasdikinden sonra aynı deftere tekrar açılış tasdiki yaptırmaları yeterli olacaktır.Ayrıca yeterli yaprakları olmak kaydı ile yevmiye, ...
YÖNETİM KURULU KARAR Defteri'nin, yeterli yaprakları bulunması halinde yeni hesap döneminin ilk ayı (Ocak/2022) içerisinde onay (ara tasdik) yenilemek suretiyle kullanılmaya devam edilebilir. (VUK. 222. Md. / 19.12.2012 tarihli RG'de yayımlanan Ticari Defter Gn. Tb.
İlgili 34 soru bulundu
Kanuna göre en az yılda bir kez kat malikleri kurulu kurulu toplanır ve bunun sonucunda apartman site karar defterine yazılacak kararlar oluşturulur. Alınan kararlar bu deftere not edilmektedir. Bu defter kesinlikle noter onaylı olmak zorundadır.
Site yönetimlerinin tutmakla yükümlü olduğu en önemli defter 'Kat Malikleri Kurulu Karar Defteri'dir. Bu yükümlülük KMK'nın 32. maddesinde yer almaktadır. Bu defterin tutulması zorunlu olup noter tasdikli olması ve her takvim yılı bitiminden itibaren 1 ay içerisinde noterde kapanış tasdikinin yaptırılması şarttır.
Yönetmeliğin 107. maddesine göre apartman ve site yönetimleri işyeri ile ilgili tüm defter ve belgeleri, istenilmesi hâlinde ibraz edilmek üzere ilgili bulundukları yılı takip eden takvim yılından başlayarak 10 yıl süreyle saklamak zorundadırlar.
Karar defteri : Noter tasdikli olmalıdır. (Tasdik ettirilmemesi yöneticinin cezai sorumluluğunu gerektirir) Kat malikleri kurulunda alınan tüm kararlar, protokoller, yapılan ihtar ve tebligatın özeti ve tarihleri ile giderler bu deftere kaydedilir ve defterin altı toplantıya katılanlar tarafından imzalanır.
Karar Defteri Noter Tasdik Ücreti Ne Kadar? 2022. Her yıl sonunda belirlenen noter tasdik ücretleri defterlerin yaprak sayısına göre değişkenlik göstermektedir. 2023 yılı için belirlenen tasdik işlemleri 149 TL ile 531,46 TL arasında değişkenlik göstermektedir.
“Madde 30 – Kat Malikleri kurulu, Kat Maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlasıyla toplanır ve oy çokluğuyla karar verir. Yeter sayının sağlanamaması nedeniyle ilk toplantının yapılamaması halinde, ikinci toplantı, en geç on beş gün sonra yapılır.
Apartman karar defterine her şeyden önce ve tabi olarak kat malikleri kurulunda alınan kararlar yazılır. Deftere ayrıca neler yazılması gerektiğini ise yine kanunun 36'ncı maddesinde bulabiliriz. Buna göre karar defterine aşağıdaki hususlar yazılır: Kat malikleri kurulunda alınan kararlar.
Karar defterini kiracı imzalayabilir mi? Aynı şekilde, vekil tayin edilen kiracı karar defterini imzalayabilirken, ev sahibinin vekalet vermediği kiracı karar defterine imza atamaz.
Yönetici, kat maliklerinin hem sayı, hem de arsa payı çoğunluğuyla, bir yıl için seçilir. Eski yönetici de tekrardan seçilebilir. Toplu yapılarda yönetim planında aksi belirtilmemişse yöneticinin görev süresi iki yıldır.
Kat malikleri kurulu toplantısına herhangi bir sebeple katılmayan kat maliklerinden her biri iptal davası açabilir. Toplantıya katılan kat maliklerinin iptal davası açabilmesi için ise alınan kararın aleyhine oy kullanılmış olmaları gerekmektedir.
YÖNETİCİ NE ZAMAN SEÇİLİR: Yönetici seçimi, kat malikleri kurulunun olağan yıllık toplantısında yapılır. Kat malikleri kurulu, yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim planında gösterilen zamanlarda, eğer böyle bir zaman gösterilmemişse, her takvim yılının ilk ayı içinde toplanır.
Kat mülkiyetine tabi binalarda, karar defterine kararların veya denetçi defterine denetçi raporlarının elle yazılması mecburiyeti yoktur. Kararların bilgisayarda yazılıp yazıcıdan çıkarılması mümkündür. Bu kararların geçerliliği için önemli olan altına atılan imzalardır.
Maddenin son fıkrasına göre kat maliklerinin yarısı isterse, her zaman hesaplar incelenebilir. Özetle, açabileceğiniz bir dava bulunmamaktadır.
Kanunun 36. maddesine göre yönetici, kat malikleri kurulunun kararlarını, protokolleri, yapılan ihtar ve tebligatın özetini ve tarihlerini ve bütün giderleri deftere (işletme defteri) tarih sırasıyla yazmaya ve bu defteri ve giderlerin belgeleriyle diğer bütün belgeleri bir dosyada saklamaya mecbur.
1. Kat malikleri genel kurulunca alınan kararın yine kat malikleri genel kurulunca alınacak başka bir kararla iptal edilebilir. 2. Kat Mülkiyeti Kanunun 33.maddesi gereğince Sulh Hukuk Mahkemesine başvurarak kat malikleri genel kurulunca alınan kararın iptali istenebilir.
YÖNETİM KURULU KARAR Defteri'nin, yeterli yaprakları bulunması halinde yeni hesap döneminin ilk ayı (Ocak/2021) içerisinde onay (ara tasdik) yenilemek suretiyle kullanılmaya devam edilebilir. (VUK.
Bu sebeple, apartman ve site yönetimlerinin bir mali müşavir çalışmasına ilişkin yasal zorunluluk olmamasına rağmen bu işlerin profesyoneli tarafından yapılmasının getireceği kolaylık, doğru bildirim ve idari cezalara muhatap olmama gibi avantajlar açısından gereklidir.
NOTER ONAYI BİLGİLENDİRME
*2023 yılı için geçerlidir. Noterde, tek sayfa tercüme belgesi onay ücreti 565 TL dir. Türkiye'deki tüm noterlerde ücretlendirme aynıdır. Bu ücrete tercüme ücretleri dahil değildir.
İlgili defter, belge ve kayıtları olabildiğince saklamakta fayda var. İşletmeler Türk Ticaret Kanunu'na göre defter ve belgeleri 10 yıl muhafaza etmekle yükümlüdür.
Madde 24 — Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde Devlet Arşiv Hizmetleri Hakkında Yönetmelik Hükümleri uygulanır. Bu Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde tanımlanan D grubuna dâhil tüm noterlik işlem kâğıtları 75 yıl saklama süresine tabi olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri