MADDE 8- (1) 6 ncı maddede belirtilen yetiştiricilere, OAYYD ödemesine hak kazanan organik arılı kovanlar için 30 TL/kovan üzerinden destekleme ödemesi yapılır.
Arılı Kovan Desteği Başvurusu, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından değerlendirildikten sonra sonuçlandırılır. Başvurusu olumlu sonuçlanan arıcılara, destek ödemeleri 100 gün içerisinde yapılır.
Arıcılık Kayıt Sistemi (AKS) ile birlik üyesi olan veya olmayan arıcılara kovan başı destek verildi. Birlik üyelerine 30 lira, olmayanlara 20 lira destek sağlandı. Damızlık kraliçe arı başına ise 100 lira destek veriliyor.
Arıcılık destekleri, genç çiftçilerimiz için geliştirilen bir projedir, arıcılık destekleri, arıcılık sektörüne 30 bin liraya kadar destek sağlanmaktadır.
Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Türkiye'de arı piyasasına yön veren Aydın İli Arı Yetiştiricileri Birliği, her yıl olduğu gibi bu yıl da arının çıta fiyatını belirledi. Birlik Başkanı Ayhan Özdemir, bu yılki fiyatı 200 lira olarak açıkladı.
İlgili 26 soru bulundu
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının verilerine göre, koloni başına bal veriminin ortalama 14 kilogram olduğunu belirten Çakmak, "Bizim sahadaki çalışmalarımıza göre, koloni başına bal verimi ortalama 8-10 kilogram görünüyor. Dolayısıyla biz bu verimi artırabiliriz.
Uygun koşullar altında, sağlıklı bal arılarından oluşan bir arı kovanı yılda yaklaşık 73 kg bal üretebilir ve 59 kg kadar da bal tüketebilir. Böylece, arıcıların bal sağımından elde ettikleri bal 14 kg veya 14 kg'dan daha fazladır.
ARILI KOVAN DESTEKLEMESİ
Üretici, şahsen veya birliği aracılığı ile arılığının bulunduğu il/ilçe müdürlüğüne müracaat eder. Arılı kovanlar il/ilçe müdürlüğünce tespit edilir.
ALTIN KOVAN KREDİİ:
Geçen yıl yaşanan orman yangınlarından sonra sekteye uğrayan arıcılığı desteklemek için kolları sıvayan Ziraat Bankası, bu alanda da yeni bir ürün piyasaya çıkardı. Arıcılıkla uğşayan çiftçilere 150 bin TL'ye kadar yatırım ve/ veya işletme kredisi sağlanacak.
Tüm üreticilerimize hayırlı olsun. 2022 yılına ait Arılı kovan desteklemesi 24 Mart 2023 tarihinde ödendi.
Hastalıktan ari işletme desteği hayvan başına 600 liradan 1200 liraya yükseltildi. Anaç koyun/keçi desteği hayvan başına 50 liradan 100 liraya, tiftik keçisi ilave desteği hayvan başına 20 liradan 40 liraya çıkarıldı. Sürü yöneticisi istihdam desteği 12 bin lira iken, bu destek 30 bin lira olarak belirlendi.
Devlet kurum ve kuruluşlarının gerek ekonomik gerekse çeşitli hibe ve desteklerle desteklenen Arıcılıkşimdi de Ziraat Bankası Genç Çiftçi ve Kadın Çiftçi destekleriyle finanse edilmektedir. Her arının bal üretim oranı artıkça doğru orantılı olarak elde edilen karda artmaktadır.
Ziraat Bankası arıcılık kredisi, 50 ve üzerinde arı kovanı olan bütün üreticilere verilmektedir. Bu krediyi almak isteyen kişilerin kredi notunun 1700 ve üzerinde olması gerekmektedir. Faiz oranları düşük olan Ziraat Bankası arıcık kredisi için 12 ile 48 ay arasında vade verilmektedir.
Hububat ve bakliyat fark ödemesi desteği 2023 yılında önceki yıla göre yüzde 72,3 azalmışken 2024 yılında 2023 yılına göre yüzde 973,6 oranında artacak. Bu artış buğdayda ton başına ödenecek 1000 lira, arpada ton başına ödenecek 500 liralık alım priminden kaynaklanıyor.
İş birliği yapılan arıcılara eğitim ve malzeme desteği veriliyor.
Arıcılık konusunda faaliyet gösteren işletmelerin sayılarının artırılarak bu alanda üretim ve kalitenin yükseltilmesi, kırsal alanlarda istihdamın geliştirilmesi ve alternatif gelir kaynaklarının oluşturularak bölgesel kalkınmanın sağlanması amacıyla çiftçilerimize 150.000 TL'ye kadar sunulan kredimizdir.
Genç Çiftçi Kredisi ile 1.000.000 TL'ye Kadar Kredi
Faizsiz ve 2 yıl anapara ödemesiz olan Genç Çiftçi Kredisi, gençlerin 1.000.000 TL'ye kadar kredi kullanabilmelerine olanak tanıyor. Bu çerçevede kredi için gerekli harcama kalemlerini de bilmek gerekiyor.
Arıcıların üretim sezonunda ihtiyaç duyacakları çeşitli girdilerin ve nakliye giderleri ile ilgili harcamalarının finansmanı amacıyla 24 aya varan vadeler ve esnek geri ödeme koşulları ile krediler Türkiye İş Bankası'nda.
-Arılık yeri seçiminde yoğun arı varlığı olan yerlerden uzak olunmalı, teorik olarak 3 km. yarıçaplı bir dairenin kapladığı alanda 100-150 kovandan fazla kovan bulunmaması tercih edilmelidir.
PRİMLERİN ÖDENMESİ Arıcılık Sigortasında, poliçede yazılı primin %50'si Devlet tarafından karşılanacaktır. Sigortalı tarafından ödenecek olan primin %25'i peşin alınır, kalan prim tutarı da en fazla 5 taksitle tahsil edilir.
En az 1, en fazla 50 baş düve alımına, Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenen bedelin yüzde 40'ı, yurt içinde doğmuş ve düve merkezlerinden temin edilenlere ise yüzde 50'si kadar destek ödemesi yapılacak.
Daha güçlü kolonilerin gidip zayıf kolonileri yağmalamalarını önmelek için aynı sahada bulunan tüm kolonilerin eş zamanlı olarak Thymovar® ile tedavi edilmesi iyi olur.
Arı Kovanı İmalatçıları Derneği Genel Başkanı Şener, "Kovanın standardı olmadığında bal verimi düşük oluyor. Yapılan araştırmalarda Türkiye genelinde bir kovandan 15-20 kilogram bal çıkıyor. Avrupa'da bir üretici kovan başına 70-80 kilogram bal alıyor."
1 petekte ortalam 3-5 kilo bal bulunmaktadır. 1 kovanda ise 10 petek olduğunu varsayarsak 30-50 kilo bal sağılır. Bal 2023 yılında 150-250 TL olduğunu açıklamıştık. Buna göre 1 kovandan yaklaşık 4.500 ila 12.500 TL gibi para kazanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri