Çok sevilen, hastalıklara şifa olan tarhana çorbasındaki o nefis koku, tarhana otunun kullanılmasından kaynaklanır.
1 demet tarhana otu. 3.5 – 4 kg un. tuz.
Tarhun otu, tarhana hazırlarken harca eklenir ve yediğiniz en lezzetli tarhana çorbalarının sırrı da işte budur! Tarhun otu tarhanada kullanımı ege mutfağında yaygındır. Taze tarhın, omlet içinde incecik kıyıldıktan sonra kullanılır. Taze tarhun, çay olarak demlenip de tüketilebilir.
Tarhana otu çay olarak tüketilerek astım ve bronşit gibi hastalıkları gidermektedir. Nefes alış ve veriş konusunda problem yaşayan kişiler solunum yolunu açmak için bu bitkiyi tercih edebilirler. Bronşit gibi rahatsızlıkları bulunan kişiler hastalığı önlemek ve gidermek için bu bitkiyi çay olarak kullanılabilir.
İlgili 27 soru bulundu
İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Dilimizde Dereotu, Börek otu, Darağ otu, Darakdalı, Darak otu, Donak otu, Dorak, Doru otu, Durak, Hadimala, Hezertere, Hukar, Sakal otu, Samit, Samuk, Somit, Tarak otu, Tarakdalı, Tara otu ve Tarhana otu adları ile bilinmektedir.
Piştikten sonra salça kıvamına gelene kadar rondodan geçiriliyor. İçerisine yoğurt, tuz ve un ilave edilip iyice yoğruluyor.
Hazırlanışı: 4 kaşık tarhanayı bir kasede 1 bardak su ile iyice karıştırın, vaktiniz varsa 15-20 dk suda bekletin.
Sebzeler basitçe kıyıldıktan sonra tuz ile pişirilip sonra soğuması için bekletilir. Daha sonra bu karışımın içine ekşi maya, yoğurt ve un ilave edilir. Oluşan tarhana hamuru bir hafta ile on gün arasında fermente olması için bekletilir. Yöredeki deyişle “kabartılır”.
Aşağıda verdiğim malzemelerin dışında başka sebzelerde eklenerek farklı lezzette tarhanalarda yapılabilir. Bazı bölgelerde çemen ve sarımsak da eklenmektedir.
Tarifte kullandığımız nohut hamurun mayalanmasını sağlamaktadır. Bu yüzden bu tarifte tekrardan maya kullanmanıza gerek olmayacak. Tarhananın kuruma süresi bulunduğunuz yerdeki sıcaklığa göre değişiklik gösterecektir. Nemli bir yerde yaşıyorsanız tarhanayı kurutmak sizin için oldukça zor olacaktır.
Uşak Tarhanası; buğday unu, tam yağlı yoğurt, kırmızıbiber, soğan, domates ve nanenin karışımı ile hazırlanan hamurun en az 21 gün fermente edildikten sonra, temiz bez üzerine serilerek ve belli aralıklarla boyut küçültülerek gölgede kurutulan granül yapıda bir tarhana çeşididir.
Fazla suyu süzüyoruz ki, tarhana çok fazla un çekmesin ve rengi daha kırmızı olsun. Bu şekilde tarhana daha aromatik bir kokuya sahip oluyor.
Hamuru 3-4 gün boyunca ekşimesi için dinlendirin. Bu esnada her gün biraz daha un ilave edip yoğurun. Bu sürenin sonunda iyice ekşiyen tarhana hamurundan iri parçalar koparıp temiz bir örtünün üzerine serin ve güneş gören bir yerde kurumaya başlayın. Tarhanayı en az 2 gün iyice kurutun.
Tarhanayı ıslatırken soğuk su, pişirme suyunda da sıcak su kullanmanız ve ilk pişim anında sürekli karıştırmanız önerilir.
Hamur en az sabah akşam olmak üzere her gün yoğurulmaya devam edilir. Eğer çok cıvık olmuşsa un ilave edilebilir veya temiz mutfak bezi örterek fazla suyunu çekmesi sağlanır. Hamur yoğurma işlemi yaklaşık on gün boyunca devam eder. Bu süre sonunda hamurun kabarması bitecek ve tarhana tamamen tadını alacaktır.
Tarhananın probiyotik olması için ekşi maya gibi kendi kendine bu bakterileri üretmesi gerekir. Tarhana hamuruna kuru maya koyduğunuzda (özellikle yüksek miktarda koyduğunuzda) ilk gün hamurunuz ekmek hamuru gibi kabarır. Ertesi günse çöker.
Tarhana yoğurt suyunda bulunan laktik asit bakterileri tarafından fermente edilir. Süzme yoğurt kullanıldığında ise bakteri miktarı azalacağı için mayalanma işlemi uzayabilir.
Tarhana çorbası: Tarhana çorbasına Karabiber, nane, pul biber ve kırmızı biber ilave edilir.
Malatya Tarhanası 23.07.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Yöremizde Tarhana Otu yada Dorak Otu olarak adlandırılan ürünümüz, enfes kokusu ve rengiyle Tarhanalarınıza eşsiz bir lezzet katacaktır. Tarhana yapımında kullanılır.
Dereotunu genelde çiğ bir şekilde tüketilir. Ayrıca üzerine limon ve tuz döküldüğünde iltihap söktürücü etkisi oluşmaktadır. Bazı durumlarda kurutulmuş dereotu yaprakları çay gibi de demlenebilir. Çorbalar ve yemeklerde ise hem lezzet arttırıcı hem de şifa olarak geçmektedir.
Tarhana hamuru kabarmazsa ne olur? Bu durum tarhana yapımında hamurun aşırı sert olmasından da kaynaklanabilir. Hamur kabarmazsa ne yapmali? Bir çare olarak haşlanmış nohutlar blendırdan geçirilip hamura ilave edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri