TÜİK'ten yapılan açıklamaya göre, 2023 yılında TÜFE mal ve hizmet sepetine yeni giren tek madde 'Kadın Tayt (Penye)' iken sepetten çıkan maddeler; Kakaolu Toz İçecek, Pamuklu Kumaş, Çocuk Gömlek, Plastik Mutfak Eşyaları, Hastane Yatak Ücreti ve Diğer Kültürel Faaliyetler oldu.
Enflasyon sepetinde bulunan öğeler, tüketici harcamalarının önemli bileşenlerini kapsar ve genellikle aşağıdakileri içerebilir: Gıda maddeleri: Ekmek, et, süt, meyve, sebze, yağ gibi temel gıda ürünleri. Konut: Kiralar, gayrimenkul fiyatları, ev aletleri gibi konutla ilgili maliyetler.
Türkiye'de enflasyon, Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) kullanılarak hesaplanır. TÜFE, tüketici sepetinde yer alan mal ve hizmetlerin fiyat değişimlerini ölçerken, ÜFE ise üretim aşamasındaki mal ve hizmetlerin fiyat değişimlerini izler.
Söz konusu ağırlıklar, alkollü içeceklerde ve tütünde yüzde 3,57, eğitimde yüzde 1,67, giyim ve ayakkabıda yüzde 6,41, ev eşyasında yüzde 8,66, sağlıkta yüzde 3,53, haberleşmede yüzde 3,3, eğlence ve kültürde yüzde 3,25, lokanta ve otellerde yüzde 7,82, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 4,63 olarak belirlendi.
2023 yılı Ekim ayında TÜFE yüzde 3,43 oranında artmıştır. Ekim ayındaki artışla birlikte yıllık enflasyon bir önceki aya kıyasla 0,17 puan azalarak yüzde 61,36 düzeyinde gerçekleşmiştir.
İlgili 33 soru bulundu
Emek gelirleri eriyor! TÜİK'in tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 61,53, aylık yüzde 4,75 oldu! TÜİK'e göre yıl başından bu yana fiyatlar yüzde 49,9 arttı!
TÜİK Kurumsal. TÜFE'deki (2003=100) değişim 2022 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre %1,18, bir önceki yılın Aralık ayına göre %64,27, bir önceki yılın aynı ayına göre %64,27 ve on iki aylık ortalamalara göre %72,31 olarak gerçekleşti.
TÜİK ocak ayı verisiyle beraber enflasyon sepetinde değişikliğe gittiğini açıkladı. Buna göre içerisinde kira bedelleri, doğalgaz ve elektrik faturalarının yer aldığı konut harcamalarının sepetteki oranı yüzde 15.36'dan yüzde 14.11'e düşürüldü.
TÜFE hesaplamasında giyim, sağlık, eğitim, ev eşyası, ulaştırma, haberleşme ve gıda alanlarında tüketilen ürünler kullanılır. Fiyat incelenmesinde vadeli ve taksitli satış fiyatları ise değerlendirmeye alınmaz. Ayrıca ürün ve hizmetlerin KDV ile vergi oranları TÜFE hesaplamasında yer alır.
Enflasyon, mal ve hizmetlerin genel fiyatındaki sürekli yükseliş hali olarak tanımlanabilir. Deflasyonun tam tersi fiyatlama davranışı sergileyen enflasyon durumunda, piyasada bulunan mal ve hizmetler yani ilgili ekonomideki genel fiyat seviyeleri sürekli olarak artış eğilimi sergiler.
Enflasyon Nasıl Hesaplanır? Ülkemizde resmi enflasyon TUİK (Türkiye İstatistik Kurumu) tarafından hesaplanıyor. Enflasyon için iki resmi veriyi takip ediyoruz: Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE). TÜFE, satın aldığımız nihai ürün fiyatları üzerinden (vergiler dahil, peşin fiyatlar) toplanıyor.
Fiyat düzeyinde cari dönemde beklenen artış ile önceki dönem fiyat düzeyi arasındaki oranın 100 ile çarpımı ile bulunur. Fiili ve beklenen enflasyon değerlerinin birbirinden farklı olduğu durum beklenmeyen(sürpriz) enflasyon olarak nitelendirilmektedir.
Enflasyon, piyasada seçilmiş mal ve hizmetlerin ortalama fiyatlarının dönemsel değişimini gösteren fiyat endeksleri ile hesaplanmaktadır.
Tüketici fiyatları endeksi geçen yıl 407 kalem mal ve hizmetin fiyatı izlenerek oluşturuldu.
12 aylık TÜFE oranı, kira artış oranı olarak yansıtılırken yıllık kira bitiminden önceki ay baz alınarak hesaplanır.
TÜFE, yurt içi tüketiciler tarafından satın alınan mal ve hizmetleri kapsamakta ve dolayısıyla ithalatı da içermektedir.
Madde tanımları ve yapısı gereği web scraping ile fiyat derlenmesi uygun olan beyaz eşya, elektronik ürünler, giyim, mobilya, sıfır otomobil ve otobüs bileti fiyatları için 2022 yılı itibarıyla internet üzerinden derlenen fiyatlar, endeks hesaplamalarında kullanılacak.
ÜFE ve TÜFE enflasyonu farklılaşıyorsa, literatürün önerdiği gibi optimal para politikası TÜFE enflasyonu yerine ÜFE'yi hedeflemelidir. Geçişkenlik, farklı aşamalarda gerçekleşir. Yani, TÜFE'si yüksek olan ülkeler aynı zamanda ÜFE'si yüksek olan ülkelerdir, ancak bunun tersi de geçerli olabilmektedir.
Çekirdek enflasyon, tüketici fiyatları endeksinde bulunan bazı istisnalar hesaba katılmadan hesaplanan enflasyon oranı olarak tanımlanabilir. Bu enflasyon hesaplamasında dikkate alınmayan istisnalar genel olarak enerji, gıda ve diğer volatil piyasaları içermektedir.
TÜİK Kurumsal. TÜFE'deki (2003=100) değişim 2023 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %6,65, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,65, bir önceki yılın aynı ayına göre %57,68 ve on iki aylık ortalamalara göre %72,45 olarak gerçekleşti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2023 Ekim ayı itibariyle Tüketici Fiyat Endeksi 'nin (TÜFE) on iki aylık ortalaması %54,26 arttı. Normalde yasal oran olan %54,26 olmasına rağmen çıkan yeni düzenleme ile 11 Haziran 2022 ila 01.07.2024 (bu tarih dâhil) yapılacak kira artışları %25'i geçemeyecek.
Bu veri seti hanehalklarının tüketim amacıyla mal ve hizmetlere yapmış oldukları harcama değerlerini içermekte olup söz konusu mal ve hizmetler Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) hesaplamasında kullanılan Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflamasında (COICOP) yer alan 12 ana harcama grubu Page 7 İbrahim Barış Ünal - M. Kadir ...
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) haziran ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre; haziranda Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 3,92 arttı. Yıllık bazdaki artış ise yüzde 38,21 oldu. Memur ve emekliye yapılacak zam oranını etkileyecek 6 aylık enflasyon ise yüzde 19,77 olarak gerçekleşti.
Maaş ve ücretler ne kadar artar? Memur ve memur emeklileri de 2023 yılı için toplu iş sözleşmesine göre ilk altı ay için yüzde 8, ikinci altı ay için yüzde 6 zam ve enflasyon farkını alacak.
Yİ-ÜFE'nin açılımı “Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi”dir. Bu endekste üretici fiyatları baz alınır. Eskiden TEFE olarak bilinen kavram, günümüzde Yİ-ÜFE olarak adlandırılmaktadır. TÜFE ise “Tüketici Fiyat Endeksi”dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri