Nohutları, doğal fermente elma sirkeli içme suyunda minimum 2 saat bekletip (ben 14 saat beklettim) birer çay kaşığı tuz, karbonat ile orta ateşte 25-30 dakika nohutlar yumuşayana kadar haşlıyoruz.
Nohutu veya fasulyeyi pişireceğimiz zaman. Patatesi soyalım ve 4 e bölelim. Yemeğin içine ekleyelim. Patates geriye kalan gazı içine alacaktır.
Patates Ekleyin: Nohut pişirirken bir adet patatesi soyun, dört parçaya bölün ve nohutun içine ekleyin. Patates, geriye kalan gazın da giderilmesine yardımcı olur. Nohut yemeği piştikten sonra patatesi kenara alabilirsiniz.
Patates: Kuru fasulyenin gazını almak için uygulanan yöntemlerden bir diğer ise çiğ patatestir. Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi gıdaları pişirirken içerisine dörde bölünmüş çiğ patates atmanız gazdan kurtulmanızı sağlar. Pişirme işlemi bitince patatesi tencereden çıkarıp çöpe atın. Aksi halde daha fazla gaz yapar.
KİMYON ETKİSİ
Öte yandan usta aşçılara göre; Nohut yemeğinin gaz yapmaması için bir tutam kimyon eklemek yeterli oluyor. Tencere içerisine bir tutam ekleyeceğiniz kimyon nohutun gaz yapmasını önleyecektir.
İlgili 17 soru bulundu
Ayrıca nohudun üzerindeki zarın çıkmasını da sağladığı için pişirme süresi kısalacaktır. Karbonat, nohut yedikten sonra ortaya çıkan gaz sorununun da önüne geçer. Ancak karbonat nohudun tam kıvamında pişmesine yardımcı olsa da, içindeki vitamin ve minerallerin yok olmasına yol açtığı söylenmektedir.
Nohut, kuru fasulye ve bulgur gibi besinler bebeklerde gaz sorunlarına neden olabilir. Bu besinleri iyice haşladıktan sonra suyunu süzerek pişirirseniz gaz yapıcı etkisini hafifletebilirsiniz.
Nane çayı, zencefil, kimyon, papatya çayı, balkabağı, limonlu su, anason tohumu gibi yiyecek ve içeceklerin gaz sıkışmasını azalttığı ve bağırsaklardaki hareketliliği artırdığı bilinmektedir. Düzenli olarak spor ve yürüyüş yapmak bağırsak reflekslerini tetiklemeye yardımcıdır.
Kuru baklagiller ve bulgur, turunçgiller (portakal – mandalina – greyfurt – limon) ve karpuz – kavun gaz yapıcı özelliği baskın olan besinlerdir. Dikkatli tüketiniz. Rezene Çayı, gaz problemlerinizin azalmasına yardım eder. Yemeklerden sonra veya kendinizi kötü hissettiğinizde içebilirsiniz.
Ayrıca nohutları beklettiğiniz soğuk suyun içine bir çay kaşığı karbonat da ekleyebilirsiniz. Karbonat nohutun dış kabuklarını suya göre daha fazla yumuşatarak daha kolay pişmesini sağlayacaktır. Kabukların olmaması olası nohut yemeye bağlı gaz rahatsızlıklarını da hafifletecektir.
*Baharat olarak tuz, karabiber, pulbiber kullanabilirsiniz. *Dilerseniz servis etmeden öncede tuz ve baharatları ekleyebilirsiniz. *Düdüklü kullanmayacaksanız normal tencerede ilk yarım saat yüksek ateşte sonrasında ise yarım saat orta ateşte olmak üzere toplamda nohut yemeğinizi 1 saat pişirin.
Baklagilleri çiğ tüketmeye çalışırsanız emilimini engelleyen enzimler nedeniyle gaz problemi yaşayabilirsiniz. İyi pişirmeyle bu özelliği gider. Çok yüksek ısıda uzun süre pişirirseniz protein kayıpları olur.
Nohutları bir gece önceden yeterince su ile ıslatmayı unutmayın. Nohutlar suyu çekecek ve kabaracaklardır, bu yüzden nohutların üzerini iki parmak geçecek kadar su eklemek idealdir. Nohutları ıslatırken biraz karbonat eklemek, nohutların daha çabuk haşlanmasını ve yumuşamasını sağlar.
Peynir, yoğurt, tereyağı gibi süt türevi besinler içerisinde de laktoz bulunur. Laktoz intoleranslı bireylerde bu tür gıdaların tüketimine bağlı olarak gaz oluşumu, karın ağrısı ve ishal gibi semptomlar ortaya çıkabilirler.
Gazlı ve fermente içecekler de (kola ve maden suyu gibi) fazladan hava yutulmasına neden olduğu için gaz sıkışmasına yol açar. Başlıca fasulye, nohut ile mercimek gibi baklagiller ve bazı tam tahıllar gaza neden olabilir.
Bebeklerde ve çocuklarda papatya çayı ve rezene çayı kullanımı sancıları hafifletmedir. Yetişkinlerde ise, zencefil, kimyon, rezene tohumu, tarçın ve karbonat kullanımı gaz sancısı ağrıları azaltmakta ve hastayı rahatlatmaktadır.
Sodadaki yüksek karbonat, mide ve bağırsaklarda şişkinliğe ve gaza neden olabilir. Hali hazırda bağırsaklar ishal nedeniyle işlevlerini yerine getiremezken ve bağırsak hareketlerinde hızlılık söz konusuyken limonlu soda tüketmek ishal semptomlarını kötüleştirebilir.
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
Tam tahıllar, meyve ve sebzeler, yulaf ezmesi ve keten tohumu gibi besinler sindirim sistemi çalışmasını düzenleyerek şişkinliği önleyebilir. Bazı baharatlar da mide şişkinliğini hafifletmede etkili olabilir. Zencefil, nane yaprağı, rezene tohumu ve kimyon gibi baharatlar gaz oluşumunu azaltarak rahatlama sağlayabilir.
Evde kendi kendinize uygulayabileceğiniz bazı bitkisel yöntemler bulunmaktadır. Bunlar; Zencefil tüketimi, kimyon tüketimi, sirke tüketimi, tarçın ve karbonat gibi doğal yöntemlerin yanı sıra sıcak su torbası uygulayarak da gaz sıkışması ve sancılara fayda sağlayabilirsiniz.
Tüm baklagiller gibi nohut da gaz ve şişkinlik yaşamanıza sebep olabilir. Bu nedenle , bir sindirim problemi veya huzursuz bağırsak sendromu yaşayan bireylerin nohut tüketmemeleri daha doğru olacaktır.
Baklagillerin en sevilen türlerinden biri olan kuru fasulye sevildiği kadar aynı zamanda sağlık probleminin yaşanmasına neden olabilir. Bu gaz probleminin ortaya çıkmasındaki en büyük sebep, kuru fasulyede bulunan oligosakkarit adlı şeker molekülüdür.
Başlıca fasulye, nohut ile mercimek gibi baklagiller ile bazı tam tahıllar gaza neden olduğu için mide şişkinliğine neden olur. Yağlı yiyecekler sindirimi ve midenin boşalmasını yavaşlatabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri