Engelli bireylerin engelleri %90 ve üzerindeyse yurt içinden alınmış olan aracı herkes kullanabilir. Eskiden olan 2. ve 3. derece akraba şartı artık kalktı. Fakat araç yurt dışından alınmışsa yalnızca 2 ve 3. dereceden akrabaların kullanma şartı devam eder.
Örneğin; %90 engelli baba üzerinden alınan aracı çocukları ve eşi kullanabilir. Gelin ve damatlar kayın hısım yani 1.derece akraba olduğu için kullanabilir. 2. derece akrabalar kullanamaz. (Engelli kişinin – Kardeşleri [ve eşleri], – Torunları [ve eşleri], – Büyük annesi [ve eşleri], – Büyük babası [ve eşleri].)
Engellilik yüzdesi %90 ve üzerinde olmak şartı ile engelli bireyin üzerine araç alınabilir.
Admin. ÖTV Muafiyetli alınan araçlarının kimlerin kullanacağı 01. 01 / 2023 yılında değişiyor. Rapor oranı %90 altı olan kişiler adına alınan ve özel tertibatlı araçları ise sadece araç sahipleri kullanabilecek.
Buna göre %90 ve üzerinde engelli olan kişilerin adına araçları 2. ve 3. dereceye kadar akrabaları kullanabilir. Noter tarafından teyit edilen iş arkadaşlarının ruhsata işlenmesi hakkı saklı tutulmuştur. Ruhsatta ismi olmadığı halde aracı kullanan kişileri aracın bağlanması veya ağır para cezalarına maruz kalabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Engelli araç, yasalara uygun şekilde alınmış ve yasaların izin verdiği kişi ya da kişiler tarafından kullanılıyorsa, kaza sonrası sigorta şirketi hiç tereddütsüz hasarı öder. Ama yok, 3. derece yakınlara kadar kullanması gereken engelli aracını bir başkası kullanıyorsa ve kazaya da karışmışsa sigorta, hasarı ödemez.
%90 ve üzeri raporu olan kişi adına yurt içinden alınan aracı herkes kullanabilir. Bu konuda "3. derece yakınlar" vb. hiçbir kısıtlama kalmadı. Yurt dışından alınan araçlar için ise 3. derece yakın sınırı devam ediyor.
Engellilik derecesi %90 ve üzeri olan kişiler adına ÖTV'den muaf olarak yurt içinden alınan ve özel tertibatı bulunmayan araçların araç sahibi dışında birisi tarafından kullanılması konusunda mevzuatta herhangi bir kısıtlayıcı hüküm bulunmamaktadır.
Bu konuda "3. derece yakınlar" vb. hiç bir kısıtlama kalmadı. H sınıfı sürücü belgesi bulunup kendisi araç kullanan kişilerin özel donanıma sahip araçlarını kendileri ve bir de benzer sakatlığı bulunan H sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler kullanabiliyor.
Engelli bireylerin engelleri %90 ve üzerindeyse yurt içinden alınmış olan aracı herkes kullanabilir. Eskiden olan 2. ve 3. derece akraba şartı kaldırılmıştır. Fakat araç yurt dışından alınmışsa yalnızca 2 ve 3. dereceden akrabaların kullanma şartı devam eder.
%90 ve üzeri engele sahip olan bireyler, aracı kendileri kullanabilecek durumda olmayabilirler. Bu bakımdan engelli bireyin istediği herkes aracı kullanabilir. %90 ve üzeri engele sahip kişilerin 18 yaşını doldurması beklenmez. Aile fertlerinden biri rahatlıkla aracı kullanabilir.
Engellilik oranı yüzde 90 ve üzeri olup ta (araçta özel donanım olsun olmasın) ötv indirimli araç alan kişilerin adlarına alınan otomobilleri de kendileri, eşleri ve üçüncü dereceye kadar yakın akrabaları kullanabilir. Yurt dışına ve şehir dışına çıkmalarında bir kısıtlılık bulunmamaktadır.
Engelli İndirimiyle Alınan Araba Satılabilir mi? ÖTV'den muaf olarak satın alınan araçlar, 5 yıl boyunca satılamaz. Aracınızı bu süre dolmadan satmak isterseniz satın alım esnasında muaf olduğunuz vergileri ödemeniz gerekir. Söz konusu vergiler ödendikten sonra araç satışı için herhangi bir engel bulunmaz.
Engelli bireyin aile bireyleri tarafından araç satın alım işlemi gerçekleştirilebilir. Araç satın almadan önce aracı satın alan kişinin A ve ya B sınıfı ehliyet sahibi olması şartı aranır.
Vasi Araç Alımı Ek Karar Nedir? Engelli ya da hasta olması sebebiyle mahkeme tarafından kısıtlanan ve kendisine vasi atanan kişilerin, hastane raporuyla tespit edilmiş engellilik oranı %90 ve üzerindeyse Özel Tüketim Vergisi'nden muaf bir şekilde araç alma hakları bulunmaktadır.
- Birinci derece akrabalar: Eş, anne, baba, çocuk. - İkinci derece akrabalar: Kardeş, dede, nine, torun. - Üçüncü derece akrabalar: Amca, hala, dayı, teyze, yeğen.
2. derece akraba: Kardeşlerimiz, torunlarımız, dedemiz ve ninemiz (babaanne, anneanne) ikinci derece kan bağı olan akrabalarımızdır. 3. derece akraba: Kardeşlerimizin çocukları yani yeğenler, amca, hala, dayı, teyze üçüncü derece kan bağı olan akrabalarımızdır.
Engelli Kişi Kaç Araç Alabilir? ÖTV Muafiyetli olarak 1 araç alınabilir. 5 sene süresi vardır. 5 sene sonra ÖTV muafiyetinden yararlanarak yeni bir araç alınabilir.
Engelli bireyler ikinci el araç satın alabilir mi? Özel Tüketim Vergisi yani ÖTV, ikinci el araçlarda geçerli olmadığı için, engelli bireylerin raporu ikinci el araba alımlarında herhangi bir etkiye sahip olmayacaktır.
Evet 1/2 hisseli olarak tescil yapılabilir.
Yüzde 40 engelli raporuna sahip bir vatandaş yalnızca kendi kullanacağı araçlar için indirimden faydalanabilirken yüzde 90 engelli raporuna sahip vatandaşların yakınları da bu indirimlerden faydalanabilir. Diğer yandan yüzde 40 ve 90 engel raporu olanlar, Özel Tüketim Vergisi ödemeden araç sahibi olabiliyor.
%90 ve üzeri engele sahip olan bireylerin engelli raporlarında “özel engelli aracını” kullanmaya engel bir durumlarının olmadığı belirtiliyorsa, özel araçlarını kullanabilirler. Bu bireyler %40 ve üzeri engelliliğe sahip bireyler gibi H sınıfı ehliyete sahip olmalıdır ve ÖTV'siz araçlarını satın alabilirler.
01.01.2023 tarihi itibarıyla Resmi Gazete'de de yer verilen Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği kararınca malul ve engelli bireylerin otomobil satın alımlarında uygulamaya alınacak istisna artık 1.004.200 TL olarak kabul görecektir.
Birinci derecede kan hısımları kişinin; çocukları ve çocuklarının eşleri, annesi ve annesinin eşi, babası ve babasının eşidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri