Tam teşekküllü bir devlet hastanesinden “Sürücü Sağlık Raporu” almaları, Tam teşekküllü bir devlet hastanesinden “B sınıfı engelli sürücü olabilir” ifadesinin yer aldığı “Engelli Sağlık Kurulu Raporu” almaları, Bu iki rapor ile ehliyet kursuna başvuru yapmaları gerekmektedir.
Engelli Sınıfı: Sürücü kursu 6.692 TL, teorik ders saat ücreti 50 TL, ders ücreti 1.700 TL, direksiyon ders saat ücreti 312 TL, ders ücreti 4.992 TL.
Araç kullanabileceğine dair ifadenin yer aldığı Engelli Sağlık Kurulu Raporu ve Sürücü Sağlık Raporu alınır. Bu raporlar ile mevcut ehliyetlerini İl Nüfus Müdürlüğü'ne başvurarak B Sınıfı Engelli sürücü Belgesine çevirebilirler.
Ülkemizde, yüzde 40 ve üzeri özürlü raporu olan engelli bireyler, engelli ehliyeti alabilirler. Bu durumda, sağlık raporunu alan engelli bireyler, normal ehliyet sınavlarına girmekle birlikte, farklı sınavlarda da başarılı olmaları gerekmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
(3) Kas hastalıklarından myopati ve progresif muskuler distrofisi, myotonisi ve kas-sinir kavşak hastalıkları olan şahıslardan trafik güvenliğini engelleyecek şekilde olanlara sürücü belgesi verilmez.
Ehliyetin iptal edilip edilmeyeceğinin rapor oranı ile hiç bir ilgisi yok. Belirleyici olan şey sürücü yönetmeliği'Ne göre kişinin sürücü olup olamayacağıdır. Bu yönetmeliğe göre sürücü olmanıza mani bir durum yoksa, % 97 raporla vergi avantajlı araç alabilir ve aracı siz de eişiniz de kullanabilirsiniz...
B engelli ehliyetlerinin gecerlilik süresi 5 yıl, rapor yenileme sureside 2 yıldır.
Engelli sürücü kursu fiyatı 2750 TL, sınav giriş ücreti 280 TL, harç ücreti 705 TL. Toplam 3735 TL.
15 günde bir toplanan kuruldan raporunuzu aynı gün alıyorsunuz. 2 adet biometrik fotoğraf ve 15 tl ehliyet değişim ücretini ptt ye yatırıyorsunuz. makbuzuyla birlikte raporunuzu ve fotoğrafınızı nufus müdürlüğüne veriyorsunuz. 1 hafta içinde ehliyetiniz adresinize geliyor.
4- Engelilik oranına bağlı satın alım yapılan araçlar kimler tarafından kullanılabilir? Söz konusu araçlar sahipleri veya sahiplerinin yararına kullanılmalıdır. Bu noktada engelli kişinin eşi, il sınırı içerisindeki birinci derece akrabaları, sıhri hısımları ve kardeşleri aracı sahibi yararına kullanabilir.
B Engelli Sınıfı Ehliyet Belgesi Hangi araçları kullanır? B sınıfı engelli sürücü belgesine sahip olanlar otomobil ve kamyonet kullanabilir. M sınıfı, B1 sınıfı ve F sınıfı ehliyet belgelerinin kullandıkları araçları da kullanabilirler. Motor bisiklet, 4 tekerlekli motosiklet ve traktör kullanabilirler.
2023 den önceki alınan araçlarda geçmez. Serbestir yani 2023 den önce alınan araçları herkes kullanabilir durumda..
Sıfır engelli araç fiyatları 2023 yılı ocak ayı itibarı ile güncellendi. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyet limiti ise yeni yılda artırılmıştı. Böylelikle muafiyet limiti yüzde 122 oranında artarak 450 bin 500 liradan 1 milyon 4 bin 200 liraya çıkarıldı.
Ehliyet Yenileme Ücreti Ne Kadar? Eski tip ehliyetini yeni tip ehliyet ile değiştireceklerin ödeyecekleri ücret: 13+2 TL'dir. Yeni tip ehliyetlerini yenilemek isteyenlerin, kaybedenlerin veya çaldıranların ödeyecekleri ücret: 145 + 624 TL'dir. Toplamda 769 TL'ye denk gelmektedir.
Kişi, ehliyet alacağı zaman özel donanımlı bir engelli aracıyla sınava girer ve ehliyetini alır. %90'ın altında engeli olan sürücü, araçta engeline uygun özel aksam yaptırmak şartıyla ÖTV ödemeden araç satın alabilir.
Yani; “sadece özel tertibatlı araç kullanabilir” yazan bir rapora sahip sürücü otomatik vitesli araç kullanamaz ya da otomatik vites kullanabileceği belirtilen bir sürücü manuel araçla trafiğe çıkamaz.
Ülkemizde, yüzde 40 ve üzeri özürlü raporu olan engelli bireyler, engelli ehliyeti alabilirler. Bu durumda, sağlık raporunu alan engelli bireyler, normal ehliyet sınavlarına girmekle birlikte, farklı sınavlarda da başarılı olmaları gerekmektedir.
H sınıfı ehliyeti, engellilere verilen bir ehliyet türüdür.
Fakat buna ek olarak aracın bir kuruluşa ya da şirkete ait olduğunu belirtmek için trafik tescil kurumu tarafından bir düzenleme yapılması gerekir. Engelli Araç Sahibi Vefat Ederse Ne Olur? Engelli raporu ile ÖTV indirimli araç satın alan kişinin vefat etmesi halinde aracın hakları mirasçılara düşecektir.
Engellilik oranı yüzde 90 ve üzeri olup ta (araçta özel donanım olsun olmasın) ötv indirimli araç alan kişilerin adlarına alınan otomobilleri de kendileri, eşleri ve üçüncü dereceye kadar yakın akrabaları kullanabilir. Yurt dışına ve şehir dışına çıkmalarında bir kısıtlılık bulunmamaktadır.
11) Sağlık raporunda kişinin durumuna özgü daha kısa sürelerde kontrol muayenesi öngörülmemişse düzenlenen sağlık raporu düzenlendiği tarihinden itibaren iki (2) yıl süreyle geçerlidir.
Engelli ehliyetine sahip olabilmek için engel yüzdesine bakılmasına gerek yoktur. Engelli kişiler B sınıfı engelli ibrazlı ehliyet almalıdırlar. Bunun için ise tam teşekküllü hastanelerden alınan rapor ve araç kullanımı için gerekli aparatların raporda belirtilmesi gerekir.
Engelli adına alınan araçları sözleşmeli şoförler ya da TSE onayı verilen kişiler de kullanabilir. ENGELLİ ARACINI BAŞKASI KULLANIRSA CEZASI NEDİR? Ruhsatta ismi olmadan engelli aracının kullanılması halinde ağır para cezalarıyla ya da aracın bağlanmasıyla karşılaşmak mümkündür.
Araç, rapor sahibi kişi adına alınabilir. Nenenizin, % 96 oranındaki raporu ile yurt içinden araç alabilir ve siz kullanabilirsiniz. Ama ruhsatı nenenizin üzerine olur. Raporunuzun aslı gibidir onaylı fotokopisi ile direk bir bayiye gidebilirsiniz..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri