Hak sahibinin vergi borçları toplamı 5.000 TL'nı aşmıyorsa, hak sahibinin vergi borcu olmadığı kabul edilecek ve “vergi borcu yoktur” yazısı verilecektir. Söz konusu tutarlar önceden 2.000 TL olarak belirlenmişken, 03.03.2020 tarihinden itibaren 5.000 TL olarak uygulanacaktır.
2020/18:Borcu Yoktur Yazısı İçin Vadesi Geçmiş Borç Tutarı Alt Limiti 5.000-TL Olarak Belirlenmiştir. 2020/18:Borcu Yoktur Yazısı İçin Vadesi Geçmiş Borç Tutarı Alt Limiti 5.000-TL Olarak Belirlenmiştir.
"Vergi borcu yoktur yazısı" resmî işlemlerde vergi mükellefinden talep edilir. Buna ek olarak; kamu kurumlarınca açılan ihalelere başvurmak isteyen kuruluşlardan, ticari kredi kullanmak isteyen işletmelerden ve vergi mükellefi olmayan kişilerin kredi başvuru işlemlerinin gerçekleşmesi için de bu yazı istenmektedir.
Vergi borcu kabul edilmeyecek durumlar nelerdir? Firmanın ihale tarihi itibarıyla vergi borcu tutarı 5.000 (beşbin) TL ve altında ise vergi borcu olmadığı kabul edilecektir. Re'sen, ikmalen veya idarece yapılan tarhiyatlara karşı dava açma süresi geçirilmediği sürece kesinleşmiş vergi borcu olmadığı kabul edilecektir.
Vergi borcu yoktur yazısı, vergi mükellefi vatandaş tarafından, vatandaşın bağlı olduğu vergi dairesinden ya da internet üzeriden alınabilir. Vergi mükelleflerinin bağlı oldukları vergi dairesine yapacakları başvuruyu dilekçe ile şahsen yapmaları gerekir.
İlgili 42 soru bulundu
Vadesi geçmiş borç durumunu gösterir belge arama zorunluluğu getirilen kurum ve kuruluşlarca yapılacak ödeme/işlemler sırasında, tahsil dairelerinin verdiği bilgiye istinaden kapsama giren alacak türlerinin toplam tutarının 2.000,- lirayı aşmaması halinde, borcun bulunmadığı kabul edilerek gerekli ödeme/işlemler ...
Vergi borcu yoktur yazısı resmi adıyla vadesi geçmiş borç durumunu gösterir belge, mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairelerindeki borç durumunu gösteren belgedir. Bu belge ile mükellef hangi vergi dairesine ne kadar borcu olduğunu öğrenebilecektir.
Zamanaşımı, süre geçmesi suretiyle vergi alacağının kalkmasıdır. Zamanaşımı, mükellefin bu hususta bir müracaatı olup olmadığına bakılmaksızın hüküm ifade eder. Vergi alacağının doğduğu takvim yılını takip eden yılın başından başlıyarak beş yıl içinde tarh ve mükellefe tebliğ edilmiyen vergiler zamanaşımına uğrar.
Vergi borçları için:
Hazine ve maliye bakanlığınca (vergi dairelerince) 6183 sayılı kanuna göre takip edilen alacaklardan, kişi bazında ülke genelinde tüm vergi dairelerine vadesi 31/12/2022 tarihi öncesi olan ve toplam tutarı 2.000 TL'yi geçmeyen borçlar terkin edilecek.
Resmi Gazete yayımlandı, 31 Temmuz'a kadar kaldırıldı
Her bir ödeme veya işlem için ayrı ayrı olmak üzere, belgenin aranılması gereken yılda uygulanacak olan idari para cezası tatbik edilir. 6183 sayılı Kanunun 22/A maddesine göre verilen idari para cezası, ilgilisine tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekir.
e-Devlet Kapısı'nda Borç Durum Yazısı Talep Girişi (Gerçek Kişi) ve Borç Durum Yazısı Talep Girişi (Tüzel Kişi) olmak üzere açılan iki hizmet üzerinden tüm vatandaşlarımız "Borcu yoktur" yazısını artık e-Devlet Kapısı'ndan alabilecekler.
Alacaklardan vadesi 31 Aralık 2022'den önce olmasına karşın 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle ödenmeyen ve tüm tahsil daireleri itibariyle asli ve feri toplamı 2 bin lira ve altında olan borçlar silinecek.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
Kamu ödemelerinde "Borcu yoktur" belgesinin aranması için gerekli tutar 2 bin liradan 5 bin liraya yükseltildi.
Vergi borcu ödeme, zamanaşımı ve dava yolları ile sona erer. Vergi borcunun olağan sona erme nedeni ödenmesidir. Bunun dışında vadesinin rastladığı takvim yılını takip eden yılbaşından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse zaman aşımına uğrar.
Örneğin 5 Eylül 2022 tarihine kadar ödenmesi gereken bir vergi borcu, 5 Eylül'ün isabet ettiği yılı yani 2022'yi takip eden yılın başından itibaren (01.01.2023) 5 yıl boyunca yani 31.12.2027'ye kadar ödenmezse bu tarih itibariyle zamanaşımına uğrar ve bu borç ortadan kalkar.
Alacaklar için zamanaşımı süresi, Borçlar Kanunu 146. – 161. maddelerde düzenlenmiştir. Kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, her alacak on yıllık zamanaşımına tabidir. Alacak zamanaşımı süreleri, sözleşmeyle değiştirilemez.
e-Devlet sistemine giriş yapılır. Kurumlar bölümünden 'Gelir İdaresi Başkanlığı' seçilir. Hizmetler arasından 'Kimlik Doğrulama' seçilir. 'Borcu Yoktur Yazısı Talebi Girişi' seçilir.
5510 sayılı Kanunun 90 ıncı maddesi hükmü uyarınca yayımlanan Yönetmelik hükümleri; ihale yoluyla yapılan işleri kapsadığından, doğrudan temin ihale usulü ile yapılan alımlar nedeniyle borcu yoktur yazısı aranmayacaktır.
Dilekçe sunarak talep ettiğiniz vergi borcu yoktur yazısının geçerlilik süresi vardır. Genellikle 15 gün olarak belirtilen bu süre zarfı dolduğunda yeniden gerekli işlemleri başlatarak yeni bir belge hazırlanmasını sağlamalısınız. Belgeyi talep eden kuruma göre bu sürenin değişiklik göstermesi mümkündür.
SGK Borcu Yoktur Yazısı Neden İstenir? İşletmeler, SGK borcu yoktur yazısını Sosyal Güvenlik Kurumuna borçlu olmadığını belgelemek için ister. Bunun sebeplerinden biri, işletmelerin devlet teşviklerinden yararlanmak istemesi olabilir. İşletmelerin ihaleye girebilmek için de SGK borcunun olmadığını ispatlaması gerekir.
Bu nedenle ehliyeti kaybetmenize neden olan trafik cezalarının ödenmesi ve “Trafik Cezası Borcu Yoktur” kağıdı alınması gerekmektedir. Bu kağıdı çıkartmak için vergi dairelerine başvurabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri