Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) hem sulh hukuk mahkemesinden hem de noterlerden alınması mümkün bir resmî belgedir. Dolayısıyla veraset ilamı ücreti de nereden alındığına göre değişiklik gösterir. 2023 yılında, noterden veraset ilamı ücreti 2 kişi için 680 TL'dir.
Mirasçılar yani yeni malikler adına yeni bir tapu düzenlenir. Miras kalan taşınmazın tapu harcı bulunmaz. Tapu Müdürlüğü tarafından yalnız 2023 yılı için belirlenmiş olan 1.298,5 TL döner sermeye ücreti talep edilir.
Veraset ilamı noterden alınır notere veraset ilamı dilekçesi ya da vekâletname ile başvuru yapılır. Noter tarafından verilecek başvuru formunun da doldurulup notere ibraz edilmesi istenebilir. Bu belgenin alınabilmesi için mirasçılık talebinde bulunan ile miras bırakan arasında bir soy bağının bulunması gerekir.
Yukarıda kısaca açıkladığımız üzere mirasçılık belgesinin noterden temin edilmesi mümkündür. Ancak bu durumda notere belirli bir masraf ödenmesi gerekecektir. 2022 yılı için noterden mirasçılık belgesi ücreti 500- 600 lira civarındadır.
Veraset ve İntikal Vergisi (VİV) değerleri de 54 no. lu Genel Tebliğ'le güncellendi. (30 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazete) Tebliğe göre; mirasçılar kendilerine intikal eden varlıkların değeri (2023 için) 1.015.747 lirayı aşmadığı sürece vergi ödemeyecek.
İlgili 30 soru bulundu
Tasdikname ibraz etmeyen mirasçılara ödeme yapılırken, yüzde 5 oranında 'vergi kesintisi' yapılıyor ve kalan tutar, mirasçılara hisseleri oranında ödeniyor.
2023 Yılı Veraset İlamı Ücreti
Mirasçılık belgesinin, sulh hukuk mahkemesinden veya noterlerden alınması mümkündür. Veraset ilamı ücreti de belgenin nereden alındığına göre değişiklik göstermektedir. Bu kapsamda veraset ilamının noterden alınması durumunda ücreti yaklaşık olarak 1200-TL'dir.
01 Ocak 2023 tarihinden itibaren kazanılan ikramiyeler ile ilgili Veraset ve İntikal Vergisi istisna tutarı 10.491 TL'den 23.387 TL'ye yükseltildi. Buna göre 23.387 TL'yi aşan kazançlardan yüzde 20 vergi kesintisi olacak.
MİRAS YOLUYLA İNTİKAL TAPU HARCI 2021
Muristen intikal olarak alınan tapudan tapu harcı alınmamakta, sadece döner sermaye ücreti olarak bir meblağ alınmaktadır. 2021 yılı için tapu işlemlerinde döner sermaye bedeli olarak 428,13 TL alınmaktadır.
e-DEVLET MİRASÇILIK BELGESİ SORGULAMA
İlk olarak mirasçının UYAP'a kayıtlı olunması gerekiyor. Daha sonra e-Devlet'e giriş yapılarak arama kısmına 'veraset ilami sorgulama' yazılır. Böylece mirasçısı olduğunuz dosyalar varsa sorgulanabilir, mirasçılık belgesini görüntülenebilir.
Başvuru olmadan mirasçılık belgesi düzenlenmez ve bir mirasçının başvurusu ile alınan veraset ilamını diğer mirasçılar da kullanabilir. Her mirasçının tek tek başvurması gerekmez. Noterlikçe düzenlenen mirasçılık belgesine yapılacak itiraz sulh hukuk mahkemesine yapılmalıdır.
Mirasçı herhangi bir noterliğe başvurarak veraset ilamı talebinde bulunabilir. Bu durumda noter, başvuruda bulunan kişinin nüfus kayıtlarını kontrol ederek mirasçı olup olmadığını teyit eder. Nüfus kayıtlarından başvurucunun mirasçı olduğunu teyit ettiği takdirde mirasçıya bir veraset ilamı düzenleyerek verir.
500 Bin liralık Evin Tapu Masrafı Ne Kadar? 500.000TL'lik eve %4'ü oranında tapu harcı ödemesi yapılır. Harç ödemesi 20.000TL olur. 20.000TL'nin yarısını alıcı, diğer yarısını ise satıcı öder.
Miras vergisi hesaplama oranlarında anne, baba, eş ve çocuktan kalan mal intikali durumunda veraset ve intikal vergisi oranı yüzde 50 olarak hesaplanır, ilk 240 bin lira için miras ile intikallerde yüzde 1, ivazsız intikallerde ise yüzde 10 veraset ve intikal vergisi oranı hesaplanır.
Şu an güncel olarak uygulanan tapu harcı %2 oranındadır. Hem alıcıdan hem satıcıdan %2 olmak üzere toplam satış bedeli üzerinden %4 oranında alınır. Basit bir hesaplama ile satış bedeli 100 bin TL olan bir konut için her iki taraf da 2.000 TL harç ödemelidir.
Mahallî idareler, İl Özel İdareleri152, Belediyeler153 ve Köyler154 dir. Bütün bu sayılan kamu idareleri veraset ve intikal vergisinden muaftır. Dolayısıyla bu idarelere yapılan bağışlarda ve devletin mirasçı olması hâllerinde vergi doğmaz. Kamu meslek kuruluşları da vergiden muaf teşekküllerdir.
Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi
Tahakkukundan itibaren 3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte ödenir.
Veraset İlamı Alınmazsa Ne Olur? Mirasçı, kalan mirastan haberi olmaz ise ve veraset ilamını almazsa, mirası kabul etmiş sayılıyor. Yasal olarak kendisine hak görülen miras, otomatik olarak mirasçısına devrediliyor.
Mirasçılık belgesinin noterden talep edilmesi mümkündür. Bu durumda notere 2022 yılı için noterden mirasçılık belgesi ücreti 200-300 lira ödeme yapılması gerekmektedir. Sulh hukuk mahkemesinden mirasçılık belgesi talep edilmesi halinde ise yaklaşık 300-400 TL ödeme yapılması gerekmektedir.
Veraset İlamının Sulh Hukuk Mahkemesinden talep edilmesi halinde 2023 yılı itibariyle 550 TL gider avansı ve 302,60 TL yargılama harcı olmak üzere toplamda 852,60 TL ödemeniz gerekmektedir. Ancak işlemler tamamlandıktan sonra alınan 550 TL gider avansından artan tutar tarafınıza iade edilecektir.
Mirasçılık belgesi çıkarmak için, mirasçıların tümünün birlikte başvurması gerekmez, her bir mirasçı birbirinden bağımsız olarak başvurabilir ve belgeyi alabilir. Veraset ilamını, mirasçılar haricinde, miras bırakanın alacaklıları da alabilirler.
“Bu hesaplardaki paralar hemen çekilebilir mi veya kullanılabilir mi?” gibi sorular haklı olarak herkesin merak ettiği konulardır. Kişinin ölümü üzerine bankadaki parası üzerine tüm mirasçılar ortaklaşa hak sahibi olurlar. Türk Medeni Kanunu'nun 640. Maddesine göre bu ortaklık mirasın paylaşılmasına kadar sürer.
Veraset ve intikal vergi beyannamesi doldurularak vergisinin hesaplanıp yatırılması gerekir. Özetle mirasçılar banka şubesine başvurarak veraset ilişiği yoktur yazısını alacak ve mirasçılık belgesiyle de birlikte giderek murisin bankadaki parasını payları oranında çekebilecekler.
Murisin bankalarda bulunan hesaplarına ulaşılabilmesi için Medeni Kanun hükümlerine göre mirasçı veya vekilinin yetkili olduğunu gösteren belgeler ile doğrudan ilgili olduğu düşünülen banka şubelerine başvuru yapılması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri