Sizlere Efes Antik Kent hakkında merak edilenleri detaylıca derledik. Efes Antik Kenti 8000 yıllık bir geçmişe sahip olan kültürel ve tarihi değerlerimizden birisidir. Ülkemizde İzmir'in Selçuk ilçesinde yer almaktadır. Efes Antik Kenti UNESCO Dünya Miras Listesinde yer almaktadır.
UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan İzmir Efes Antik Kenti, Selçuk ilçesi sınırlarında bulunuyor. Roma dönemine ait olan bu eşsiz antik kent Dünya'nın 7 harikası arasında yer alan Artemis Tapınağı'na sahip.
Doğu ile batı arasındaki bir liman kenti olan İzmir Efes Antik Kent tarihi, M.Ö. 8600 yılına kadar uzanıyor.
Efes (Hititçe: 𒀀𒉺𒊭 Apaša, Eski Yunanca: Ἔφεσος Ephesos), Anadolu'nun batı kıyısında, bugünkü İzmir ilinin Selçuk ilçesinin üç kilometre güneybatısında yer alan antik bir Luvi şehriydi. Şehir Anadolu'da Yunan sömürgeciliğinin başlamasıyla birlikte İyonya ve daha sonra Roma dönemlerinde de önemini korumuştur.
İlgili 34 soru bulundu
DÜNYA'DA EN ÇOK ANTİK KENTİ OLAN ŞEHİR ANTALYA.
Efes Antik Kenti, İzmir'in Selçuk ilçesinde, Selçuk'a 3,5 km, İzmir şehir merkezine ise 83 km uzaklıkta yer alıyor. Kuşadası yolu üzerinde konumlanan antik kentin Kuşadası'na uzaklığı ise yalnızca 19 km.
Antalya, İzmir, Muğla, Aydın, Manisa, Denizli, Çanakkale, Burdur, Adana, Nevşehir, Adıyaman, Kars ve Bitlis gibi Türkiye'nin pek çok şehrinde yer alan antik kentler ile ören yerleri, yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği noktaları olarak ön plana çıkıyor.
Roma İmparatorluğu'ndan 6. yüzyılda gelen kararnamelerle limanın önü pek çok kez temizlenmeye çalışılsa da liman yolunun bataklığa dönmesi sonucu kentte sıtma hastalığı baş gösterdi. Sıtma hastalığının üzerine milattan sonra 600'lü yıllardaki depremler ve Sasani akınlarından sonra Efes'te yaşam sona erdi.
Su ayak izi, çoğu ürün ve hizmetlerin üretiminde kullanılan tatlı su miktarı demek.
Efes Anadolu'nun batı kıyısında, bugünkü Selçuk ilçesinin 3 km uzağında bulunan, daha sonra önemli bir Roma kenti olan antik bir Yunan kentiydi. Klasik Yunan döneminde İyonya'nın oniki şehrinden biriydi.
Tamamen mermerden yapılan ilk şehir olma özelliğini de taşıyan Efes; yamaç evleri, antik tiyatrosu, Kral yolu, meşhur Celsus kitaplığı ve daha pek çok kalıntısıyla çağdaşları arasında en ilgi çekici antik bölgelerden birisi olma payesini başarıyla koruyor.
Karyalılar ve Lelegler kentin ilk sakinleri arasında yer alırken, İyon göçleri M.Ö. 1200 yıllarında başlamıştır. Esas olarak bir İyon Yunan şehri olarak bilinen Efes, UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelenmiştir.
Türkiye'de Kültür Bakanlığı tarafından belirlenen 77 adet antik kent var! Listeye dahil olmayanlarla birlikte antik kent sayısının 100 civarında olduğu tahmin ediliyor.
Aspendos veya Belkıs, Antalya ili Serik ilçesinde bulunan Belkıs köyünde yer alan antik tiyatrosuyla meşhur bir antik kenttir.
Aigai, Manisa ili, merkez ilçeye bağlı Köseler Köyü'nün 2 km güneyindeki Gün Dağı'nın üzerinde, kısmen ayaktaki harabelerden ibaret bir antik kenttir. MÖ 1100 yıllarından sonra Yunanistan'dan gelip kuzeybatı Anadolu kıyılarına yerleşen Aioller tarafından kurulan 12 kent arasında sayılmaktadır.
Efes Antik Kenti giriş ücreti 700 TL olarak belirlendi. MüzeKart sahipleri Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ve Milli Saraylar ve Çanakkale Alan Başkanlığına bağlı 350'den fazla müze ve ören yerini bir yıl boyunca sınırsız ziyaret edebilecek.
Milattan önce 6000'li yıllarda kurulmuş olan Efes Antik Kenti, pek çok yerli ve yabancı turistin ülkemizde ziyaret ettiği önemli bir ören yeridir. Efes Antik Kenti örenyeri giriş ücreti 150 TL'dir.
Efes, tarih sahnesine M.Ö. 6. binyılda Hititler döneminde çıkan ve ardından Lidyalılar, Persler, Yunanlar ve Romalılar gibi birçok medeniyetin egemenliğini yaşamış önemli bir şehirdir. M.Ö. 2. binyılda Anadolu'nun batı kıyısında, Lydian krallığının başkenti olarak biliniyordu.
Antik Efes esas olarak Ege Denizi kıyısında, şu an bulunduğu konumdan 8km içeride yer almaktadır. Yüzyıllar boyunca Küçük Menderes'in taşıdığı alüvyonlarla Antik Efes'in bulunduğu bölge dolarak Efes'in denize olan kıyısının ova olmasına sebep olmuştur.
binlerce yil oncesinden kalma kentlere verilen isim..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri