1.2080 (X210Cr12) (CP10V) Çelik Nerede Kullanılır? 1.2080 (X210Cr12) takım çeliği, sac kalıpçılığında, yüksek gerilmeli kesme ve zımba takımlarında, profil makaralarında, çekme ve derin çekme kalıplarında, kağıt ve plastik bıçaklarında, ince saclar için makas bıçaklarında kullanılabilir.
2080 çelik(hava çeliği), yüksek aşınma dayanımına ve yüksek karbon içeriğine sahip ledeburitik soğuk iş takım çeliğidir. Hava ile sertleştirilebilmesi sayesinde ”Hava çeliği” olarak da tanınmaktadır. 2080 çelik, diğer soğuk iş takım çeliklerine göre daha düşük tokluğa sahiptir. (Kırılgandır.)
2080 Malzeme Sertleştirme Tavlaması
Ön sertleştirme sonrası sertlik 63-65HRC değerlerine kadar ulaşmaktadır. 30mm e kadar olan parçalarda ön sertleştirme sıcaklığı 960-1000C ve akabinde havada soğutularak 63-65HRC sertliğine ulaşılabilmektedir.
904L Paslanmaz Çelik: 904L paslanmaz çelik kaliteleri arasında korozyon direnci açısından en üst değere sahip paslanmaz çelik kalitesi olarak kabul edilmektedir.
Kullanım Alanları : Yüksek sertlik ve tokluğa sahip standart yüksek hız çeliğidir. Bütün kesici freze, matkap, pafta, broş tığları ve bazı kesme kalıplarında kullanılır. Tel erozyonda kesim işlemine, kaynak, PVD ve CVD kaplamaya uygundur.
İlgili 19 soru bulundu
1050 İMALAT ÇELİĞİ
Kalıp setlerinde, otomobil, makine ve aparat yapımında orta zorlamaları olan parçalarda dişliler, civatalar, somunlar, miller, saplamalar ve şaftlarda kullanılır.
Bugün tüm dünyada en sağlam çelik dendiğinde ilk akla gelen lokasyon olan İsveç, sahip olduğu fosfor ve kükürt içermeyen kaliteli demir yataklarıyla oldukça ünlü. 13. yüzyıldan bu yana bir gelenek olarak devam eden çelik üretimi, detaylı kontrol aşamaları ve köklü geçmişiyle en iyi olma unvanını fazlasıyla hak ediyor.
Kimya, beyaz eşya, endüstriyel mutfaklar, otomotiv yan sanayi, gıda sanayi gibi alanlarda kullanılır. 304 kalite paslanmaz dünya üzerinde en sık kullanılan paslanmaz çelik kalitesidir, her yemekte çatal-kaşık olarak karşımıza çıkmaktadır. Gıda ve tıbbi uygulamalarda 304 kalite her zaman tercih edilmelidir.
Yüksek sıcaklıklarda müthiş bir performans sergileyen 304 ve 316 kalite saclar, paslanmaz çelik sınıfının en dayanıklı alternatifleri arasında yer almaktadır.
3. Sertleştirilmiş AISI 4140 malzemesinin yüzeyindeki en yüksek çekme kalıntı gerilmesi, 45 HRC sertlikte olduğu görülmüştür. 4. Termal metot olan sertleştirme işlemi, 40, 45, 50 HRC sertleştirilmiş numunelerin yüzeyinde sırası ile 169, 299, 203 MPa çekme kalıntı gerilmesi oluşturduğu tespit edilmiştir.
1.2080 malzeme, ledeburitik yapılı, %12 krom içeren bir çeliktir. 1.2080 (X210Cr12) soğuk iş takım çeliği, içerisindeki yoğun sert karbür varlığından dolayı korozif ve adesif aşınmaya karşı dayanıklıdır.
1.2842 (90MnCrV8) soğuk iş takım çeliği, kesme, delme zımba takımlarında kullanılır.
genellikle üretim esnasında herhangi bir duraksama yaşanmadığı ve yeniden ısıtılmadığı için soğuk haddelenmiş çeliğe göre daha ucuzdur. Çelik soğutulduğunda belli bir oranda küçülür ve böylece nihai ürünün boyutunu ve şeklini soğuk haddelenmiş ürüne göre daha az kontrol eder.
Kullanım sıcaklığı bakımından 200°C'nin altında çalışmaya uygun alaşımlı takım çeliği grubudur. Bu malzemelerden beklenen öncelikli özellikler, ısıl işlem sonrası yüksek sertliğin ve aşınma dayanımının yanı sıra, bu sertlikte darbelere karşı direncinin yüksek olmasıdır.
Su verme işleminde çelik parça, belli bir süre Ac3 veya Ac1 sıcaklığında tutulduktan sonra bu sıcaklığın üzerinde bir sıcaklıkta ısıtılır. Daha sonra su, nitrat, yağ ve havada hızla soğutulur. Genellikle karbon içeriği yüzde 0,3' ten fazla olan karbon çeliği ve alaşımlı çelik için kullanılan bir ısıl işlem yöntemidir.
1.2083 (X40Cr14) çelik; içinde yüksek oranda krom barındıran, paslanmaz ve martensitik bir plastik kalıp çeliğidir. 1.2083 (X40Cr14) malzeme, sertleştirilmiş durumda iyi bir korozyon dayanımı ve parlatılabilirlik sunar.
Karbon miktarı yüksek olan çelikler demirden daha sert ve güçlü olmasına rağmen daha az sünektirler. Yüksek çekme mukavemeti ve düşük maliyeti nedeniyle çelik, binalarda, altyapıda, aletlerde, gemilerde, trenlerde, arabalarda, makinelerde, elektrikli cihazlarda ve silahlarda kullanılmaktadır.
Çelikler içerdikleri karbon oranına göre düşük karbonlu çelikler, orta karbonlu çelikler, yüksek karbonlu çelikler ve yüksek karbonlu takım çelikleri olmak üzere başlıca dört sınıfa ayrılırlar.
Çelik, demirden daha güçlüdür (akma ve nihai gerilme mukavemeti) ve birçok demir türünden de daha dayanıklıdır (genellikle kırılma tokluğu olarak ölçülür). En yaygın çelik türleri, ağırlıkça % 0,5'ten daha az karbon ilavesine sahiptir.
403 paslanmaz çelik, temel martensitik paslanmaz çeliktir, korozyona ve ısıya dayanıklı %12 Cr martensitik paslanmaz çeliktir.
Yine Böhler-Uddeholm firması tarafından üretilen N690 çelik bir paslanmaz çelik türüdür. 58-60 HRC sertliklere ulaşabilmektedir. Bistüri gibi cerrahi aletlerin yapımında; çelik, enamel, cam döküm, petrokimya tesislerinde kullanılan makinelerin yapımında ve gemi üretiminde kullanılan bir çeliktir.
Görsel İnceleme: Çelik, genellikle parlak ve sert bir yüzeye sahiptir ve genellikle gümüş grisi bir renge sahiptir. Ancak, yüzey kaplamaları veya paslanma nedeniyle bu görünüm değişebilir. Sertlik Testi: Çelik genellikle diğer metallerden daha serttir. Bu özelliği test etmek için bir sertlik testi uygulanabilir.
Japonya. Japonya da çelik üretiminde küresel pazarda önemli yere sahip olan ülkelerden biridir. Dünya'da en büyük on çelik üreticisi şirket arasında iki tanesi Japonya'ya aittir. Bu da Japonya'yı dünyada çelik üretimi bakımından ilk sıralara taşıyor.
N690 çelik Bohler tarafından üretilen Avusturya meşeiili bir çeliktir. VG10 çeliğinin modifiye edilmiş şeklidir. Paslanmaz çelikler içerisinde kendi sınıfının en iyisidir. Namlu dayanımı, tokluk, paslanma direnci gibi ana konularda performansı kesinlikle yeterli seviyelerdedir.
Çelik üretimi, otomotiv endüstrisi için önemli bir CO2 emisyon kaynağı; 2021 yılı verilerine göre, yeni bir Volvo otomobilin üretim sürecinde ortaya çıkan tüm emisyon gazlarının ortalama yüzde 33'ünü çelik oluşturuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri