Çok fazla dağılmadan bir bütün halinde duruyorsa doğru bir şişirme işlemi olmuş demektir. Eğer şekil almayan yani cıvık bir kıvamda ise biraz daha bulgur ilave edip çok az kaynar su ilave edin.
Eğer yağsız bir kıyma kullanıyorsanız ve etiniz çok da taze değilse işin başında dilediğiniz kıvamdan uzaklaştığınızın resmidir. İçerisine mutlaka bağlayıcı bir malzeme koymadığınız durumlarda köftenizin kıvamı beklediğiniz gibi olmaz ve pişerken dağılır.
Şöyle ki, çiğköfte yapılırken bolca baharat eklenir. Ve bu baharatların hepsi de yaş değil kuru baharatlardır. Bu şu anlama gelir ki baharatlar elimizdeki köftenin bir miktar suyunu emecekler ve kıvamı koyulaştıracaklar.
Bulgur ve domates salçasını tepsiye alıp iyice yoğurun. Yumuşadıktan sonra damla damla su ilave ederek yoğurmaya devam edin. Bulgurların rengi salça gibi kırmızıya döndüğü noktada karışıma tuz, pul biber, sıvı yağ, isot ve biber salçasını ekleyip karıştırarak yeniden yoğurmaya başlayın.
Faydalı Bilgiler: Çiğ Köfte İçin Malzemeler Nelerdir? Etsiz çiğ köfte yapmak için esmer bulgur, soğan, limon suyu, salça, nar ekşisi ve zeytinyağı gerekir. Bulguru ıslatmak için sıcak su ve etsiz çiğ köfteyi lezzetlendirmek için sevdiğiniz baharatları ekleyebilirsiniz.
İlgili 42 soru bulundu
Çok fazla dağılmadan bir bütün halinde duruyorsa doğru bir şişirme işlemi olmuş demektir. Eğer şekil almayan yani cıvık bir kıvamda ise biraz daha bulgur ilave edip çok az kaynar su ilave edin.
Güneydoğu'da oldukça fazla tüketilen besin çiğ köfteye buz konmasının nedeni içerdiği bulgurun şişmemesi içindir. Özellikle yaz aylarında çiğ köfte yapımında kullanılan buz çiğ köfteye bulgurun şişmemesi için konulur.
Köftelik bulgur yoğurma tepsisine alınıp üzerine 1,5 su bardağı su konup karıştırılıp bırakılır. Soğanlar robottan geçirilip suyu sıkılır. Soğuk sudan bir tur geçirilip fazla suyu sıkılıp köftelik bulgura ilave edilip sarımsak da ince rendelenir. Bu şekilde tam 10 dk yoğrulur.
Yoğrulma işlemi esnasında çok (3 yemek kaşığı dolusu) az su (yazın buz) ile yavaş yavaş bastırarak bulgur yumuşayıncaya kadar yoğrulur.Bu esnada bir adet çay kaşığı saf zeytin yağı dökülmesi tavsiye edilir. Kıvama gelinceye kadar yoğrulan çiğköfteye artık su yerine sıkılan taze limon suyu ilave edilir.
Türk mutfağı lezzetleri arasından yemelere doyamadığımız çiğ köftenin yapımı, doğru ölçüler tutturulursa gayet basit. Köftenin kızgın yağ ile buluştuğu anda yayılan mis koku, ev halkının iştahını kabartacak.
Çiğ Köfte Cıvık Olursa Ne Yapılır? Çiğ köfte cıvık olursa su eklenmeden yoğurulmalıdır. Yoğurduktan sonra yarım saat dinlendirip şekil verebilirsiniz.
Köftenin içine bağlayıcı bir malzeme eklemeyi ihmal etmemelisiniz. Köfteyi tutacak malzemeler: yumurta, un veya ekmek içidir. Bu sayılan malzemeler köftede kıvam ve şekil olarak belirgin farklar sağlar. Köftenin içine soğanları direk rendelemeyin.
1 saat 20 dk boyunca (ortalama) tekniğine uygun olarak yoğurma sürer.
Ekmeğin kabuğu köftenin sert olmasına yol açar. Anne köftesinin en önemli püf noktası bayat ekmek içi ile yapılmasıdır. Bayat ekmek içiniz yeterli gelmezse eğer biraz galeta unu ekleyebilirsiniz.
Sulu Köfte Tarifi İçin Malzemeler
350gramorta yağlı kıyma. 1adetyumurta. 4yemek kaşığıince bulgur. 1çay kaşığıtuz.
En çok karşılaşılan sorulardan bir tanesi. Köfte harcının içerisine yumurta veya ekmek koymak köftenin bağlanarak dağılmasını engeller.
Köftenin dağılmaması için genelde 1 adet yumurta yeterlidir, ancak kıymanın miktarı fazla ise yumurta sayısı da artırılabilir. Köftenin daha lezzetli olabilmesi için tıpkı poğaça yaparken olduğu gibi yoğurduğunuz kıymayı en az 1 saat dinlenmesi için dolapta bekletmelisiniz. Böylece köfte çok daha lezzetli olacaktır.
Bulgur, soğan, salça ve et yoğurma kabına alınıp eşit miktarda dağılacak şekilde yoğurulur. Domateslerin kabukları soyulup minik minik doğrandıktan sonra karışıma eklenir ve iyice yoğurulur. Yoğurt eklenip tekrar yoğurulur. Köfte kıvama gelince isot-zeytinyağı karışımı ve köfte baharatı eklenip yoğurulur.
1 su bardağı bulgur koyuyorsak yarım su bardağı isot koymalıyız. 4-Şeker ve tuz kullanmamıza hiç gerek yoktur.
Selamunaleykum. Öncelikle çiğköfte tepsisine ince bulgurumuz koyup üzerine bir buçuk bardak kadar soğuk su döküp ıslatıyoruz. Kesinlikle suyu çok olmamalı sadece ıslanacak kadar olmalı. ıslattığımız bulgurun üstünü kapatıp yarım saat kadar bekletiyoruz.
1 kg bulgurdan kaç kişilik çiğköfte çıkar? NOT: 1 kg bulgurdan yaklaşık olarak 3 kg çiğ köfte çıkıyor. Dilerseniz yarım kg bulgurdan da yapabilirsiniz ancak yukarıda yazılı olan malzemelerin hepsinin yarısını koymanız gerekiyor.)
Su kaynayınca içine 1 çay kaşığı limon tuzu ve biraz da tuz atın. Köfteleri üst üste gelmeyecek sıkışık olmayacak şekilde kaynayan suya bırakın. Köfteler tuzlu suda su yüzeyine çıkınca en fazla 4-5 dakika daha haşlayın.
Öncelikle tencerelerden birini ters çevirin. Üzerine ince bir şekilde dondurulmuş kıymanızı yerleştirin. Diğer tencerenin içine 2 lt oda sıcaklığında su koyup tencereyi kıymanın üzerine oturtun. 5 dk. sonra kıymanız tamamen çözülmüş şekilde emrinize amade hale gelecek.
Çiğköfteye rengini veren asıl detay içine konulan isotun miktarıdır. İsotun oranı ne kadar fazla ise çiğköftenin rengi de o kadar koyu olacaktır. Kullanılan kaliteli bir isot çiğköfteye çok güzel bir koyuluk verecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri