"Kafataslı Yapı" Yerleşme içinde kazılarda ortaya çıkarılan konut işlevli olmayan yapılardan biri de "Kafataslı Yapı" olarak tanımlanan yapıdır. Yapının ilk kez ortaya çıkarıldığı 1981 yılında içinde 70 kadar insan kafatasından başkaca bir buluntu elde edilmemişti.
Çayönü, Ergani'de yer alan, Türkiye ve Güneydoğu Avrupa'nın ilk köy yerleşkesidir. Tarih öncesinden kalma bu höyük, M.Ö 8500'de başlayan yerleşimine ait evrelerin izlerini barındırmaktadır. Çayönü Höyüğü aynı zamanda madencilik tarihinin başladığı ilk yer olarak kabul edilmektedir.
Diyarbakır'da Uygarlık tarihine ışık tutan Çayönü'nde sandık tipi üç yeni mezar daha bulundu. Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde neolitik dönemin izlerini taşıyan Çayönü Höyüğü'nde yürütülen arkeolojik kazılarda sandık tipi üç yeni mezar gün ışığına çıkarıldı.
İlk üretimciliğe geçiş evresi olan Neolitik Çağ'ın Türkiye'deki önemli örneklerinden biri olan Çayönü, mimarisi ile dikkat çektiği gibi ilk olarak buğdayın tarıma alındığı ve köpeğin evcilleştirildiği yer olarak da önem taşır.
Çayönü, uygarlık tarihinin en önemli dönüşümlerinin yaşandığı, Neolitik Dönem olarak adlandırılan 3 binyılı aşkın bir süreyi, göreli olarak iyi korunmuş yapı kalıntıları, zengin buluntu topluluğu ile en iyi temsil eden önemli kazı yerlerinden biridir.
İlgili 41 soru bulundu
Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde neolitik devrin izlerini taşıyan Çayönü Höyüğü, arkeolojik kazılarla tarihe ışık tutuyor. Göçebelikten yerleşik yaşama geçilip tarıma ilk başlanılan yerler arasında bulunan Çayönü Höyüğü, ilgi uyandırıyor.
Çayönü Höyüğü ya da Çayönü Tepesi Diyarbakır il merkezinin kuzeybatısında, Ergani İlçesi'nin 7 km güneybatısında yer alan bir höyüktür. Höyük, 4,5 metre yükseklikte 160 x 350 metre boyutlarında yayvan, geniş bir tepe üzerindedir. Güneyinden Boğazçay Deresi geçmektedir.
VI. Binyılın ortalarında Ubeyd Dönemi'yle birlikte başlayan Güney Mezopotamya'daki yerleşik hayat süreci, M.Ö. IV. binyılda Uruk yerleşiminde şehirli bir dünyanın ve dolayısıyla ilk şehir devletinin doğuşu şeklinde meyvelerini vermiş, M.Ö.
Daha çok Anadolu'nun güneyinde yoğunlaşmış bulunan Erken Neolitik Çağ höyüklerinden en ünlüsü Konya sınırları içindeki Çatalhöyük'tür. Çatalhöyük 450 x 275 m boyutlarında ve 17 m yüksekliğinde olup birbirini takip eden 14 yapı katından oluşmaktadır.
Neolitik Dönem'e ait en eski yerleşimlerden bir tanesi olarak tanımlanan Çatalhöyük, ilk ev mimarisi, ilk manzara resmi, ana tanrıça kültü gibi özgün buluntuları ve inanç eserleri ile insanlık tarihine ışık tutmaktadır. Konya ilinin Çumra ilçesinde yer alan Çatalhöyük, 1958 tarihinde keşfedilmiştir.
Günümüzde Konya şehrinin güneydoğusunda bulunan Çatalhöyük ve Çayönü yaklaşık olarak 9 bin yıl önce yerleşim yeri olmuştur. Günümüzde antik kent olan bu yerler ülkemizde kültürel açıdan büyük öneme sahiptir.
Bugünkü Konya şehrinin 52 km güneydoğusunda, Hasandağı'nın yaklaşık olarak 136 kilometre uzağında, Çumra ilçesinin 11 km kuzeyinde, Konya Ovası'na hakim buğdaylık arazide bulunmaktadır.
Araştırmacılar bu kez, Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde bulunan Çayönü Tepesi'nde MÖ 8500-7500 yılları arasında yaşamış toplumun genetik ve kültürel materyallerini beraber analiz ederek, bölgenin tarihine ışık tuttu. Çayönü Tepesi ilk olarak 1963 yılında Halet Çambel ve Robert J. Braidwood tarafından keşfedildi.
Tarıma dayalı ilk kalıcı yerleşimler, Mezopotamya'ya komşu ve yeterli yağış alan Anadolu ile Levant bölgelerinde ortaya çıkmış olsa da, dünya tarihinde ilk şehirler Güney Mezopotamya'da görülür.
Çatalhöyük Neolitik Antik Kenti, Konya'nın Çumra İlçesi sınırlarında olup, ilçenin 10 km. doğusunda yer almaktadır. Höyük, farklı yükseklikte iki tepe düzü olan bir tepe şeklindedir. Bu iki yükseltisi nedeniyle çatal sıfatını almıştır. Çatalhöyük 1958 yılında J.
Çatalhöyük 1958 yılında James Mellaart tarafından keşfedilmiş ve ilk kazılar 1961-1963 yılları arasında yapılmıştır. Çatalhöyük insanlık tarihinin ilk yerleşim yeri olarak kabul edilmektedir.
Konya'nın Çumra ilçesinde bulunan Çatalhöyük, Anadolu'daki köy yaşamından kent yaşamına geçişin ilk temsilcisi olarak kabul edilmektedir. M.Ö 7400'e tarihlenen Çatalhöyük, dönemin en kalabalık yerleşimidir.
Tahmini olarak milattan önce 2000-1400 yılları arasında varlığını sürdü- ren Luviler, Anadolu'nun bilinen en eski halkla- rıdır. Bu dönemdeki hâkim dil Luvi dili ve uygar- lık Luvi Uygarlığı olarak tanımlanmıştır (2).
MÖ 9600–9500 civarına tarihlenen Göbeklitepe, dünyanın şu ana kadar bilinen en eski tarihî yapısıdır. Bazı popüler kaynaklarda "tarihin sıfır noktası" nitelendirmesiyle de anılmaktadır.
Göçebe bir hayat tarzı olan Sümerlerin, Mezopotamya'da yerleşik hayat tarzı olan topluluklar üstünde egemenlik kurması ile birlikte ilk devlet ortaya çıkmıştır.
Başlangıcı M.Ö. 4000 yıllarına dayanmaktadır. Mezopotamya medeniyetleri arasında bulunan Sümerler, Akadlar, Elamlar, Asurlar ve Babiller Mezopotamya'da kurulan ilk devletlerdir.
Devletin ilk izleri, insanların göç etmekten yorulup tarımsal üretim yoluyla yerleşik hayata geçtikleri Neolitik dönemde görülür.
Hallan Çemi Höyüğü, ya da Hallan Çemi Tepesi, Batman il merkezinin 50 km. kuzeyinde yer alan bir arkeolojik yerleşimdir. Höyük, 4,3 metre yükseklikte bir tepe olup Dicle'nin kolu Sason Çayı'nın batı kıyısında dar bir vadide yer almaktadır.
Hacılar Höyük, Burdur İl merkezinin 26–27 km güneybatısında yer alan bir höyüktür. Toroslar'ın kuzeye uzanan sırtları arasında oluşmuş bir vadide bulunmakta olup batısında Koca Çay akmaktadır.
Çayönü yerleşimi Diyarbakır sınırları içinde, Ergani ilçesinin 7 km kadar güneybatısında bulunan bir yerleşme yeridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri