21 Aralık ile Kuzey Yarım Küre'de kış başlangıcı yaşanır ve Güney Yarım Küre ise yaz başlangıcına geçer. Kuzey Yarım Küre'de artık gündüzler uzamaya başlar ve gittikçe geceler kısalır.
Bu tarihten itibaren geceler kısalır ve gündüzler uzamaya başlar. Bu süreç 21 Haziran'a kadar devam eder. 21 Aralık tarihinden sonra günler uzamaya, geceler ise kısalmaya başlayacak. Gündüz süresinin uzunluğu güney kısımlarına gidildikçe artış göstermektedir.
Şurada Paylaş! Güney Yarımküre'de en uzun gündüz, Kuzey Yarımküre'de ise en uzun gece yaşanır. Bu tarihten sonra (21 Aralık) Kuzey Yarımküre'de gündüzler uzamaya (kış gündönümü) Güney Yarımküre'de kısalmaya (Yaz gündönümü) başlar.
Cevap: 21 Aralık' Kuzey Yarım Küre için en kısa gündüzdür. 21 Aralık'tan sonra günler uzar. Uzama süresi değişir bazı günler 1 dakika bazı günler 2 dakika uzar.
Türkiye'de en uzun gece bu tarihte yaşanır. Güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi'ne dik gelmesi sonucunda geceler kısalarak gündüz süresi uzamaya başlar ve bu süreç 21 Haziran'a kadar devam eder. Buna göre, 21 Aralık tarihinden sonra günler uzamaya, geceler kısalmaya başlayacak.
İlgili 36 soru bulundu
21 Aralık tarihinde güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi'ne dik gelmesi nedeniyle günler bu tarihten itibaren uzamaya başlar. 21 Haziran'a kadar devam eden bu süreçte gündüzler daha uzun sürer. İşte ayrıntılar.
Kış gündönümü, (yaklaşık 21 Aralık), güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi'ne dik geldiği an. Kuzey yarımkürede günler uzamaya, güney yarımkürede kısalmaya başlar. Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarımkürede kışın, güney yarımkürede yazın başlangıcı sayılır.
21 Aralık'tan itibaren geceler kısalarak gündüz süresi uzamaya başlar ve bu süreç 21 Haziran'a kadar devam eder. Şubat ayında gün doğumu saat 08.00 dolaylarında gerçekleşirken, Mart 2023'te Gün doğumu saat 07:30'lara gelecek. Haziran ayına kadar günler uzamaya devam edecek.
Yaz gündönümünde (yaklaşık 21 Haziran), güneş ışınları Yengeç Dönencesi'ne dik açıyla düşer. Kuzey yarımkürede gündüzler kısalmaya, güney yarımkürede uzamaya başlar. Bu tarih, kuzey yarımkürede yazın, güney yarımkürede kışın başlangıcı sayılır.
21 HAZİRAN'DA KUZEY YARIM KÜRE
Yengeç Dönencesi'nden kuzeye gidildikçe gündüz süresi uzar, gece süresi kısalır. Bu tarihten itibaren gündüzler kısalmaya, geceler uzamaya başlar. Fakat 23 Eylül tarihine kadar gündüzler gecelerden uzundur.
Türkiye'nin de içinde bulunduğu Kuzey yarım kürede 21 Aralık'ta en uzun gece yaşandıktan sonra 23 Aralık'tan itibaren geceler kısalıp gündüzler uzamaya başlar. Bununla beraber bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul edilir.
21 Mart ilkbahar ekinoksunda Güney Yarım Küre'de geceler gündüzlerden uzun olurken, Kuzey Yarım Küre'de tam tersi olmaktadır. 21 Mart 2023 tarihinde yaşanacak gece gündüz eşitliği tarihinden sonra gündüzler uzarken, geceler ise kısalmaya başlar.
Her sene 21 Aralık tarihinde kış dönümü ile en uzun gece ve en kısa gündüz yaşanıyor.
Kış gündönümü, (yaklaşık 21 Aralık), güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi'ne dik geldiği an. Kuzey yarımkürede günler uzamaya, güney yarımkürede kısalmaya başlar. Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarımkürede kışın, güney yarımkürede yazın başlangıcı sayılır.
21 Aralık'ta Güney Yarımkürede yaz, Kuzey Yarımkürede de kış mevsimi başlangıcı olarak bilinir. Yengeç Dönencesi'nden kuzeye gidildikçe gece süresi uzar, gündüz süresi kısalır. Bu tarihten itibaren geceler kısalmaya, gündüzler uzamaya başlar. İstanbul'da 21 Aralık'ta güneş 08:27'de doğacak, 17:40'da ise batacak.
Güneş ışınları Kuzey Yarımküre'ye en dik, Güney Yarımküre'ye en eğik açılarla gelir. Dünya'nın en sıcak yerleri, üzerinden Yengeç Dönencesi'nin geçtiği karaların iç kısımlarıdır. Bu tarihten sonra Kuzey Yarımküre'de gündüzler kısalmaya (yaz gündönümü), Güney Yarımküre'de ise uzamaya(Kış dönümü) başlar.
Bu süreç 21 Haziran'a kadar devam eder. 21 Aralık tarihinden sonra günler uzamaya, geceler ise kısalmaya başlayacak.
Kış gündönümü 21 Aralık'ta yaşanıyor. Bu tarihte ise en uzun gece, en kısa gündüz yaşanmış oluyor. Kusey Yarımkürede geceler uzarken, Güney Yarımkürede ise gündüzler uzamış oluyor.
21 Haziran tarihinden sonra Kuzey Yarımküre'de gündüzler kısalmaya, Güney Yarımküre'de ise gündüzler uzamaya başlamaktadır. Yaz Gündönümü'nde saat 12'yi gösterdiğinde Yengeç dönencesinde gölge boyu sıfır olur.
Günlerin her zaman 24 saat olduğu bilgisi eskide kaldı, artık günler kısalıyor veya uzuyor. Günlerde yaşanan değişiklikler normal bir kimse tarafından fark edilmese de, bilim insanları günlerin zaman içerisinde uzayıp kısaldığının farkındalar.
"Günler ne zaman uzayacak?" sorusunun bilimsel açıklamasına göre, 21 Aralık'ta güneş ışınları Oğlak Dönencesi'ne dik gelir. Bu günden itibaren geceler kısalarak gündüz süresi uzamaya başlar. Bu süreç 21 Haziran'a kadar bu şekilde devam eder.
Sonbaharın belirtileri
Gündüzler kısalır, geceler uzar. Güneş, erken batar.
* 21 Mart'tan sonra ışınlar ekvatorun kuzeyine daha dik geleceği için Kuzey Yarım Kürede gündüzler daha uzun olur. * Kuzey Kutup Noktası'nda 6 ay süreli gündüzün, Güney Kutup Noktası'nda ise 6 ay süreli gecenin başlangıcıdır. 21 Haziran'da güneş ışınları Yengeç Dönencesi'ne dik gelir.
21 Aralık'ta güneş ışınları Oğlak Dönencesine dik gelir. Buna bağlı olarak: Kuzey yarımkürede kış mevsimi güney yarımkürede ise yaz mevsimi yaşanır. Bir noktanın güneyine doğru gidildikçe gündüzlerin süresi artar gecelerin süresi ise kısalır.
Kuzey Yarım Küre için kış gün dönümü, her yıl 21 veya 22 Aralık'ta; Dünya genelinde tam olarak aynı zamanda gerçekleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri