21 aylık bebeğin konuşma ve dil gelişimi nasıldır? 21 aylık bir çocuk 2-6 arasında kelime konuşabilir ve kısa cümleler kurabilir. Ebeveynler 21 aylık bebelerin anlattıklarının genellikle bir kısmını anlar. İsteklerini anlatırken sözcükleri ve işaretleri beraber kullanabilir.
İki kelimeli basit komutları anlayabildiği gibi kendi de basit ifadeleri söyleyebilir. Dil gelişimine bakıldığında ise 21 aylık bebekler için sadece şimdiki zaman vardır. Kelime hafızaları gelişmeye devam eder. Bununla birlikte dil gelişimi hızının her çocukta farklı olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.
21 aylık bebek kaç kelime söyler? Kullanılan kelime sayısı her bebekte farklı olabilir. Ancak genelde 21 aylık bebekler 20-30 kelimeyi söyleyebilir.
21 Aylık Bebek Dil Gelişimi ve 21 Aylık Bebek Konuşması
Bu soruya 20-30 kelime anlayabilir şeklinde cevap verilebilir. - 2-3 kelimeyi bir araya getirebilir. - Vücudundaki bazı yerlerin isimlerini göstererek söyleyebilir. - Etrafındaki bazı nesnelerin veya canlıların isimlerini söyleyebilir.
Uzmanlara göre 22 aylık bir bebeğin “mama, baba, dede” gibi basit kelimeleri söyleyebilmesi gerekir. Benzer kelimeleri söyleyememesi geç konuşma belirtisi olabilir. Bebeğinizin gelişimiyle ilgili bazı endişeleriniz varsa doktora başvurabilirsiniz.
İlgili 38 soru bulundu
Üstün Zekâ ve Geç Konuşma
Çocuğunuz yüksek zekâ seviyesine sahip tanısı aldıktan sonra üstün zekalı olarak nitelendirilmektedir. Dünyadaki var olan araştırmalara göre, konuşma gecikmesi yaşayan çocukların sadece on çocuktan biri üstün zekalıdır.
Bebekler, taklit ederek dili öğrenmeye başlıyor. Anne tarafından sunulan sözel uyaranlar, dil gelişimini olumlu yönde destekliyor. Çocukla konuşmak, oyun oynamak, kitap okumak dil gelişimi için çok önemli. Ebeveynlerin çocuklarıyla konuşmaları, çocuğu dinlediğini belli etmeleri gerekiyor.
Ortalama bir çocuk 2 yaşında konuşmaya başlar. Üstün zekalı 2 yaşındaki çocuklar genellikle karmaşık cümleler kurabilir. Nadir durumlarda çocuklar konuşmayı daha sonra öğrenirler. Bilim insanları, bu çocukların Einstein Sendromuna sahip olduğunu düşünüyor.
3,5 yaş ile çocuğun öğrenmiş olduğu kelime sayısı 1000'i aşar ve artık iletişim çok daha keyifli hale gelir. 4-4,5 yaşlarında çoğu çocuk doğru fiil kalıpları ile sorunsuz cümle kurmayı başarır.
Bebeğinizin bu dönemde akşam 20:00-21:00 gibi uyuması gerekir.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO)'nün standartlarına göre 21 aylık erkek bebeklerde boy aralığı 79,7 – 90,5 cm iken kız bebekler 77,9 – 89,4 cm aralığındadır. Kilo bazında bu standart veriler kız bebeklerde 8,7 – 13, 8 kg iken erkeklerde 9,3 – 14,3 kg aralığındadır.
1. Akşam yatış ve sabah uyanma saatleri. 0-5 yaş arası tüm bebek ve çocukların, akşam uykusuna yatış saati en geç 20:00 – 21:00 arasında olması gerekirken, sabah kalkış saati ise en geç 8:00 olmalıdır. Bebeğinizin/çocuğunuzun, bu saatlerde salgılanan büyüme hormonlarına ihtiyacı büyüktür.
Çocukların ilk 18-30 aylık süreçte konuşma ve yürüme becerilerini sergilemeleri beklenir. Bazı becerilerde yaşıtlarına göre geri kalabilen çocuklar, yemek yeme, yürüme ve tuvaletini yapma gibi becerilere sahip olabilirken konuşması gecikebilir. Genellikle tüm çocukların ortak gelişim aşamaları vardır.
22 aylık bebeğin konuşma ve dil gelişimi nasıldır? 22 aylık bebeğin ortalama 25-50 sözcüğü vardır ve haftalık bir veya iki kelime sözcük havuzuna eklenir. İsteklerini anlatırken sözcük ve işaretleri birlikte kullanır. Tarağını getir, topu at gibi birden fazla basit komutu anlayabilir.
İki üç kelimelik cümleler kurarken dört beş cümlelik cümlelere geçiş yapabilir. 2 yaşındaki çocuklar günde ortalama 40-50 kelime konuşabilirler. Genelde konuşmalarını anne çocuk ilişkisine bağlı olarak anneleri anlasa da yabancı insanlarda ne söylemek istediklerini kavrarlar.
Gecikmiş konuşması olan çocukların :
Ya hiç konuşmazlar ya da zor anlaşılan birkaç sözcük kullanabilirler. Yutma, çiğneme, salya akıtma sorunları olabilir. Düşünce ve isteklerini anlatmada zorlanabilirler. Jest, mimik, işaret kullanmaya yönelebilirler.
Konuşma gecikmesi çocuğun yaşıtlarına kıyasla dil gelişiminde yetersizlik olması durumudur. Konuşmanın akıcılığı, içeriği, kelime dağarcığında önemli derecede yetersizlik vardır. Çok yaygın olan konuşma gecikmesi erkek çocuklarda kız çocuklarına kıyasla 3-4 kat daha sık rastlanır.
Adnan Ayvaz'a göre bir çocuğun 18. ayda hiç kelimesi yoksa 2 yaşında iki kelimeli bir cümle kuramıyorsa, üç yaşında normal bir cümle kuramıyor veya hiç konuşmuyorsa, anlaşılmaz konuşuyorsa mutlaka dil problemi ve konuşma gecikmesi açısından incelenmesi gerekiyor.
Sorarak ya da deneyim edinerek öğrenmek; öğrenmekten keyif almak. Erken yaşta kelime haznesi gelişimi, uzun cümle kurabilme yeteneği ve dil bilgisi gelişimi göstermesi. Hayal ettikleri olay veya nesneleri betimleyebilme, adeta üç boyutlu hayal gücü sergileme. Sürekli enerjik, neşeli ve hareketli olması.
“Anne” ve “Baba” 'nın yanı sıra, “güle gül”, “süt”, “mama”, “araba” ve “benim” gibi en sevdiği kelimeleri de sıkça kullanır. Çoğu 2 yaşındaki bebek aynı zamanda temel cümleleri oluşturmak için iki kelimeyi birbirine bağlayabilir.
22 Aylık Bebek Fiziksel Gelişimi
Büyüme eğrisinin takibi bebeğin gelişimi için oldukça önemlidir. Gelişimi normal devam eden 22 aylık bebekler tutunarak merdiven çıkabilir, zıplayabilir. Oyuncaklarını bir yerden başka bir yere taşıyabilir. Çatal, kaşık kullanabilir ve bardaktan su içebilir.
2 yaşında bebeğin dil gelişimi ve konuşma becerileri de ilerlemektedir. Bebekler bu aydan itibaren artık konuşmaları büyük ölçüde anlayabilir ve karşılık verebilir. 24 aylık bebeğin kazandığı beceriler şu şekilde sıralanabilir; 24 aylık bebek 50 veya daha fazla kelime bilir ve bu kelimeleri kullanır.
20 Aylık Bebeğin Dil Gelişimi
20 aylık bebek 1-2 kelime konuşabilir, basit cümleleri kurabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri