Sokak düğünü yasal mı sorusu herkesin merak ettiği durumlardan biri. Düğünlerle ilgili genelge incelendiğinde sokak düğünleriyle ilgili bir kısıtlama görülmüyor.
1. Zabıta. - Belediye zabıtası sokak düğünlerine şikayet üzerine veya resen müdahale etmeli, gürültü yapan kişilere, Kabahatler Kanunu uyarınca idarî yaptı- rım uygulanması için gerekli işlemleri yapmaları gerekir.
Çevre ve Orman Bakanlığının 17.05.2007.gün ve 2007/5 sayılı Genelgesi ve 2009/49/EC sayılı Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi konulu yönetmeliğinin genel ilkeler başlıklı 5. maddesinin ( j ) bendi gereği sokak düğünleri yasaktır.
İzin alındığı sürece sokak düğünü yapmak yasak değildir.
Alo 181, 153, 155 ve 156, polis, jandarma, belediye ve çevre müdürlüğü arayabilirler. Bu bir işletme ise 40 bin liranın üzerinde ceza ödemek durumunda. Yeni yapılan binalarda sesle ilgili izolasyon yapmak zorunda müteahhitler.
İlgili 20 soru bulundu
1- Alo Gürültü Şikayetleriniz için 155 Polis Merkezi
Bu nedenle gürültü şikayetine maruz kalan şahısların doğrudan polis merkezini arayarak şikayetlerini bildirmeleri mümkündür. Çevrenizde oluşan her türlü gürültü, eğlence mekanlarından çıkan seslerin fazlalığı gibi durumlarda polis merkezi aranılmalıdır.
Vatandaşlar çevre sorunları, hava, su, toprak, radyoaktif kirlilik, gürültü ve atık konulu şikayet-ihbarlar Alo 181'e iletebiliyor.
İçişleri Bakanlığı'nın genelgesinde konuyla ilgili şu ifadelere yer verildi: Nikah ve Düğün merasimlerinde; Yiyecek/içecek ikramı yapılabilecektir. Canlı müzik icrası da dahil olmak üzere müzik yayını saat 24.00'e kadar yapılabilecektir.
Nikah ve Düğün merasimlerinde;
- Canlı müzik icrası da dahil olmak üzere müzik yayını saat 24.00'e kadar yapılabilecek.
Zabıta. - Belediye zabıtası sokak düğünlerine şikayet üzerine veya resen müdahale etmeli, gürültü yapan kişilere, Kabahatler Kanunu uyarınca idarî yaptırım uygulanması için gerekli işlemleri yapmaları gerekir.
Sokak düğünü yasal mı sorusu herkesin merak ettiği durumlardan biri. Düğünlerle ilgili genelge incelendiğinde sokak düğünleriyle ilgili bir kısıtlama görülmüyor.
23:00 dan sonra gürültü yasağı başlar.
Desibel değeri 5dBA olmalı
Ses yükseltici cihazlar veya davul-zurna aracılığıyla eğlenilen düğünler nedeniyle çok sayıda şikâyete maruz kalan polis veya zabıta, düğün ve benzeri faaliyetlerden çevreye yayılan gürültü seviyesinin mevcut arka plan gürültü seviyesi olan 5 desibeli aşmaması gerekiyor.
Mesai günleri içerisinde saat 13:00 ile 15:00 arasında ve geceleri saat 19:00 ile 07:00 yüksek ses çıkartmak yasaktır.
İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan yeni genelgeye göre, koronavirüs tedbirleri kapsamında düğünlerin oturma düzeni, maske, mesafe ve temizlik kuralları ile nikah merasimi şeklinde en fazla bir saat içerisinde yapılacak. Nikah törenleri arasında en az 20 dakika süre şartı olacak.
Nikah ve Düğün merasimlerinde;
- Canlı müzik icrası da dahil olmak üzere müzik yayını saat 24.00'e kadar yapılabilecek.
Düğün mekanları Cuma günlerini hafta sonu saydığından, Pazartesi ile Cuma günü arasında kalan günlerden birinde düğününüzü yapabilirsiniz. Bu günler içinden ise en uygun olanı Perşembe günü diyebiliriz.
“E-belediye” sistemine entegre belediyelere ruhsat başvurusu, e-devlet ya da kurumun internet sitesi üzerinden online olarak da yapılabiliyor. Belediye sınırları dışındaki bölgelerde ise başvurular, il özel idareleri tarafından alınıyor.
Özetle aktarmak gerekirse düğün mekanını seçmek için ideal zamanlama düğünden önceki 1 yıl ile 6 ay arasında.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na, ses yükseltici cihazlar veya davul-zurna aracılığıyla eğlenilen düğünler nedeniyle çok sayıda şikâyet gelirken, düğün ve benzeri faaliyetlerden çevreye yayılan gürültü seviyesinin mevcut arka plan gürültü seviyesini 5 dBA'dan fazla aşmaması gerekiyor.
Evlenmenin başlıca masraf kalemleri olan düğün, çeyiz, takı, ev eşyaları için çiftler en az 400 bin TL'lik harcıyor. Avantajix.com, önceki yıl başlattığı “Evlilik Maliyeti Fiyat Araştırmasını” bu yıl da sürdürdü. Araştırmaya göre, geçen yıl 90 bin TL olan evlilik masrafları bu yıl 400 bin TL'ye ulaşmış durumda.
- Kanunun 14.maddesi kişilerin huzur ve sükununu, beden ve ruh sağlığını bozacak şekilde gürültü ve titreşim oluşturulmasını yasaklıyor. Bu suçu konutlarda işleyenlere bin 594 lira; ulaşım araçlarında sözde müzik dinleyerek veya abartılı egzoz taktırarak işleyenlere 4 bin 813 lira ceza kesilecek.
“Madde 183- İlgili kanunlarla belirlenen yükümlülüklere aykırı olarak, başka bir kimsenin sağlığının zarar görmesine elverişli bir şekilde gürültüye neden olan kişi, iki aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.”
Sabah 07.00 ve akşam 19.00 saatleri arasından sonra gerçekleşen gürültüler şikayet edilebilir. Aynı zamanda 123.00 ve 15.00 saatleri arasında gürültü yapılması da yasak olarak belirlenmiştir. Park ve sokaklarda yapılan gürültü ise saat 21.00'dan sonra şikayette bulunulmaya açıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri